Aktuális

Retró krimi - alagutat ásott a zaciba a kasszafúró Kutyás Valentin

Bors

Létrehozva: 2018.07.15.

<p>A 30-as évek legendás bűnözője képes volt megvenni egy házat, hogy kirabolhassa a betörők Mekkáját, a kecskeméti zálogházat.</p>

A két világháború közti Magyarország leghíresebb, filmbe illő zálogházi rablása Valentin Miksa nevéhez fűződik. Hű társa, egy kutya miatt a nyomozók körében csak Kutyás Valentinként hírhedtté vált kasszafúró betöréseiről legendák keringtek a 30-as évek Magyarországán. 

Kutyás Valentinhez hasonlóan a gazdasági válság miatt ékszerektől roskadozó kecskeméti zálogházról is legendák szóltak akkoriban, a betörőkirály pedig eldöntötte, hogy kirabolja. Időt és pénzt nem sajnált, megvásárolta a szomszédos földszintes házat, és precíz tervet készített: az udvaron keresztül alagutat ás, majd alulról ha­tol be a zálogház páncéltermébe. „Becsületesen”, lépésről lé­pésre dolgozott, arra pedig gondosan figyelt, hogy senki se fogjon gyanút. Ezért az alagút építésekor kiásott földet a saját kamrájában tárolta, amely így szépen lassan teljesen megtelt, ezért a szobát és a konyhát is fel kellett használni erre a célra – írja Szabó László, a Kék fény legendás műsorvezetője a Bűnügyi Múzeum című könyvében.

Kutyás Valentin ördögi tervébe nem is csúszott hiba, minden óramű pontossággal működött. A betörés után négy zsák ékszerrel és az akkor hírhedt prostituáltnak számító Bagós Micivel az oldalán autóval indultak Olaszországba. 

A szerencse azonban elfogyott útközben. Már majdnem Tarvisiónál jártak, amikor lerobbant a kocsi. Valentin egy közeli faluban próbált meg szerelőt keríteni. Miközben Bagós Mici az autónál várakozott, valaki arra jött, és felajánlotta, hogy segít. Ekkor azonban felbukkant egy csendőr, és meglátta, hogy a hátsó ülésen kinyílt az egyik ékszerrel teli zsák szája. A tökéletes bűnténynek így befellegzett, Kutyás Valentint pedig tíz év börtönre ítélték. A rácsok mögötti élet nem volt neki újdonság, korábban már többször is elítélték. Ahogy mondani szokták: többet ült, mint állt. 

A legendás Menyus

A 30-as évek másik legendás bűnözője, Horváth „Menyus” Menyhért még Valentinnél is nagyobb ügyekben vett részt. A korabeli újságok szerint az „elegáns és kedves” szélhámos pénzhamisítással is foglalkozott. Kolozsváron, banki hivatalnokként kezdte pályafutását, később pedig már Bécsben adta ki magát dél-amerikai nagykövetnek. Volt, hogy a budapesti mellett négy ország rendőrsége kereste, végül Pozsonyban csípték nyakon.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek