Aktuális

Szavazhat a nyári időszámításról

Bors

Létrehozva: 2018.07.07.

Forrás: MTI

Az Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított arról, hogy megmaradjon-e a nyári időszámítás. Az interneten lehet válaszolni augusztus 16-ig - ide kattintva.

A nyári időszámítás célja az volt, hogy a tagállamok időszámításának egységesítésével elősegítsék a piacok hatékony működését. Azóta több tanulmány is kimutatta az átállítás egészségre gyakorolt negatív hatásait.

A téma napirendre tűzését Finnország kezdeményezte, miután állampolgárok tízezrei kérték a kormányt, hogy töröljék el az évi két óraátállítást. Magyarországon 2017-ben parlamenti szavazást is tartottak az ügyben, de a képviselők végül nem szavazták meg a két időszámítás eltörlését.  Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára akkor azt mondta, hogy a kormány az észszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt sem támogatja a javaslatot. A z átállítással ugyanis mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani. Az átállítás megszüntetése nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek