Aktuális

Ilyen lesz a jövő: Okos robotok dolgoznak majd helyettünk

Ny. A.

Létrehozva: 2018.06.02.

Egyre többeket tart lázban a kérdés, hogy néz majd ki a világ 15-20 év múlva. Robotkollégáink biztosan lesznek, és még olcsóbban repülünk majd.

Elveszik a robotok az emberek munkáját? Ezt a kérdést egy ideje egyre gyakrabban teszik fel tudományos műsorokban, újságcikkekben, de még hollywoodi filmekben is felvetődik, még ha a válasz nem is tükrözi a teljes valóságot. Legutóbb a Corvinus Egyetemen megrendezett Brain Bar nevű eseményen, Európa legnagyobb innovációs fesztiválján boncolgatták a kérdést a sokatmondó Állásrabló robotok című előadáson.

Mi a Brain Bar?

Budapest ad otthont Európa legnagyobb jövőfesztiváljának, ez a Brain Bar. A jövő technológiai, gazdasági és társadalmi kérdéseire igyekszenek választ adni a meghívott vendégek, akik a világ vezető vállalataitól érkeznek. A 2018-as eseményen olyan témákban rendeznek előadást, mint hogy mit tehet az ember a világvégekor, milyen lenne az élet cigaretta nélkül, illetve, hogy a jövőben születő babák milyen szuperképességekkel rendelkeznek majd, hogy helytálljanak egy olyan világban, amiről a ma élőknek még csak halvány sejtelmük van.

20 év múlva valóság

A mesterséges intelligencia ellen küzdeni már régóta felesleges, de félni sem kell tőle. Amit a filmekben látunk, hogy a robotok intelligensebbek lesznek az embernél, az nem is olyan sok idő múlva, egészen pontosan 15-20 év múlva a mindennapi valóság lesz. Robotizált állások biztosan lesznek, ugyanakkor nem kell izgulni, ez nem egyenlő emberek millióinak munkanélkülivé válásával.

– A robotok megjelenésével az eddig ismert munkahelyek alapjaiban változnak meg. A szigorú hierarchiák megszűnnek, ahogy annak a jelenségnek is búcsút inthetünk, hogy az emberek lediplomáznak, majd egyből dolgozni kezdenek és az élet hosszig tartó karriernek is lassan vége – vetítette előre a jövőt Shamus Rae, a téma szakértője, aki megnyugtatott: nem minden munkára pályázhatnak majd a robotok.

Máshogy tanulunk

Míg ma az iskolákban – legyen az általános, középiskola, felsőoktatás – több mindent tanul az ember (matematikát, tudományt, irodalmat, nyelveket stb.), a sokféle tudásra pedig a jövőben is szükség lesz. Viszont az már biztos, hogy életünkben egyre meghatározóbb szerep jut a technológiának. Ehhez pedig kevésbé elméleti tudásra van szükség, inkább kí­váncsiságra és ta­pasztalatokra. A kreativitás és a szociális készségeink pedig még inkább fontosabbá válnak a robotokkal kiegészült világunkban.

Pilóta helyett is robot

A kilencvenes években repülőre szállni és elutazni még luxusnak számított. Nyugat-Európába többen jártak buszokkal vagy a családi autókkal, mint ahányan a légiközlekedést választották. Már ma is érezhető, hogy ez megváltozott, egyre többen pattannak még akkor is repülőre, ha egyébként csak egy országgal arrébb utaznak. A repülés ol­csóbb lett, legalábbis a fapados szolgáltatás, a kényelemért és a kiszolgálásért viszont továbbra is mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Jó hír az utazás szerelmeseinek, hogy a repülés a jövőben sem lesz drágább, legalábbis Stephen Jones, a Wizz Air vezérigazgató-helyettese mindenképp ezzel számol.

– A repülés egyre olcsóbb lesz, és bármily meglepő, de ez a cégnek is megéri – mondta el. Arra is kitért, hogy a repülőipar tudja, hogy az emberek nagy része tart több ezer méter magasban utazni, így az továbbra is megoldásért kiált, hogy lehetne még  tovább növelni az emberek biztonságérzetét az amúgy is biztonságos repülőn. A légiközlekedésben is számítani lehet arra, hogy a pilóta helyett robot irányítja majd a gépet. Nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben biometrikusan, azaz szó szerint az arcunkról  leolvasva határozzák meg, kik is vagyunk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184792_auto_resized.jpg
origo.hu

Hatalmas öröm Liverpoolban: megtörtént, amire Szoboszlai Dominikék az egész szezonban vártak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27728_resized.jpg?avcount=1714785310
origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185992_auto_resized.png
metropol.hu

Emlékszel még a Mrs. Doubtfire sztárjaira? Így néznek ki 31 év után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186892_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nem kegyelmezett a 10 perc után megfogyatkozó ellenfelének a Fehérvár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183628_auto_resized.png
metropol.hu

Marics Peti lecseréli a mikrofont, szakmát vált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186335_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27729_resized.jpg?avcount=1714785310
origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182779_auto_resized.jpg
travelo.hu

Rétisasok lettek a Fertő tó új határőrei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186385_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt