Előétel
Mediterrán falatkák
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók (4 adag): 10 dkg zöld olajbogyó 5 dkg fekete olajbogyó 15 dkg sonka vagy szalámi 15 dkg szárított paradicsom vagy olajban eltett articsóka 1 kápiapaprika Fogpiszkáló
Elkészítés: Ízlés szerint állítsuk össze a mininyársakat: mindegyikre kerüljön zöld és fekete olíva, kockára vágott kápiapaprika, falatnyi méretűre hajtogatott sonkaszelet vagy szalámikarika, és valamilyen mediterrán, olajban eltett zöldség: például szárított paradicsom vagy articsóka. Ízlés szerinti sorrendben húzzuk őket a fogpiszkálókra. Enyhíti az éhséget, míg a grillen készül az ebéd.
Főétel
Grillezett sertéskaraj
Elkészítési idő: 60 perc+pácolás
Hozzávalók (4 adag): 4 szelet csontos karaj (kb. 60 dkg) A páchoz: 6 evőkanál gyömbéres chiliszósz 6 evőkanál olaj 1 evőkanál reszelt narancshéj 2 evőkanál szójaszósz 1 narancs leve 1 lime leve és ½ kávéskanálnyi reszelt héja só
Elkészítés: A húst besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Összekeverjük a páclét, és beleforgatjuk a karajszeleteket, majd egy légmentesen záródó dobozban 2-3 órára a hűtőbe tesszük (ez az idő lehet hosszabb, de maximum egy éjszaka). Elkészítéskor a lecsöpögtetett hússzeletek mindkét oldalát átsütjük egy forró serpenyőben, majd tűzálló tálba fektetjük őket. Ráöntjük a páclevet, és lefedve, előmelegített 160 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (félúton egyszer megfordítjuk a karajszeleteket).
Köret
Nyárson sült krumpli gombával és hagymával
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (4 adag): 40 dkg burgonya 20 dkg gomba 1 fej vöröshagyma 4 ek olívaolaj 1 tk só 1 kk őrölt fekete bors 1-1 evőkanál friss snidling és petrezselyemzöld Hurkapálca
Elkészítés: A burgonyát félig főzzük meg héjában, sós vízben, majd vágjuk félbe vagy negyedekre, a méretétől függően. Készítsük el a nyársakat: az előfőzött burgonyát, a félbevágott gombákat és a gerezdekre vágott hagymát sorakoztassuk a nyársra. Sózzuk, borsozzuk, majd olajjal átkenve süssük meg őket egyszer átfordítva grill-lapon vagy -rácson. A végén szórjuk meg zöldfűszerekkel.
Desszert
Pavlova-torta friss eperrel
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók (8 szelet): 4 tojásfehérje 25 dkg cukor 1 tk citromlé 2 ek étkezési keményítő
A díszítéshez: 10 dkg fehér csoki 20 dkg friss eper
Elkészítés: A tojásfehérjét elektromos habverővel, közepes fokozaton, egy csipetnyi sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már félig megkeményedett, hozzáadjuk a keményítőt, a cukrot és a citromlevet. A gépet maximumra kapcsoljuk, és addig verjük a habot, amíg kemény és fényes lesz. Egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére halmozzuk a habot, amiből egy 23 centi átmérőjű kört formázunk. 160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük, majd a sütő lekapcsolása után még 10 percre bennhagyjuk. A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk, és a torta tetejére kenjük. Az epret megmossuk és feldaraboljuk, a torta tetejére halmozzuk tálalás előtt.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.