Aktuális

Pszichés gondokat okozhat az otthoni DNS-teszt

B. B. A.

Létrehozva: 2019.03.06.

<p>Csak néhány ezer forint és pikk-pakk kiderül, milyen ősöktől származunk, milyen betegségekre vagyunk hajlamosak. Jól hangzik, ugye? De vajon tényleg megbízható az otthon elvégezhető DNS-teszt?</p>

Forrás: "Zsiros László Róbert, Szertár". youtube.com/szertar

Aki sokat internetezik, már biztosan belefutott a reklámba, ami mindössze húsz­ezer forintért kínál egyszerű, otthon is elvégezhető DNS-tesztet. Egy 2003-ban alapított nemzetközi cég vizsgálatáért 2007-ben még 300 ezer forintot kértek, de ma már jóval olcsóbb. Valószínűleg emiatt is keresik sokan, de kérdés, jó-e mindent megtudni magunkkal kapcsolatban?

Öt generáció adatai

Valószínűleg éppen az árzuhanásnak köszönhető, hogy míg 2013-ban mindössze 330 ezren töltöttek ki ilyen DNS-tesztet, addig ma már 26,5 millió ember genetikai adatait tartják nyilván.

Annak ellenére, hogy ennyien hisznek ebben, még többen szkeptikusak: sokak szerint na­gyon veszélyes lehet, ha olyan személyes adatok nyilvánosságra kerülnek, mint a származás, vagy esetlegesen a betegségekre való hajlam. Ráadásul a tesztet elvégző nemcsak a saját életét forgathatja fel fenekestül, hanem a közeli és távoli rokonokét is. A DNS segítségével ugyanis öt generáción át lehet azonosítani a rokoni kapcsolatokat. Így tehát egy minta alapján még az ük­nagyszülőkig is vissza lehetne keresni.

Kiderül a betegség is

A DNS-tesztet betegségelemzésre is lehet használni, a szóban forgó cég azonban a Borsnak nyilatkozó adjunktus szerint ilyen elemzést valószínűleg nem tud adni.

– Ők a családfa felkutatására és az ősök elemzésére használják a programot. Én nem is kifejezetten ajánlanám, hogy a betegségre való hajlam felkutatására használjon valaki ilyen programokat – mondta el véleményét a Borsnak az ELTE Genetikai Tanszékének kutatója, Varga Máté. Mint részletezte, a DNS-en alapuló genetikai tanácsadás nagyon komoly szakma.

– Én hiába vagyok genetikus, hiába foglalkozom ezzel évek óta, nem csinálnám, mert még most is azt tudom mondani, hogy nem értek ehhez százszázalékosan. A legtöbb dolog, amit egy ilyen automatizált rendszer visszaad, egyrészt nem nagyon megbízható tesztekből származó információ, másrészt, ha valaki megtudja, hogy 30 százalékkal nagyobb a hajlama egy bizonyos betegségre, akkor az nagyon ijesztő lehet, előfordulhat, hogy pszichés problémához is vezethet. Az ilyesfajta jóslásnak egyébként nagyon nagy a hibahatára – fejtette ki a Borsnak az adjunktus.

Vér nem kell hozzá

A gyakorlatban a teszt elvégzése pofonegyszerű. A megrendelés után négy-öt napon belül megérkezik a csomag, ami alig kerül húszezer forintnál többe postaköltséggel együtt.

A doboz tartalmaz 2 darab mintavevő pálcát, 2 darab műanyag fiolát, 1 darab nejlonzacskót és egy borítékot, amiben vissza kell küldeni a mintákat. A mintavevő pálcával – ami leginkább egy fülpiszkálóhoz hasonlít – két percig kell dörzsölni a szájpadlást. Az innen vett nyálmintát kell beletenni a fiolákba, vagyis egy csepp vérnek sem kell folynia. A mintát bele kell tenni a műanyag zacskóba és küldhetjük is vissza a feladónak. A visszaküldés után nagyjából négy héttel e-mailben érkezik meg a kiértékelés, de egy mobilalkalmazással folyamatosan nyomon lehet követni, hogy áll a kiértékelés folyamata.

Lengyelek, ukránok, horvátok rokonai

Dr. Czeizel Endre A magyarság genetikája című írásából kiderül, a jelenlegi magyar férfiak 93,3 százaléka négy ősapától ered, és 73,3 százaléka már az őskőkorszakban a Kárpát-medencében élt férfiak utódja.

Az amerikai Science című tudományos folyóirat 2000-ben adott közre több megállapítást is a magyar népességgel kapcsolatban. Ezek az alábbiak:

1. A magyar nép ősei a napjainktól számított 40-35 ezer évvel ezelőtt Európában elsőnek megjelent europoid őstelepesek között voltak.

2. A magyar nép populációgenetikai szempontból ma Európa egyik legkarakterisztikusabban elhatárolható népessége.

3. A magyar nép legközelebbi – genetikai szinten igazolható – rokona a lengyel, az ukrán, valamint a horvát nép.

(Az illusztrációként használt fotókat innen használtuk fel: "Zsiros László Róbert, Szertár". Link: youtube.com/szertar )

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180568_auto_resized.jpg
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714618210
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175766_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172724_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180502_auto_resized.jpg
vg.hu

Somogy vármegye a kakukktojás nyugaton, Szabolcs hozza a megszokottan rossz formáját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27655_resized.jpg?avcount=1714618210
origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175906_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714618210
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó