Briani – görög tepsis lecsó
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók:
A mártáshoz: 4 közepes paradicsom * 10 dkg sűrített paradicsom * 40 dkg darabos paradicsomkonzerv * 2 dl vörösbor * 4 ek olívaolaj * 1 ek barna cukor * 5 ek friss petrezselyem * 5 ek friss menta * 5 ek friss bazsalikom * 2 ek friss oregánó * 1 ek rozmaring * 1 ek kapribogyó * 4 gerezd fokhagyma * 1 fej vöröshagyma, só és őrölt fekete bors
A zöldségalaphoz: 2 ek olívaolaj * 1 kg burgonya * 2 padlizsán * 2 cukkini * 3 zöld kaliforniai paprika * 10 fürtös paradicsom
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A mártás hozzávalóit rakjuk a turmixgépbe, és darabosra pürésítsük. Egy nagy tepsit kenjünk ki olívaolajjal, és rétegezzük bele a nagy hasábokra vágott krumplit és a zöldségeket. Öntsük le a mártással, és rázogassuk addig a tepsit, míg az egyenletesen eloszlik a rétegek között, majd fedő nélkül tegyük a sütőbe, és süssük addig, míg a zöldségek megpuhulnak és a mártás besűrűsödik (kb. 80 perc).
TIPP: Rétegezhetünk közé feta sajtot vagy előzetesen olajban körbesütött csirkealsó- és felsőcombokat is.
Gírosz házilag
Elkészítési idő: 30 perc + pácolás
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 80 dkg filézett pulykafelsőcomb * 2 ek gírosz-fűszerkeverék * 1 citrom * 2 ek olívaolaj * 4 nagy paradicsom * 4 lila hagyma * 60 dkg burgonya
A tálaláshoz: 4 pita * tzatziki
Elkészítés: A hússzeleteket dörzsöljük be a gírosz-fűszerkeverékkel, majd egy éjszakán át pihentessük a hűtőben. Fogyasztás előtt egy forró serpenyőben süssük át mindkét oldalát, majd vágjuk csíkokra, és dobjuk vissza a serpenyőbe, hogy a szélek is átpiruljanak. A paradicsomot és a lila hagymát szeleteljük fel, a krumplit vágjuk hasáb alakúra, és olajban süssük ki.
A tányérokra készítsük ki a felszeletelt paradicsomot, a karikára szedett lila hagymát, locsoljuk meg tzatzikivel és citromlével. Szedjük mellé a hasábburgonyát és a húst, pitával, frissen fogyasszuk.
Pita – görög lepénykenyér
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: * * *
Hozzávalók: 50 dkg liszt * 3 dl langyos víz * 2 tk só * 1 ek méz * 3 dkg élesztő * 2 ek olívaolaj
Elkészítés: A vízben feloldjuk a mézet, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy nagy tálba öntjük, és fokozatosan szitáljuk hozzá a lisztet, hogy szép sima, csomómentes tésztát kapjunk. Először az élesztőt, a vizet és a mézet keverjük össze. Alapos keverést igényel, legyen egyöntetű a massza. Közepesen lágy tésztát kapunk. A tésztából formázzunk gombócokat, és egy lisztezett felületen kézzel nyújtsuk ki kör alakúra – kb. fél cm vastagoknak kell lenniük. Az elkészült pitákat takarjuk le, és kelesszük 20–30 percig.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, tegyünk be egy lapos tepsit vagy sütőlapot, hogy jól átforrósodjon. Dobjuk rá a pitákat, és 2-3 percig süssük, míg felfúvódik. Szedjük ki és rácson hűtsük le.
Joghurtos-málnás pohárkrém
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Nehézség: * * *
Hozzávalók (6 adag): 40 dkg natúr joghurt * 30 dkg málna * 10 dkg cukor * 3 ek pektin * 5 ek víz
Elkészítés: A málnát egy szűrőbe téve cukrozzuk le, és egy tálban fogjuk fel a kicsöpögő levet. A levet keverjük össze a joghurt felével, a pektint pedig oldjuk fel a vízben, és osszuk három részre. 3 kis lábosra lesz szükség: az egyikbe a málna, a másikba a málnalével kevert joghurt, a harmadikba a natúr joghurt kerül. Mindháromhoz keverjük hozzá a feloldott pektin egyharmadát, keverjük el, és lassú tűzön, kevergetve melegítsük fel, és félig hűtsük ki, hogy a zselésedés folyamata beinduljon, majd adagoljuk poharakba őket. Alulra a málnás joghurt kerül, rá egy réteg natúr joghurt, majd a málna, a tetejére szintén natúr joghurtot simítsunk. 3 órára tegyük hűtőbe, dermedés után fogyasztható.
TIPP: A tetejét tálalás előtt díszíthetjük friss gyümölcsökkel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.