Aktuális

20 ezerért vesszük otthonra a tűzijátékot

Bors

2018. december 29. szombat 10:30

Elindult a visszaszámlálás szilveszterig, de már most beszerezhetjük a tűzijátéknakvalót. Azonban a tárolásnál és a felhasználásnál is fontos betartani a szabályokat.

Forrás: Purger Tamás

Tegnap óta kapni tűzijátékokat az engedélyezett területeken, és már az első nap folyamatosan érkeztek a vásárlók az árusokhoz, noha ők a legnagyobb dömpinget szilveszter napjára várják.

20 ezerért vesszük

A kínálat hatalmas: a 300 fo­rintos kis durranó bogyóktól a 100 ezer forintos hatalmas tűzijátékig bármit megtalálunk. A Pirodom Kft. munkatársa a Borsnak elmondta: vannak olyan vásárlók, akik igazából nem is tudják, hogy mit vesznek.

– Vannak, akik csak azt tudják, hogy mennyi pénzt szánnak a szilveszteri durrantgatásra, és mi abban az értékben szedjük össze a csomagot a kínálatunkból. Általánosságban azt tudom mondani, hogy 15–20 ezer forint értékben vásárolnak tűzijátékot az emberek – mondta Herr Richárd.

A vásárlás után nem mindegy, hogyan tároljuk a pirotechnikai eszközöket, a víztől például távol kell tartani, de a közvetlen közelében rágyújtani sem érdemes, főleg, ha nagy mennyiséget vásároltunk.

Megéri betartani a dobozon lévő használati utasítást, ugyanis minden évben történnek tragédiák a figyelmetlenség miatt: az előző szilveszterkor például egy nyolcéves kislány arcának repült egy tűzijáték, de szerencsére csak könnyű sérüléseket szenvedett. Szolnokon egy német juhász tappancsa is roncsolódott az eszköz miatt, és összesen 12 emberrel szemben indítottak eljárást pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt.

Vissza kell vinni!

A megvásárlási időn kívül van visszavételi idő is, így ha van olyan tűzijáték, amit nem használtunk el, azt bizony vissza kell vinni. Ennek egyszerű biztonsági okai vannak.

– Január elsejétől egészen ötödikéig vesszük vissza a megmaradt tűzijátékokat, de amit a vásárlók nem tud­nak ez­zel kapcsolatban, hogy a pénz nem jár vissza – magyarázta lapunknak Tóta Kornél pirotechnikai szakember.

– A visszavét azért fontos, mert a nem megfelelő tárolás miatt veszélyessé válhatnak ezek a pirotechnikai eszközök. Ötödike után pedig megsemmisítik mindet. Viszont vannak olyanok, amiket év közben is tárolhatunk és fel is használhatunk. Ilyen például a csillagszóró vagy a pokolbogyó is, amelyek az úgynevezett egyes vagy kettes kategóriába tartoznak.

A hármas és négyes kategóriás termékeket kizárólag ilyenkor, szilveszter előtt vásárolhatjuk meg, és december 31. este 18 órától január 1. reggel 6 óráig használhatjuk fel – magyarázta Tóta.

Vizet rá, ha besül 

A pirotechnikai eszközök rengeteget fejlődtek, így már otthon is el tudunk érni olyan fényhatást, amilyet régen csak szakértők tudtak létrehozni. De a profi eszközök is besülhetnek.

– Ha nem durran el a rakéta, akkor várjunk legalább húsz percet, mert a vizes gyújtózsinór körülbelül ennyi idő alatt ég el – persze ez függ a hosszától és a nedvesség mértékétől is. Ha ezek után se robban fel a telep, óvatosan ve­gyük fel és tegyük egy vödör vízbe, vagy ha nagy, akkor önt­sük le legalább két liter vízzel, és tegyük félre. Az ünnepek után pedig vigyük vissza az árusnak, aki köteles visszavenni – mondta Burka Viktor, a Madison Events Kft. pirotechnikai cég ügyvezetője, aki arra is figyelmeztetett, hogy mindig támasszuk ki téglával az eszközt, hogy ne boruljon fel, de a fás, bokros helyeket is kerülni kell.

További cikkek

Tragédia

Sikítás törte meg a csendet: szomszédai küzdöttek az 1 éves kisfiú életéért

Karambol

Súlyos baleset történt, azonnal indultak a rendőrök és a tűzoltók a XVIII. kerületbe

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Ámokfutó lövöldözött a heidelbergi egyetemen

borsonline.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

origo.hu

Tyrannosaurus üldöz síelőt a Jurassic World: Világuralom előzetesében - videó

magyarnemzet.hu

„Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől”

kisalfold.hu

Hamis parfümökkel üzletelt a neten egy egy Győr-Moson-Sopron megyei hirdető

origo.hu

Mumifikálódott magzatot fedeztek fel egy egyiptomi múmia hasában

origo.hu

Inkább már befizetnek a magyarok az ATM-eknél

life.hu

Friss kutatás: kiderült, mennyire véd a Szputnyik V az omikron ellen

life.hu

Tűz a Szent Imre kórházban: "Csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át"

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: édesapjára emlékezik a volt tatabányai szélső

origo.hu

Légifotók régen, amikor még nem drónokkal fotóztak - galéria