Aktuális

Tízezreket érhet egy eredeti lemezjáték

G. J.

2018. december 20. csütörtök 13:30

A régi sokat ér, de már az újragyártásuk is megkezdődött az eredeti lemezjátékoknak. Tarol a retró játékfronton is – a gyerekek örömére.

Ki ne emlékezne olyan kultikus gyerekjátékokra, mint a csipegető csibe, az ugráló béka, a holdrakéta vagy a kutyaházpersely? Ezek a retró holmik most újra divatba jöttek, már nemcsak a bolhapiacokon bukkanhatunk rájuk, hanem utángyártott formában is. A fanatikus gyűjtők persze rengeteg pénzt hajlandók áldozni egy-egy eredeti ritkaságért.

A hajdani Lemezárugyár játékai szinte minden magyar családban megtalálhatók voltak, hamar a gyerekek kedvenceivé váltak és több generáció fiatalságához hozzá tartoznak.

A magyarországi lemezjáték-gyártás nagy korszakát 1953-tól számítjuk, amikor a Kohó- és Gépipari Minisztérium úgy döntött, hogy a Lemezárugyár legyen játékgyártásunk központja. Az 1950-es évek elején elkészült az első lendkerekes játék, majd 1954-ben az első elektromos fémházas diavetítő, melynek sikeréhez a magyar Diafilm Gyártó Vállalat egyre bővülő kínálata is hozzájárult.

A lemezarugyarjatekai.hu oldalon összegyűjtötték minden egyes játék történetét a szikrázó autótól a holdrakétáig. Az üzemben 1963–64-ben már hetvenkétféle játékot gyártottak. Az 1980-as évek végétől aztán az egyre szélesedő játékkínálat miatt ezek a játékok egy időre a padlásokon porosodtak vagy egyszerűen kidobták őket.

Ma viszont már szabályosan vadásznak rájuk az elszánt gyűjtők. Több tízezerért kínálják őket az interneten: például 62 ezer forintot kérnek egy Shell Rába kamionért, 50 ezer egy régi holdautó és 99 ezer forintot kérnek egy szép állapotú lemezárugyári rendőrko­csiért.

A Játék Anno cég pedig gyártja ezen játékok ha­son­másait. Van ná­luk a csipegető csibétől a lendkerekes helikopterig minden játék, és barátságosabb áron.                 

További cikkek

Tragédia

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

LikeFight

LikeFight: Orbán látványosan lekörözte Márki-Zayt

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Komor figyelmeztetést adott ki a NASA: veszély fenyegeti a Földet

ripost.hu

Azt hitték, a Dunában van Zoltán holtteste, de aztán megcsörrent a telefon...

origo.hu

Ezeknek az országoknak már idén nemzeti digitális pénzük lehet

bama.hu

Péterffy: a környéken lakók fogyasztanak alkoholt közterületen

origo.hu

Készül a következő Samsung okoshangszóró

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a montenegrói szélső az északmacedón szurkolókra köpött – videó

vg.hu

Bejelentést tett Hosszú Katinka

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

borsonline.hu

Most kaptuk: Megöltek egy embert a 16. kerületi Centenáriumi lakótelepen

hirtv.hu

Elmeorvos vizsgálja a kisfiát halálra késelő magyar pornósztárt

origo.hu

Szégyentelenül lemásolták a BMW-t, mégis híres lett ez a szovjet motor