Lesse el a profik titkait: ünnepi fogások a legjobbaktól

Lesse el a profik titkait: ünnepi fogások a legjobbaktól

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 21. 10:30
Bors

Leves

Narancsos, bazsalikomos sütőtökkrémleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal 

(Puch Dániel, Központ Bisztró, Budapest)

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: *

Hozzávalók a leveshez: 1 kg sütôtök • 1 diónyi friss gyömbér • 1 evőkanál extraszűz olívaolaj • 1 l víz vagy zöldségalaplé • 1 teáskanál só • 1 narancs leve és reszelt héja • 10 db friss bazsalikomlevél • 3 evőkanál méz 

Tálaláshoz: 1 marék hántolt tökmag • pár csepp tökmagolaj 

Elkészítés:

1. A sütőtököt vágjuk félbe, egy kanállal kaparjuk ki a magját, majd vágjuk több kisebb darabra, és tegyük tepsibe, végül előmelegített, 180 °C-os sütőben süssük 35-40 percet. A kész tököt hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk ki a belsejét.

2. Egy közepes méretű fazékban hevítsük az olívaolajat, és a megtisztított, szeletekre vágott gyömbért enyhén pirítsuk le. Öntsük rá a mézet, és felhabzásig karamellizáljuk, majd tegyük a fazékba az elősütött tök húsát. Öntsük fel zöldségalaplével vagy vízzel. Egy narancs héját reszeljük le és facsarjuk ki a levét. Ezeket a hozzávalókat is tegyük a levesbe. Sózzuk. Hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon 15-20 percig.

3. Ezután dobjuk a levesbe a bazsalikomleveleket, a levest vegyük le a tűzről, és konyhai robotgéppel krémesítsük. Ha szükséges, adjunk még hozzá a fűszerekből és az alapléből.

4. Egy száraz serpenyőben pirítsuk le a tökmagot egy kevés sóval.

5. A levest mérjük tányérokba, locsoljuk meg tökmagolajjal, szórjuk meg a pirított tökmaggal.

Főétel

Harcsafilé rozmaringos körteszószban, sütőtökös burgonyagombóccal

(Cziszer Gergő, St. Orban étterem, Badacsony)

Elkészítés: 90 perc  

Nehézség: * * *

Hozzávalók: 800 g harcsafilé • 500 g sütőtök • 250 g burgonya • 280 g liszt • 3 db tojássárgája • 1 egész tojás • 1/2 evőkanál só • 5 db körte • 1 szál rozmaring • 1,5 dl fehérbor • 1 db citrom leve • 2 dl főzőtejszín • 100 g vaj • 100 g kukoricaliszt

Elkészítés:

1. A sütőtököt és a burgonyát héjában 180 fokon 40 percig sütjük, majd letakarva állni hagyjuk. Ezután megpucoljuk és sûrû szûrôn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, sót, a 3 tojássárgáját és az egész tojást. Egyneműre összedolgozzuk, majd 3-4 centis gombócokat formázunk belőle. A gombócokat forrásban lévô vízben kifőzzük, majd vajon megpirítjuk. 

2. A körtéket megtisztítjuk, feldaraboljuk és a fehérborban, amihez hozzáadjuk a rozmaringot és a citromlevet, megfőzzük. Ezután összeturmixoljuk, majd szûrôn átpasszírozzuk, hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. 

3. A harcsafilét négy szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kukoricalisztbe forgatjuk és forró olajon ropogósra sütjük.

4. Ízlésesen tálaljuk.

Desszert

Céklás csokoládétorta 

(Csomós András, Hotel Sopron)

Elkészítés: 3 óra  

Nehézség: * * *

Hozzávalók: 120 g min. 70%-os étcsokoládé  • 150 g vaj • 4 db tojás  • 60 g barna cukor • 100 g kristálycukor • 125 g porcukor • 1 csipet só • 150 g Ruby6 fehér csokoládé • 0,5 dl 35%-os tejszín • 300 g lila cékla • 100 g sárga bébicékla • 2 g céklapor • 1 g citromsav  • 1 dl olaj 

Lisztmentes csokoládétorta: Az étcsokoládét a vajjal együtt megolvasztjuk, 2 egész tojást a barna cukorral kihabosítunk 1 csipet sóval. 160 fokos sütőben vízgőz felett 30–35 percet sütjük légkeveréssel. Ha kihűlt, akkor a kívánt méretűre vágjuk, és tálalásig hűtőben tartjuk.

Céklás habcsók: Két tojásfehérjéből kevés céklaporral és a porcukorral kemény habot verünk, amiből habcsókot sütünk 170 fokon 10 perc alatt, majd a kikapcsolt sütőben hagyjuk még 10-15 percig.

Csokoládékrém: A Ruby vagy fehér csokoládét megolvasztjuk óvatosan és beleöntjük a tejszínt, majd kevés céklaport adunk hozzá. Habzsákba töltjük tálalásig.

Céklakrém: A céklát megmossuk és alufóliába csomagoljuk, majd 180 fokon puhára sütjük. Citromsavval és kevés vízzel leturmixoljuk, míg selymes krémet nem kapunk.

Karamellizált bébicékla: A bébicéklát megpucoljuk, és kevés olajon elkezdjük sütni egy serpenyőben, amíg puha nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig sütjük, míg szép aranybarna karamell nem lesz belőle. Ekkor adunk hozzá kevés vajat és tejszínt, de csak annyit, hogy bevonóképes maradjon.

Csokoládélapok: A fehér⁄Ruby csokoládét megolvasztjuk, és méretre vágott sütőpapírt mártunk bele. Tálalásig fagyasztóban tároljuk.

Tálalás: Tálalásnál a tortalapot rakjuk alulra, és erre rétegezzük a csokoládékrémet, majd az összetört habcsókkal és a céklakrémmel díszítjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.