Aktuális

Még az ezüstöt is kifényesíti az alufólia

Bors

Létrehozva: 2019.05.09.

Lakásfelújításkor, de még égési sérüléskor is jól jön egy kis alufólia. Ön mi mindenre használja?

Forrás: iStock

Nincs olyan háziasszony, aki ne halmozná fel a konyhai fiókban a frissen tartó fóliát és az alufóliát. Egymás hegyén-hátán sorakoznak a bontatlan csomagok, hogy még véletlenül se fogyjon el. Összeállításunk elolvasása után szinte biztos, hogy még többet fog otthon tartani, mert annyi mindenre felhasználható!

Hatékonyabb vasalás 

A vasalódeszkát tekerje be alufóliával.

Megtisztítja a vasalót

A vasaló talpán rengeteg kosz összegyűlik, még akkor is, ha egyébként a tiszta ruhákat szabadítjuk meg a gyűrődésektől. De ha véletlenül megégetjük a szövetet, akkor a készülékről bizony nagyon nehéz eltávolítani ennek nyomait. Erre jó az alufólia: hagyjuk kihűlni a vasalót, majd egy gombócba gyűrt fóliával óvatosan dörzsöljük át a talprészt, így karcmentesen eltávolíthatjuk a szennyeződéseket.

Erre tegyen egy tö­rülközőt vagy egy rongyot, majd mehet rá a textil. Vasalás közben a fólia visszaveri a hőt, így sokkal gyorsabban fogunk végezni a házimunkával. Arra viszont figyelni kell, hogy a forró felület ne érjen hozzá közvetlenül a fóliához, mert ez balesetveszélyes!

Felfogja a zsírt

Ha új tűzhelyet vásárolunk, akkor érdemes előre gondolkodni, és megvédeni a belsejét a szennyeződésektől. A sütő aljára tegyünk fóliát, ez felfogja a lecsöpögő zsírt. Takarításkor elég csak ezt kiszedni, és egy tisztára cserélni.

Emellett a fólia a meleget is visszaveri, így tovább marad forró a sütőrész. 

Enyhíti az égést

Megvédi az orchideát

Ezek a virágok nehezen viselik a hűvösebb, napfénymentes időszakokat. Tekerjük be a cserepet alufóliával úgy, hogy a matt része nézzen kifelé. Az anyag beengedi a cserépbe a meleget, de kifelé már nem engedi, így az orchideák gyökereinek pont megfelelő lesz a hőmérséklet.

Nem is gondolnánk, pedig az égési sebekre az egyik legjobb megoldás az alufólia. Először tisztítsuk meg a sérült bőrrészt hideg vízzel, majd töröljük szárazra. Erre jöhet egy réteg hűsítő krém, majd óvatosan tekerjük be alufóliával. Ez az anyag nem szívja magába a kenőcsöt, és nem engedi, hogy a baktériumok bejussanak a sérült felülethez. 

Nyugtatja a szemet

Egy fárasztó nap után nem akar mást, csak befeküdni az ágyba? Ilyenkor jó, ha van a mélyhűtőben 1-2 darabka alufólia. Tegye rá a szemére és az arccsontjára. A hideg hatására az izmok megnyugszanak, így körülbelül félóra múlva sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat.

Festéskor is jól jön 

Fényes vagy matt?

Az alufóliát alumíniumötvözetből, hengereléssel készítik, gyakorlatilag hajszálvékonyra préselik. Amikor egy bizonyos vékonyságú lesz az alumínium, a fóliát duplán teszik be a görgők közé, hogy megakadályozzák a fólia szakadását. Az eljárás során a görgőkkel préselt oldal fényes, míg a lap másik oldala matt lesz. Sokan úgy vélik, sütéskor a fényes oldalnak kell a hús felé esnie, valójában teljesen mindegy, melyik esik kívülre vagy belülre. Egyedül arra kell figyelni, hogy erősen sós és savanyú élelmiszereket ne csomagoljunk bele, mert ezek a fóliával való érintkezéskor oxidációs folyamatokat indítanak be. Vagyis az anyagból egyes összetevők az élelmiszerre kerülhetnek.

Falfestés alatt is kell egy kis szünetet tartani, ilyenkor érdemes a festékeket alufóliával letakarni, így nem száradnak ki. Az ecseteknek sem árt, ha betekerjük vele, így biztosan nem szárad bele annyira a festék, hogy aztán használhatatlan legyen.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek