Aktuális

Így előzze meg a téli sportsérüléseket!

Bors

2019. január 19. szombat 20:30

<p>Bár a szakértők arra biztatnak, télen a szabadban is érdemes mozogni, ennek bizony megvannak a veszélyei. Síelés, korcsolyázás vagy akár szánkózás közben is érhet bennünket baleset.</p>

Nagyon jó családi programnak számítanak a téli sportok, azonban nem árt figyelni, hogy balesetek nélkül ússzuk meg a kalandot. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a téli sportbalesetek többsége azért történik meg, mert nem melegítünk be kellően, és csak félvállról vesszük a felkészülést és a megfelelő öltözködést. A leggyakoribb sérülést a térd, a kéz, a vállöv, valamint a fej szenvedi el, pedig ezeknek a többsége alapos bemelegítéssel és védőfelszereléssel megelőzhető lenne. 

Alaposan mozgassuk át a testünket!

Nemcsak azért fontos, hogy az izmokat átmozgassuk, hogy felkészüljenek a sportolásra, hanem azért is, hogy kellően bemelegedjenek, így kisebb a sérülés veszélye. A bemelegítés és a mozgás között csak pár perc különbséget hagyjunk, különben az izmok megint kihűlnek. A legfontosabb a váll, a hát, a has és a felső lábszár átmozgatása, de a karokat, a csuklót és a bokát is érdemes felkészíteni.

Legyen benne nyújtás, keringést fokozó gyakorlat, például ugrálás és alapos átmozgatás, például kar-, és derékkörzések! Ha az izomzatunkat, ízületeinket és ínszalagjainkat terhelés előtt alaposan megdolgoztatjuk, az esetleges baleset esetén jó esélyünk van arra, hogy ízületeink, illetve szalagjaink „csak” megnyúljanak, de ne szakadjanak el.

Kell a védőfelszerelés 

A síelésnél, korcsolyázásnál, hódeszkázásnál fontos, hogy legyen rajtunk védőfelszerelés, de futás közben vagy nordic walkingnál is szükség van a megfelelő öltözékre. A kényelmes, de meleg ruha alap, a sapka, sál és kesztyű elhagyhatatlan. Sérülésveszélyesebb spor­toknál a fejvédő sisak, térd- és könyökvédő elengedhetetlen, de ezeket a gyerekek is felvehetik akár szánkózás közben is. A szakértők szerint az in­nen-onnan kölcsönkért felszerelések megnövelik a sérülés kockázatát, mivel ezek nem illeszkednek megfelelően. Ennél sokkal jobb, ha bérlünk például sífelszerelést vagy korcsolyát.

Ha megtörtént a baj 

A szakértők mindig azt ajánlják, soha ne induljunk el télen egyedül sportolni, mivel ha baj történik, nem tudunk kitől segítséget kérni. 

Ha megütjük magunkat, zúzódásokat szerzünk, akkor azt hideg borogatással kezeljük, így felgyorsíthatjuk a gyógyulást, és a zöldessárga foltok is gyorsabban elmúlnak. Viszont ha a fejünk sérül meg, akkor kikerülhetetlen az orvosi vizsgálat, mivel az agyrázkódás gyanúja is felmerülhet.

A másik probléma a rándulás lehet, amelynek enyhébb formájánál nem történik nagyobb baj, de mindenképp be kell fejezni a sportot. Egy-két hónapos fáslizás után általában rendbe jön. Súlyosabb esetben a szalagok részben el is szakadhatnak, amit már erős fájdalom és duzzanat kísér. A járás ilyenkor nehezebb, de általában nincs szükség műtétre.

A ficam már problémásabb sérülés: ha az ízületek elmozdulnak, akkor annak helyretételét bízzuk orvosra. Ilyenkor az sem kizárt, hogy a csontok is sérültek.

Ezeket ne hagyja ki a táskájából

Ivóvíz, és meleg tea termoszban.

Váltózokni, ha szükség lenne a cserére.

Energiát adó élelmiszer, például müzliszelet, szendvics.

Telefon és powerbank (töltő) a biztonság kedvéért.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Putyin bizalmasának elképesztő bejelentése

borsonline.hu

Lebukott a válogatott focista, nemi erőszak miatt tartóztatták le

borsonline.hu

Gyász: Váratlanul meghalt Járosi Tamás, három gyermeket hagyott hátra

vg.hu

Félig agyonverték az eurót, a dollár a nyakára fog taposni

ripost.hu

Fotó a temetőből, így néz ki az olimpiai bajnok sírja

vg.hu

Elkerüli a magyar gazdaságot a recesszió

origo.hu

Szabó Zsófi kézen állva próbált terpeszteni, de nem sikerült valami jól - videó

lakaskultura.hu

Így lesz a sötétből világos: növeld a természetes fény mennyiségét a konyhádban!

life.hu

Cikluszavar: ilyenkor kell orvoshoz fordulni

borsonline.hu

Új tünettel támad a koronavírus, nem árt odafigyelni

mindmegette.hu

Ha ilyet vettél meg ne edd! Szívritmuszavart okozhat ez a chips

További cikkek

Menekültügy

Fokozódik a nyomás a határon: a háború miatt súlyos a válság, naponta tízezer menekült érkezik

Baleset

Sokkoló helyszíni fotó érkezett a várdombi tragédiáról