Tipp: A hamburgerszendvics összeállítása
Hozzávalók (10 darab): 10 db hamburgerpogácsa 10 db hamburgerzsemle 2 nagy fej lilahagyma karikára vágva 2 nagy paradicsom karikára vágva 3 közepes méretű savanyú uborka vékony karikákra vagy csíkokra vágva 1 fejes saláta Ketchup, mustár, majonéz ízlés szerint Elkészítés: A szendvicsek összeállítása akkor kezdődik, amikor a hús kisül a grillen, és megpirul a zsemle belseje. A zsemle aljára rakunk egy salátalevelet, hogy a hús szaftja és a zöldségek leve ne áztassa el a zsemlét. Erre kerül a hús, a ráolvadt sajttal a tetején, majd rétegezve a többi zöldség: paradicsom, uborka, lilahagyma, végül a ketchup, mustár és majonéz, ki hogyan szereti. Végül a zsemle a teteje – azonnal fogyasszuk!
Főétel: Burgert házilag
Marhahúsból
Elkészítési idő: 10 perc+sütés
Hozzávalók (10 darab): 1 kg darált, sovány marhahús
1 egész tojás
1 kk őrölt koriandermag
1 kk őrölt bors
10 vékony szelet cheddar sajt
Elkészítés: Egy tálban könnyed mozdulatokkal összekeverjük a húst a borssal, a korianderrel és egy felvert tojással, majd félórára a hűtőbe tesszük. Vigyázat: nem szabad megsózni! Vizes kézzel kb. 1,5 cm vastag, 10 cm átmérőjű pogácsákat formázunk belőle, amelyeket a sütésig visszateszünk a hűtőbe. Közvetlenül tálalás előtt, grillen vagy egy vastag falú serpenyőben sütjük ki őket, és a szendvics összeállítása előtt sózzuk. A sajtot a sütés utolsó fázisában tegyük a pogácsák tetejére, hogy ráolvadjon – innen azonnal a szendvicsbe kerül.
Pulykából (10 db)
1 kg pulykamellfilé
1 nagy fej lilahagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 kk őrölt fekete bors
Halból (10 db)
1 kg harcsafilé
1 tojás
1 kk fehér bors
Zöldségekből (10 db)
1 kg brokkoli
1 közepes sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
5 ek zabpehely
4 szál petrezselyem
5 ek zsemlemorzsa
1 kk só
1 kk bors
A nagymama receptfüzetéből: Hamburgerbuci
Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók: 200 ml tej
2 ek kristálycukor
25 g friss élesztő
450 g búzaliszt
150 g rétesliszt
40 g olaj
1 csapott tk só
1 db tojás
100 g natúr joghurt
A tetejére: 1 db tojás 5 ek szezámmag
Elkészítés: A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és meleg helyre tegyük félre 10-15 percre, míg felfut. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet, a sót, az olajat, a tojást és a joghurtot. Az élesztőt hozzáadva keverjük össze, majd dagasszuk, míg sima, rugalmas tésztát kapunk (15 perc). Borítsuk egy vékonyan lisztezett deszkára, formázzuk gömbölyűre. A dagasztótál alját vékonyan olajozzuk át, tegyük vissza a tésztát, a felületét is olajozzuk meg, hogy ne bőrösödjön, majd lefedve, meleg helyen kelesszük legalább 1 órát.
Újra borítsuk ki a deszkára, formázzuk rúd alakúra, vágjuk 10 egyenlő darabra, és formázzunk belőle kerek bucikat. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe, egymástól kb. 10 cm távolságra. Kissé lapítsuk el a felületüket, és lefedve kelesszük további félórát – ez idő alatt az eredeti méret másfélszeresére nőnek.
A felületüket kenjük be a felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Miközben a burgerpogácsákat kisütjük, a félbevágott bucikat a vágott felületükkel lefelé tegyük a grillre, és pirítsuk meg.
Köret: Fűszeres sült krumpli
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (10 adag)
1,5 kg krumpli
10 ek olaj
2 tk pirospaprika
1 tk só
1/2 tk bors
1/2 tk csili
Elkészítés: A megmosott krumplit félig megfőzzük. Hasábokra vágjuk, és az olajjal összekevert fűszerekkel leöntjük, majd összerázzuk, hogy egyenletesen bevonja a krumplihasábokat. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Kímélő megoldás: Coleslow saláta
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + állás
Hozzávalók (10 adag)
1 kisebb fej káposzta
2 közepes répa
1 apróra vágott vöröshagyma
1 ek só
8 ek majonéz
4 ek tejföl
4 ek zsíros tejszín
2 ek méz
2 ek citromlé
1/2 csokor petrezselyem
1 csapott mk őrölt fehérbors
1 kk ecetes torma
1 kk őrölt koriander
Elkészítés: Egy hamburgerparti elmaradhatatlan része a klasszikus amerikai káposztasaláta. A zöldségeket finomra reszeljük, egy tálban összekeverjük, megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. Ezt követően vízzel átmossuk, jól kinyomkodjuk. A többi hozzávalóból sima öntetet keverünk, és beleforgatjuk a salátába. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit fogyasztás előtt. Érdemes előző este összeállítani!
Desszert: Triplacsokis brownie
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
100 g liszt
2 egész tojás
150 g melaszos barna cukor
120 g vaj
60 g durvára vágott mogyoró
300 g jó minőségű fekete csokoládé
3 ek jó minőségű kakaópor
3 ek rumos meggybefőtt
1 csipet só
Elkészítés: Egy keverőtálban, vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét és a vajat. Robotgéppel, közepes fokozaton belekeverjük a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a két egész tojást és a sót, végül hozzáadjuk a meggyet is. A tetejét megszórjuk a vágott mogyoróval. 23 cm átmérőjű, kivajazott piteformába kanalazzuk, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben szilárdulásig (kb. 25 perc) sütjük.
Diétás tipp: Eperfagyi cukor nélkül
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
350 g natúr joghurt
50 g eritrit
200 g eper
Elkészítés: A megmosott epret villával összetörjük. Hozzákeverjük a joghurtot és az eritritet, és a behűtött fagylaltgépbe öntjük. 20 perc múlva fogyaszthatjuk. Gép hiányában egy műanyag tálban tegyük a mélyhűtőbe, és kb. 20 percenként vegyük elő, és keverjük át, hogy összezúzzuk a képződő jégkristályokat – így kb. 2,5 óra a készítési idő.
Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.