Leves
Hozzávalók (4-6 főre):
20 dkg csicseriborsó
10 dkg póréhagyma felkarikázva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 csomag petrezselyem felaprítva
20 dkg burgonya felkockázva
20 dkg sárgarépa vékony karikákra szeletelve
20 dkg tőkehalfilé
só, olívaolaj
1,5 liter víz kenyérkockák a tálaláshoz
Elkészítés (45 perc): ha nem konzerv csicseriborsót használunk, áztassuk be egy éjszakára. A tőkehal bőrét távolítsuk el, majd kockázzuk fel. Hideg vízben kezdjük el főzni a csicseriborsót és a halat. Ezután adjuk hozzá a vöröshagymát, a petrezselymet, a burgonyát, a sárgarépát és a póréhagymát. Sózzuk ízlés szerint, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, ez körülbelül húsz perc. Botmixerrel pürésítsük a levest. Egy másik serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk aranybarnára a fokhagymaszeleteket. Adjuk a leveshez, keverjük el, és még főzzük pár percig. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
Főétel
Hozzávalók (4-6 főre):
50 dkg konzerv csicseriborsó
40 dkg spenót
3 szelet pár napos kenyér felkockázva
15 szem mandula
5,5 dkg paradicsomszósz
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 ek olívaolaj
2 ek vörösborecet
1 tk őrölt kömény
só, bors
spanyol füstölt fűszerpaprika
Elkészítés (30 perc): hevítsünk fel két evőkanál olívaolajat egy serpenyőben, és adjuk hozzá a spenótot. Pirítsuk, amíg a levelek össze nem esnek, ekkor tegyük félre egy tálba. A serpenyőbe öntsünk még egy evőkanál olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a kenyérkockákat és a mandulát addig, amíg mindkét oldala aranybarna lesz. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a köményt, és néhány percig pirítsuk. Tegyük turmixgépbe, adjuk hozzá a vörösborecetet és így turmixoljuk le. Még mindig ugyanabba a serpenyőbe, amivel eddig dolgoztunk, öntsük bele a lecsepegtetett csicseriborsót és a paradicsomszószt. Keverjük össze óvatosan és egy-két evőkanál vizet is adhatunk hozzá, ha úgy látjuk, hogy szükséges. A spenótot adjuk a paradicsomos csicseriborsóhoz és keverjük el. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor locsoljuk meg az ételt egy kis olívaolajjal és szórjunk rá fűszerpaprikát.
Desszert
Hozzávalók (24 darab fánkhoz):
3 dl víz
2 ek vaj
2 ek porcukor
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
13 dkg liszt
1 mk sütőpor
4 darab tojás
700 ml napraforgóolaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
Elkészítés (45 perc + 2 óra pihentetés): a vizet, a vajat, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és egy csipet sót egy lábosban kezdjük el főzni. Miután felforr, adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, és egy fakanállal folyamatosan kevergessük mindaddig, amíg össze nem áll a tészta és elválik az edény falától. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Amikor már nem forró, de még meleg, keverjük hozzá a tojásokat egyesével. Addig keverjük, amíg teljesen össze nem áll, ha kell, használjunk robotgépet. Ezután pihentessük a tésztát legalább másfél-két órán keresztül. Egy mélyebb, sütésre alkalmas serpenyőben, közepes lángon hevítsük fel az olajat. Kanállal formázzunk kis gömböcöket a tésztából és óvatosan tegyük az olajba. A fánkok mindkét oldalát süssük szép aranybarnára. A kisült fánkokat papírtörlővel kibélelt tányérra helyezzük, hogy leitassuk róla a felesleges olajat. Porcukorral megszórva, azonnal tálalhatjuk.
Lázár chef spanyolországi húsvétjáról szóló élménybeszámolója ide kattintva olvasható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.