Pékből lett magyar cukrász készíti Európa legjobb fagyiját

Pékből lett magyar cukrász készíti Európa legjobb fagyiját

fagylalt
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 22. 10:30
Óri­ási si­kert ara­tott fő­zött pisz­tá­cia fa­gyi­já­val Fa­ze­kas Ádám. A római Ge­lato Fes­ti­val Eu­ropa zsű­rije ugyanis <a href="http://www.borsonline.hu/aktualis/magyar-pisztaciafagyi-lett-europa-legjobbja/173604" target="_blank">ezt a fi­nom­sá­got ta­lálta a leg­jobb­nak</a> az új ge­ne­rá­ciós fagy­lal­tok ka­te­gó­ri­á­já­ban. A pék­ből lett cuk­rász arra a leg­büsz­kébb, hogy egyik törzs­ven­dége 21 év után szo­kott vissza a gyü­mölcs­fa­gyira.
Bors

Mindig is édesszájú volt, ám 23 éves koráig eszébe sem jutott, hogy ne csak habzsolja a finom sütiket és fagyikat, hanem maga is készítse.

„Gyerekkoromban a kinder, valamint az örök szerelem csoki és vanília fagyi volt a kedvencem. Emlékszem, mindig három gombócot kértem ezekből” – mondja a Ripostnak Fazekas Ádám, aki péknek készült, ugyanis azt tervezte, hogy Attila bátyjával együtt a családi pékséget viszik majd tovább. Ám ekkor hirtelen azt érezte, hogy ő pékként sosem lenne igazán boldog, de nagyon szeretne egy saját fagyizót.

„Kitanultam ezt a mesterséget és 2017-ben a Váchoz közeli Kisnémediben egy faházban megnyitottuk az első cukrászdánkat” – mesél a kezdetekről Ádám.

A fiatalember nevetve emlékezik, hogy gyerekként azon morfondírozott, egy fagylaltot miért is kell főzni, ha az hideg, de ma már meggyőződése, hogy ezek a legjobb fagylaltok.

Ádám, és társtulajdonos testvére, Attila ugyanazokat a szigorú elveket képviseli. Legyen szó fagylaltról, vagy süteményekről, az ő termékeik kizárólag természetes alapanyagokból készülhetnek. Ízfokozóknak, aromáknak nincs helye. Amit lehet, helyi termelőktől szerzik be.

Arra a kérdésünkre, hogy így is meg lehet-e ebből élni, Ádám azt feleli: meg bizony.

Mindezt jól mutatja, hogy a nyerő párosnak jelenleg két cukrászdája is van. Egy Rétságon, a másik pedig Budapesten. A Kisnémediben fekvőt ugyanis időközben munkaerő hiány miatt be kellett zárni.

„Átlagosan 300 forintért adunk egy gombócot. Egyszerre 20-24 féle fagyit árulunk a süteményeken kívül, de valójában ötven féle fagylalt szerepel a repertoárban” – mondja Ádám.

Az újdonsült nyertes szerint a kor divatjának megfelelően a „mentes” fagyik mindent visznek.

„Van egy különlegességünk, a „Minden mentes fekete málna”, amelyhez a gyümölcsöt a szülőhelyemről, Püspökszilágyiból szerezzük be egy idős bácsitól. Ennek a fagylaltnak a különlegességét az adja, hogy tej, glutén, laktóz és cukormentes, valamint vegán is, így semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmaz. Gyakorlatilag étcsokiból és málnából áll” – árulja el Ádám, aki további terveiről is beszélt.

Mint mondta, a versenyzés egyelőre háttérbe szorul, ugyanis a 2021-es világbajnokságra szeretnének majd megfelelően felkészülni. Emellett jövőre testvérével szeretnének elindulni az „Ország tortája” versenyén is.

És, hogy mi a siker titka? Nos, Fazekas Ádám szerint pofonegyszerű az egész.

„Nagyon kell szeretni, amit csinálsz. A munkát és a terméket is. Lehet, hogy furán hangzik, de számunkra a pénznek már nincs jelentősége, csak a pozitív visszajelzéseknek. Én a mai napig rendszeresen kóstolom a fagyijainkat, ám gyakran otthon is jóízűen eszem házi tejszínhabbal. A vendégeinket mindig kiskanállal kóstoltatjuk, hogy tudjanak választani a kínálatból. Életem eddigi legmeghatóbb visszajelzése az volt, amikor valaki, aki előtte 21 évig nem fogyasztott gyümölcsfagyit, a miénket megkóstolva annyit mondott: ez csodás. Ezért érdemes csinálni” – mosolyodik el Ádám.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.