Aktuális

Alma miatt fedezte fel Newton a gravitációt

Munkatársunktól

Létrehozva: 2019.02.21.

Newton almájának története a tudományos élet leghíresebb anekdotája. Ha az a bizonyos gyümölcs nem koppan az akkor még csak szárnyait bontogató angol géniusz fején, nem fedezte volna fel a gravitációt.

A kertben törte a fejét

A legenda szerint a fiatal fizikus éppen egy almafa alatt üldögélt, amikor a fejére esett egy alma, mire rögtön kipattant az agyából a gravitáció elmélete. Ez így talán kicsit túlzás, de a lényeget tekintve még igaz is lehet.

A történet első írásos említése Newton asszisztensének, John Conduittnek a jegyzeteiben olvasható. 1726-ban, a fizikus halála után így írta le az esetet: „1666-ban visszatért Cam­bridge-ből Lincolnshire-be az édesanyjához. Éppen a kertben törte a fejét, amikor eszébe jutott, hogy a gravitációs erő – ami egy almát is lesegít a fáról a földre – nem korlátozódik a földtől való bizonyos távolságra, ennek az erőnek még távolabbra is ki kell hatnia, mint ahogy azt   addig általában gondolták. Miért ne hathatna egészen a Holdig – mondta magának – és ha így van, akkor annak a mozgását is befolyásolnia kell, meg kell tartania a pályáján – majd számolgatni kezdett, hogy ennek a feltételezésnek mi lenne a hatása.”

Miért esik merőlegesen?

Egy másik, Newton életéről szóló visszaemlékezésben William Stukeley a tudóssal folytatott beszélgetéséről számol be. Mint írta, éppen a kertben, az almafák árnyékában teáztak a mesterrel, amikor azt mondta: éppen ebben a helyzetben volt akkor is, amikor a gravitáció elmélete megszületett a fejében.

Nyomkodta a szemgolyóját

Az angol tudóst a Biblia és az okkultizmus ugyanúgy érdekelték, mint azok a felfedezések, amelyek híressé tették. Tudományosnak kevéssé nevezhető megállapításai közé tartozik például, hogy a világvégét például 2060-ra jósolta. Prizmákkal is kísérletezett, de hamar rájött, hogy ezekből nem ismerheti meg a szem anatómiáját, sem pedig azt, hogy a szem hogyan érzékeli a színeket. A tudós ekkor fogott egy fűzőtűt, amit a szeme és járomcsontja közé szúrt, majd addig nyomta belülről a szemgolyóját, amíg fekete és fehér körök jelentek meg előtte.

„Miért esik mindig merőlegesen lefelé az alma? – gondolta magában, amikor egy alkalommal szemlélődő hangulatban üldögélt. Miért nem oldalra, vagy felfelé hullik? Miért következetesen a föld középpontja felé? Bizonyosan az az oka, hogy a föld vonzza. Muszáj, hogy legyen egy húzó erő az anyagban. Ez a húzóerő pedig a föld közepében összegződik, nem a szélén. Ezért esik az alma merőlegesen, a föld közepe felé? Az anyag húzóerejének a mennyiségével arányban kell lennie. Ezért az alma vonzza a földet, ahogyan a föld is vonzza az almát.”

Abban az évben, amikor az emlékezetes eset történt, Newton Woolsthorpe Manorban, születési helyén és családjának otthonában tartózkodott. Azt ugyan nem jelölte meg pontosan, hol esett a fejére az alma, de mivel egy almafa nőtt a kertben, nem volt nehéz kitalálni.

Elpusztíthatatlan fa

A fa 1816-ban ugyan kidőlt egy viharban, de nem pusztult ki teljesen, sőt újragyökeresedett. Ma is ott áll, és az Egyesült Királyság védelme alá tartozik. A híres növényről több helyre is került szaporítóanyag, így a világ más részén is nőnek utódfák.

Newton sokáig nem tudta számításokkal igazolni feltevését, mert az eredménye nem egyezett az elmélettel. Ennek az volt az oka, hogy ekkoriban még nem ismerték pontosan a Föld sugarának hosszát, illetve a Föld-Hold távolságot. Húsz évvel később a Londoni Tudományos Társaság ülésén Newton részt vett egy előadáson, amelyből megtudta, hogy egy francia asztronómus és földmérő, Jean-Félix Picard megmérte a Föld sugarát. Ennek ismeretében Newton már számításokkal is alá tudta támasztani, illetve képes volt bizonyítani elmélete helyessé­gét, az égitestek közti tömegvonzásról.

Sokat köszönhet a járványnak

Esko Valtaoja finn csillagász szerint a modern elméleti fizika alapjait lerakó Isaac Newton „úgy a kortársak, mint saját írásai alapján egy arrogáns szarházi volt. Védelméül annyi hozható fel, hogy (...) talán ő volt minden idők legnagyobb zsenije, s azon emberek egyike, akik a leginkább meghatározó módon hatottak a történelem folyására”. Newton – és így az emberiség – ellentmondásos módon sokat köszönhet a pestisnek, mivel a tudós legtermékenyebb évei pont arra az időszakra estek, amikor az 1665-os angliai pestisjárvány tombolása miatt visszavonult szülőfalujába. Ekkoriban fogalmazódott meg benne többek között a gravitációs vonzás, a mozgástörvények, valamint a differenciálszámítás gondolata.

***

Játsszon és nyerjen! 2 millió forintnyi készpénzt, wellnesspihenést - de Öné lehet a Seat Arona is! További részletekért kattintson ide!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179850_auto_resized.jpg
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181083_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kulcsár Edina: "Nem örülnék, ha a lányom ennyire kitenné magát a kirakatba"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174794_auto_resized.png
hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180820_auto_resized.png
metropol.hu

Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177870_auto_resized.png
hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714626309
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180003_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714626309
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó