Ezek a legbizarrabb karácsonyi fogások az egész világon

tök
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 26. 09:00
Bors

5. Tésztasaláta 

A Fülöp-szigeteken a makarónitésztából készült saláta a tradicionális karácsonyi menü egyik fogása. A majonéztől kapott enyhén édeskés ízével jól megy a natúr csirkéhez. Rendszerint karácsonyi bulikon szervírozzák főétel mellé köretként.

4. Töltött tök (ghapama)

Örményország egyik hagyományos ünnepi étele apró tökből készül. A tök belsejének eltávolítása után beletöltik a főtt rizsből, és aszalt, aprított gyümölcsökből (mandula, alma, sárgabarack, szilva, datolya, mazsola) álló tölteléket. A tökre ezután felhelyezik a tetejét, és sütőben puhulásig sütik.

3. Töltött banánlevél (tamale)

A tamale néven ismert étel mezoamerikából származik, karácsonyi ételként mára csak Guatemalában és Hondurasban jellemző. Az ételnek több százféle variációja van, de mindben egyforma az elv, hogy a például csirkés vagy paradicsomos tölteléket banánlevélbe, vagy kukoricacsuhéba töltik. A betekert ételt addig gőzölik, amíg a külső réteg puha nem lesz – ám a levelet nem kötelező elfogyasztani: tányérként is szolgál.

2. Fókabőrbe töltött madártetem (kiviak) 

A kiviakot a grönlandi eszkimók tették téli hagyománnyá. Egyetlen fóka bőrébe akár 500 alkabukó nevű madár is elfér – ezeket csőrrel és tollal együtt légmentesen tekerik a bőrbe. Az idő múlásával a madár húsa beszívja a fókabőrből oszló zsírt, aminek köszönhetően az élősködők nem támadják meg a húst. Három hónap elteltével fogyasztható az erjedt alkabukóhús, ami Grönlandon népszerű fogás komolyabb ünnepekkor, így karácsonykor is.

1. Bárányfej (smalahove)

A norvégok jellegzetes karácsonyi fogása a smalahove, ami bizarr módon egy bárány fejéből készül. Elkészítéskor az állat gyapját leperzselik, agyát eltávolítják, majd lesózzák, esetleg füstölik is a fejet. Ezután körülbelül három órán keresztül főzik, végül karórépából és burgonyából készült pürével tálalják. Egyes elkészítési módok szerint a bárány agyát is együtt főzik a fejjel, amit vagy kisütnek, vagy a fogás egy kikanalazható részeként fogyasztanak. Eredetileg ez az ünnepi étel a szegények fogása volt, mára azonban egy jellegzetes norvég finomságként tartják számon.

+1 KFC csirke

Akármilyen furcsán hangzik, a japánok legismertebb karácsonyi fogása a ropogós, corn flakes-es bundában sült csirkemell, csirkecomb vagy csirkeszárny. A bő olajban készült finomságról remélhetnénk, hogy csak különlegessége miatt olyan ünnepi, és a háziasszonyok otthon készítik el a fogást, ám sajnos nem ez az igazság. Japánban már két hónapra előre meg kell rendelni a KFC-ből a karácsonyi menüt, máskülönben a szeretet ünnepén nem lesz mit ennie a családnak.

(hawaiimagazine, glendalnewspress, tamaletrail, The Guardian, matprat, CNBC)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.