Kolbásszal lesz a legfinomabb a sült husi - nyissuk meg a grill szezont!

Kolbásszal lesz a legfinomabb a sült husi - nyissuk meg a grill szezont!

hús
PUBLIKÁLÁS: 2018. május 13. 14:00
A tavasz a legkellemesebb időszak a kerti ebédek tekintetében: még nincs túl meleg ahhoz, hogy hosszan időzzünk a forró grillező mellett. Használjuk ki a jó idő minden percét, és töltsük a napot a szabadban: akinek nincs kertje, ezt az ebédet előkészítheti és bedobozolhatja, majd egy vízparti vagy erdei kirándulás során egy tűzrakóhelyen befejezheti.
Bors

Előétel

Mediterrán falatkák

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (4 adag): 10 dkg zöld olajbogyó 5 dkg fekete olajbogyó 15 dkg sonka vagy szalámi 15 dkg szárított paradicsom vagy olajban eltett articsóka 1 kápiapaprika Fogpiszkáló

Elkészítés: Ízlés szerint állítsuk össze a mininyársakat: mindegyikre kerüljön zöld és fekete olíva, kockára vágott kápiapaprika, falatnyi méretűre hajtogatott sonkaszelet vagy szalámikarika, és valamilyen mediterrán, olajban eltett zöldség: például szárított paradicsom vagy articsóka. Ízlés szerinti sorrendben húzzuk őket a fogpiszkálókra. Enyhíti az éhséget, míg a grillen készül az ebéd.

Főétel

Grillezett sertéskaraj

Elkészítési idő: 60 perc+pácolás

Hozzávalók (4 adag): 4 szelet csontos karaj (kb. 60 dkg) A páchoz: 6 evőkanál gyömbéres chiliszósz 6 evőkanál olaj 1 evőkanál reszelt narancshéj 2 evőkanál szójaszósz 1 narancs leve 1 lime leve és ½ kávéskanálnyi reszelt héja só

Tipp

A karaj mellé tegyünk néhány sütni való kolbászt is a grillre – biztos sikerre számíthatunk!

Elkészítés: A húst besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Összekeverjük a páclét, és beleforgatjuk a karajszeleteket, majd egy légmentesen záródó dobozban 2-3 órára a hűtőbe tesszük (ez az idő lehet hosszabb, de maximum egy éjszaka). Elkészítéskor a lecsöpögtetett hússzeletek mindkét oldalát átsütjük egy forró serpenyőben, majd tűzálló tálba fektetjük őket. Ráöntjük a páclevet, és lefedve, előmelegített 160 fokos sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (félúton egyszer megfordítjuk a karajszeleteket).

Köret

Nyárson sült krumpli gombával és hagymával

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók (4 adag): 40 dkg burgonya 20 dkg gomba 1 fej vöröshagyma 4 ek olívaolaj 1 tk só 1 kk őrölt fekete bors 1-1 evőkanál friss snidling és petrezselyemzöld Hurkapálca

Elkészítés: A burgonyát félig főzzük meg héjában, sós vízben, majd vágjuk félbe vagy negyedekre, a méretétől függően. Készítsük el a nyársakat: az előfőzött burgonyát, a félbevágott gombákat és a gerezdekre vágott hagymát sorakoztassuk a nyársra. Sózzuk, borsozzuk, majd olajjal átkenve süssük meg őket egyszer átfordítva grill-lapon vagy -rácson. A végén szórjuk meg zöldfűszerekkel.

Desszert

Pavlova-torta friss eperrel

Elkészítési idő: 90 perc

Hozzávalók (8 szelet): 4 tojásfehérje 25 dkg cukor 1 tk citromlé 2 ek étkezési keményítő

A díszítéshez: 10 dkg fehér csoki 20 dkg friss eper

Diétás tipp

Az eper, a málna és a friss áfonya igazi kis vitaminbomba, édes zamatuk és enyhe savasságuk miatt kiválóan levezetik a grillen készült fogásokat.

Elkészítés: A tojásfehérjét elektromos habverővel, közepes fokozaton, egy csipetnyi sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már félig megkeményedett, hozzáadjuk a keményítőt, a cukrot és a citromlevet. A gépet maximumra kapcsoljuk, és addig verjük a habot, amíg kemény és fényes lesz. Egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére halmozzuk a habot, amiből egy 23 centi átmérőjű kört formázunk. 160 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük, majd a sütő lekapcsolása után még 10 percre bennhagyjuk. A fehér csokit gőz fölött megolvasztjuk, és a torta tetejére kenjük. Az epret megmossuk és feldaraboljuk, a torta tetejére halmozzuk tálalás előtt.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.