Aktuális

Ékszíj nélkül pörög napjaink menő mosógépe

BoBe

Létrehozva: 2019.03.13.

Elöltöltőset vagy felültöltőset vegyünk? Melyik a legmegfelelőbb, a legenergiatakarékosabb mosógép? Kell minden plusz kényelmi funkció? A Bors segít a választásban.

Forrás: iStock

A mosógépvásárlás nem kis stresszel jár és mindig nyűg, hisz nem tárcakímélő programról van szó.

Rengeteg új technológia és funkció segíti a kényelmünket, inverteres motor, szőrtelenítő funkció, de vajon szükségünk is van minderre? Ha pedig megvan a gép, hogyan óvjuk meg?

Mérjük le a helyét!

Vásárlás előtt a legfontosabb: pontosan mérjük meg, mekkora helyre tesszük majd a gépet. Érdemes 15 centimétert hagyni hátul a csöveknek, és mindkét oldalon 2,5 centit.
Az elöltöltős gépeknek ki kell nyitnunk az ajtaját és el kell férnünk, hogy belepakoljunk. A felültöltős változatot nem lehet polc alá helyezni, mert kényelmetlen lesz a ruhatöltés.

Gondolkodjunk előre: csak magunknak mosunk vagy már családnak, ugyanis nem mindegy, hogy naponta csak egyszer indítjuk be a gépet vagy négyszer.

Energiacímke: A+++ a legjobb

Ma már szinte kizárólag energia- és víztakarékos gépeket gyártanak. Ezzel könnyítik a munkánkat és a számlánkon is több pénz marad. Jelenleg az A+++ jelölésű gép a legjobb, de minél zöldebb a szín a besoroláson, annál jobb a minőség.

Mekkora a dob?

Kapható 5 és 8 kiló teherbírású gépeket is, de sosem szabad telerakni. Az 5 kilósnál az általános ruhatöltet 4-4,5 kiló száraz ruha, ezt próbáljuk betartani, mert ha túlterheljük, a masina idő előtt tönkremehet.

– Úgy védhetjük legjobban mosógépünket, ha csak a terhelésnek megfelelő mennyiségű ruhát te­szünk bele, többet so­se. Ha nem tartjuk be ezt, eltörhetnek a belső részek vagy a dob oválissá válhat – figyelmeztet Novák Péter mosógépszerelő.

Forgódob a tengelyen

A mosógép működéséhez szükséges az ékszíj, ami hajtja, forgatja a dobot. Gyakran sérülhet, mert folyamatosan használatban van, kü­lönösen mindennapi mosásnál. Egy be­akadt ruha elszakíthatja, vagy ha csak egyszerűen elkopott, már nem olyan erős, gyengébben forgatja a dobot.

Kaphatók már ékszíj nélküli készülékek, ezekben egyenesen a tengelyre van építve a forgódob, sokkal halkabbak és kevesebb energiát fogyasztanak, ezért érdemes ilyet választani.

Centrifuga

Nem elhanyagolható a centrifuga fordulatszáma a tartósság szempontjából. Szerencsére nincs nagy különbség az 1200-as és az 1400-as fordulat között. Amire figyelni kell, hogy minél nagyobb fordulatszámon engedjük mosni a gépet, annál jobban gyűri a ruhákat és így természetesen többet kell majd vasalnunk.

Inverteres motor

Kevésbé melegszik fel ez a faj­ta motor, mert nem tartalmaz szénkeféket. Sokkal hosszabb az élettartama, csendesebb, és a gyártók akár tíz év garanciát vállalnak a motorra. Persze ezt rengeteg dolog befolyásolhatja: a nem rendeltetésszerű használat, a túlterhelés, de gyakran csupán az, ha csak egy-egy ruhadarabot mosunk.

Szőrtelenítő kell?

A kisállattartók tudják: sosem lehet eléggé kimosni a textíliá­kat ahhoz, hogy ne maradjon rajtuk állatszőr. Bár gyakran feltüntetik a mo­sógépeken az erre vonatkozó külön programot, nem valószínű, hogy teljesen eltüntethetők a szálak. Ám erre tuti tipp, ha az elő­mosás után kétszer öblítjük a ruhát, mindjárt jobb lesz a helyzet.
Ha sokáig szeretnénk használni mosógépünket, fontos, hogy védjük a vízkő ellen. Novák Péter szerint évente egyszer-kétszer az ecettel átmosás csodákra képes, és még vegyszerrel sem szennyeztük a környezetünket.

Ötvenezer pályázó idén is

Idén is az Otthon melege program háztartásigép-csere alprogramjának támogatásával csökkentett áron juthattak sokan új gépekhez. Eddig megkapta a közel ötvenezer pályázó a támogatási értesítést és 150 napon belül kell a készüléket megvásárolni. A fűtési szezon végén újabb energiahatékonysági pályázatokat írhatnak ki, amikkel kedvezményesen korszerűsíthetjük háztartásunkat.

Tudta? 

A mosógép alapgondolata – egy népi történet szerint – egy lusta matrózról szól. Nem akarta kézzel kimosni az aznapi szennyesét, így csak hanyagul belógatta a nadrágját a vízbe, nagyon közel a hajócsavarhoz. Kiemelve a ruháját azt látta, hogy sokkal tisztább lett. A mosógép alapelve, hogy a hajócsavarhoz hasonlóan keveri a vizet.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176448_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27625_resized.jpg?avcount=1714546818
origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178437_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljesült Vajna Timi elhunyt nagymamájának leghőbb vágya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178140_auto_resized.jpg
vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177871_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175501_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27626_resized.jpg?avcount=1714546818
origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek ma? Kinti és benti ebédötletek egy nyárias majálishoz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714546818
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177683_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Bérlet

Szentkirályi Alexandra: 15 ezer ember kedvezménye került veszélybe Karácsony miatt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/-dVnw6Rs2WtXo5F7vxk3qq0z8843cA-LZc3Sn72cEIU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyMGMzMWI0YTY3ZjQ0OTY4ZWY1Y2M1OTU1ODQyNDY4.jpg
Karambol

Szabálytalan sofőr okozott tragédiát az M3-ason – megrázó felvételek