Aktuális

Igaz, hogy a nőknek árt a futás? - a Bors utánajárt

B. B. A.

Létrehozva: 2018.07.03.

Nem egy helyen lehet olvasni az interneten, hogy nem egészséges a futás a nőknek. Sokan értetlenkednek ezen, sőt kikérik maguknak. Mi az igazság?

Nehéz megszámlálni, hányfajta sportolási lehetőséget nyújtanak manapság az edzőtermek, fitneszparkok a nőknek. A futás az egyike azoknak a mozgásfajtáknak, amiket szabadban és teremben is egyaránt lehet csinálni, valószínűleg ezért is szeretik rengetegen. De vajon jól teszik-e a nők, hogy „szaladgálnak”?

Megy az észosztás

Nagy butaság – kommentálta röviden egy, a Bors által megkérdezett nőgyógyász azt az állítást, hogy árt a lányoknak, asszonyoknak a kocogás. Pedig akad bőven az interneten olyan „szakértőkből”, akik bizony határozottan ezt mondják. Van olyan, aki azt hallotta valahonnan, hogy például a széles csípőjű nőknek nem ajánlatos a sport, mert – ahogy írja az illető – a földhöz képest más szögben kapcsolódik a combcsontjuk, mint a férfiaknak. Más úgy tudja, méhsüllyedést okozhat a rendszeres futás.

Azok, akiket foglalkoztat a téma, általában egyszerűen a józan paraszti észt követik. Ko­máromi Zoltán háziorvos is ezt javasolja. Azt mondja, rengetegszer fut bele az interneten, hogy megfelelő háttértudás nélkül osztják az észt különböző betegségekről és azok okairól, megoldásairól.

Nem betegít meg

– Az embernek a belső szervei – a vese, a máj, a gyomor, a petefészek, a méh – szalagokkal vannak rögzítve. Az valóban előfordulhat, hogy ha valaki hirtelen, mondjuk egy hónap alatt 10-15 kilótól szabadul meg, esetleg éppen a futással, akkor elveszíthetik a méhszalagok az eredeti feszességüket. De ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy méhsüllyedése lesz az illetőnek – magyarázta a Borsnak a háziorvos.

Hozzátette: azt el tudja képzelni, hogy ha valakinek kialakul ilyen betegsége, és épp szokott futni, akkor ráfoghatja arra egy orvos, innentől kezdve pedig terjedhetnek tovább a fals információk. De azt határozottan leszögezte: a futástól nem betegszik meg az ember.

A cipő a lényeg

Ha az egyénhez passzoló futá­si technika megvan, akkor nagy baj nem lehet. Maximum az okoz­hat problémát – de ez férfiakra és nőkre egyaránt igaz –, hogy nem megfelelő cipőt választ a futó.

Ez ugyanis az első és a legfontosabb – ezt Kárpáti Ági személyi edző sem győzi hangsúlyozni. Szerinte sem igaz, hogy a nőknek ártalmasabb lenne a futás, mint a férfiaknak.

– Szerintem ha valaki elkezd futni, érdemes befektetni egy drágább, de jobb cipőbe. Vannak olyan üzletek, ahol speciális gép segít abban, hogy kinek milyenre van szüksége, például hogy a külső vagy a belső boltozatot emelje-e meg. Persze nem ol­csó, de hosszú távon jobb be­fektetés, mint később az orvoshoz járkálni.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek