Aktuális

Szombathelyi trafikrabló - Visszavágyott a börtönbe az utolsó halálraítélt

L. B.

2018. december 31. hétfő 04:20

A szabad világban nem találta a helyét, a börtönben lelt igazi otthonra a szombathelyi trafikrabló, aki korábban 20 évet ült egy lány megöléséért. A jelenség nem ismeretlen, sok rab lesz börtönfüggő.

Forrás: Knap Zoltán

Vannak, akiknek sohasem adatik meg a második esély lehetősége, mások pedig a sokadik hibájukból sem képesek tanulni. A szombathelyi trafikrablóként elhíresült K. Aladár 1988-ban a bitófát úszta meg kegyelemmel, húsz börtön­év után pedig még viszonylag fiatalon egy második esélyt is kapott az élettől az újrakezdésre.

Az egykori gyerekgyilkos ugyan próbálkozott, de a visszailleszkedés igazán sohasem sikerült számára. Előbb egy gyerekkel keveredett lo­pásba, aztán idén november végén egy dohányboltot rabolt ki fegyverrel. Jelenleg a szombathelyi börtönben raboskodik, ahol információink szerint kifejezetten jól érzi magát.

Nem foglalkoztatja a tettest az öngyilkosság gondolata

– A testvére korábban látogatta, de amióta Aladár újra bekerült, nem volt nála. Ő az egyetlen élő családtagja, a trafikrablás előtt egy hónappal beszéltek, de már teher lehet számukra, nagyot csalódtak benne. Az 1988-as szörnyű gyilkosság után rengeteget bántották a családot, most pedig újra „elővették” őket a faluban – mondta a Borsnak a família egyik ismerőse. Információink szerint K. Aladárnak még kapcsolattartója sincs megjelölve a rácsok mögött, idekint mindenki magára hagyta.

Nem úgy, mint odabent: értesüléseink szerint egy háromfős zárkában tartózkodik, jól érzi magát, öngyilkossági szándéka nincs, ezt a benti pszichológusnak is elmondta. Az elítélttel kapcsolatban megkerestük a BvOP-t, ahol közölték: a büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat bűnügyi személyes adatnak minősül, így nem áll módjukban tájékoztatást adni.

Munkára jelentkezett a rácsok mögött

A férfit Anita megölése miatt kötél általi halálra ítélték, később ezt életfogytiglani fegyházbüntetésre – az akkori törvények szerint 20 évre – módosították. Így K. Aladár 2008-ban szabadult.


Több megyében is szerencsét próbált, Siófokon a testvére segítette egy autóval, Szombathelyen pedig egy élettársa is volt, de sokan mások is próbálták munkával támogatni. Ismerősei szerint a férfi próbálkozott, de sosem jött össze neki igazán semmi. A húszéves büntetése alatt viszont szinte állandóan dolgozott, s úgy tudjuk, már jelezte, hogy munkába állna. Erről majd januárban dönthetnek.

Nehezen megy a visszailleszkedés

Az általunk megkérdezett szakértők egybehangzóan állítják: a börtönviszonyokat nehéz megszokni, de ha valakinek sikerül, nehezen tud visszailleszkedni a társadalomba. – Egy női elítélt szabadulásakor a főtörzsőrmesterének arról beszélt, tartsa meg a helyét a munkában, mert egy hét múlva újra itt lesz. Úgy megszokta a benti életét, hogy félt a szabadságtól, s az ígért időben vissza is tért – magyarázta la­punknak Végh József, aki börtönpszichológusként rengeteg fogvatartottal került kapcsolatba.

– Többen akadtak, akik a szabadulásuk előtt nem sokkal próbáltak megszökni. Akkor nem értettem, de elmondásuk szerint szükségük volt még pár hónapnyi felkészülésre a szabad élethez. Olyan is volt, aki azért követett el vagyon elleni bűncselekményt, mert attól félt, embert fog ölni. A gyilkos ösztönt a börtönnel fékezte meg – tette hozzá. Dr. Tran Dániel, az ELTE jogi karának kriminológiaoktatója szerint a mai börtönrendszer kiválóan távol tartja a bűnözőket a társadalomtól, de a hatékony visszailleszkedést nem segíti.

– Húsz év alatt rengeteget változik a világ. A benti tekintély, kapcsolatrendszer, szállás a szabad világban semmit nem ér, odakint nulláról indulnak – mondta a jogász.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426753_auto_resized.jpg
origo.hu

A jegybank feljelenti Varju Lászlót rémhírterjesztés miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10598_resized.jpg?avcount=1670627707
origo.hu

Széttárt lábakkal, felsőjéből kibuggyanó mellekkel fotózták a szexi énekesnőt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívrohammal szállították kórházba a lottónyertest

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15425252_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Csaknem tízmilliárd forint uniós forrás érkezik Békés megyébe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15425822_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem várt fordulat jöhet a hazai benzinkutakon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15425998_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Középkori temetőt tártak fel a bükkábrányi lignitbányában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10599_resized.jpg?avcount=1670627707
borsonline.hu

Megdöbbentő, mit talált a TEK ennél a nyíregyházi családnál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426800_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. december 10.: A Halak olyasmit hall, amit nem kéne, a Kos példát mutat szombaton

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15427520_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kettős családi tragédia történt: férje szeme láttára halt meg a fiát gyászoló édesanya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/10590_resized.jpg?avcount=1670627707
mandiner.hu

Minden innováció létkérdés a 21. század agráriumában(x)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15426948_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Utolsó útjára kísérik Zámbó Jimmy édesanyját

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/29YZpSM_82OXAvUmkVl2Kqlxyu4Tl21hXlMdIW0J4uk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA4ZmIzZjViOTZmMTQxOWU4OTUxN2M3OGQ0YWMwNzJm.jpg
Bántalmazás

Nyilvánosságra hozták a felvételt: ököllel ütöttek, köpdöstek társai egy diáklányt Zemplénben

https://cdn.borsonline.hu/2022/12/0j-8VyiobeBCcyDBkvCydIpxHvplkewDIY5wuLm0U7o/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNkYjhjMTI4ZWVjOTQyZmRiZmQ3NDNlZmVhN2I0ZjEx.jpg
Összefogás

A Dancing with the Stars zsűritagja is segíti a Jókai házomlásban megsérült balerinát