Halásznak állt kollégánk - kifogta a karácsonyi halat

Halásznak állt kollégánk - kifogta a karácsonyi halat

hal
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 09. 09:30
<p>A karácsonyi asztal elengedhetetlen fogása a hal. Minden család másképp készíti, van, akinél halászlé rotyog a kondérban, akad, aki kirántja, vagy paprikásan szolgálja fel. A Bors Csongrádban utánajárt, hogyan kerül a szupermarketek akváriumaiba a ponty, amur vagy harcsa. Győri Géza őstermelő kalauzolt minket körbe a halastaván.</p>
Kövér Dávid

Reggel hétkor már gyülekeztek a halászok a Tisza-parti város Ruszmajori halastaván, amely az őstermelő tulajdonában áll. A szűk, földes úton áll egy utánfutós tartálykocsi, amelyet az állatorvos hitelesített, ahogy a halakat is bevizsgálta, mielőtt a platós autóra felkerült volna. A hat gumiruhába öltözött em­ber a már háromnegyedig leengedett tó felé vette az irányt, és egy hatalmas, harmincméteres hálót feszített ki a vízre, elzárva ezzel a halak útját.

A november végi idő meglehetősen csípős, ahogy a víz hő­mérséklete sem nevezhető kellemesnek, körülbelül három- fo­kos, azonban ez sem tántorítja el a halászokat, akik kesztyűt húzva belemerészkednek. A munka flottul megy, egy ember háló segítségével meríti a halakat óriási vödrökbe, amely az állatok súlyától olyan nehéz, hogy két ember kell a megmozgatásához. A dézsákban lévő halakat ezután egy hatalmas faasztalra öntik, ahol négy ember szelektálja fajtánként. Külön mennek a harcsák, pontyok, amurok, és természetesen az egyebek, mint a keszeg és a kárász. 

Az utánfutós tartálykocsi fo­lyamatosan fordul, sietni kell, hiszen ilyenkor már hamarabb sötétedik, este pedig nem lehet dolgozni a kivilágítatlan területen. 

Szerencsés eltévedés

Miközben figyeljük a munkálatokat, Győri Géza mesélni kezd, hogyan is csöppent bele a halászatba.

– Lakatos az eredeti végzettségem. Egy szerencsének kö­szönhetem, hogy húsz éve belefogtam ebbe a szakmába. Hazafele tartottam a kocsival, amikor befordultam erre a kis földútra, de olyan magas volt a belvíz, hogy nem tudtam megfordulni, így mentem tovább egyenesen, hátha lesz egy kereszteződés, ahol vissza tudok kanyarodni. Így bukkantam a tóra, és egyből beleszerettem – mondta a Borsnak az őstermelő, hozzátéve: a halászat egy életérzés, hamar függő lesz az ember. – Napi tíz órát vagyok kint a tavon. Már úgy ismerem a halakat, mint a tenyeremet. Tudom, melyik fajta hol tanyázik. Tizenöt évembe került, mire kitapasztaltam.

Szomorú statisztika

Győri egyetlen szívfájdalma, hogy alig esznek a magyarok halat, pedig nagyon egészséges. Egy ember átlagosan hat kilót fogyaszt, míg a csongrádi halász ennek a tízszeresét, annyit, mint Japánban. 

– Talán a szálkától félnek. Én az elmúlt húsz évben kétnaponta eszem halat, és még egyszer sem akadt meg a szálka a torkomon. Az sem igaz, hogy nem lehet változatosan elkészíteni a pikkelyeseket. Csak sajnos itthon a halászlén kívül a rántott halat, esetleg a harcsapaprikást ismerik, pedig számtalan módon fel lehet szolgálni. Az is egy tévhit, hogy nem tápláló, ha ez igaz lenne, akkor nem lennék százkilós – viccelődött Géza.

Ezért nem iszapízű

Közben a halászat végéhez közeledünk, lassan teljesen kiürül a tó, így ismét bele kell mennie több embernek a vízbe, hogy húzzanak egyet a hálón, a 16 hektáros terület körülbelül egy méter széles „pocsolyává” apad, már a tartálykocsi is egyre ritkábban fordul. A járművek Géza lakásához érkeznek, ahol több tározóba helyezik el őket, hiszen őstermelő lévén, kizárólag ha­zánkban értékesíti a pikkelyeseket. A gumiruha legnagyobb hátránya, hogy nem szellőzik, így a dupla melegítő alatt izzad az ember, ám kívülről hűti a há­romfokos víz. Vigyázni kell, mert könnyen meg lehet fázni, de a hideget kárpótolja az a végtelen nyugalom, amit a tó áraszt ma­gából. Kócsagok, vadkacsák szállnak a vízre, mellettünk egy őzcsalád fut el, míg a bokrok tövéből fácánok repülnek föl. Lenyűgöző látvány. 

A nap végeztével vacsorához ülünk össze, ami nem lehet más, mint egy tál forró tiszai harcsahalászlé. A hal annyira zamatos, hogy meg is kérdezem alkalmi kalauzunkat, mi a titka az itteni halaknak, hogy semmi iszapíze nincs.

– Az etetéstől és a tónak a mi­nőségétől függ. Takarmányuk kukorica, búza és a vízben található természetes növényzet, illetve ragadozók esetében ap­róhalak, elsősorban kárász. Ez a friss íz titka.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.