Íme a verhetetlen ­házi hamburger - Recept + Tipp

Íme a verhetetlen ­házi hamburger - Recept + Tipp

gasztro
PUBLIKÁLÁS: 2018. május 20. 16:00
Nem kell gyorsétterembe menni ahhoz, hogy mindenki a kedvenc hamburgerét fogyaszthassa: összeállíthatja magának, és annyiszor szed újra, ahányszor csak akar!
Bors

Tipp: A hamburgerszendvics összeállítása

Hozzávalók (10 darab): 10 db hamburgerpogácsa 10 db hamburgerzsemle 2 nagy fej lilahagyma karikára vágva 2 nagy paradicsom karikára vágva 3 közepes méretű savanyú uborka vékony karikákra vagy csíkokra vágva 1 fejes saláta Ketchup, mustár, majonéz ízlés szerint Elkészítés: A szendvicsek összeállítása akkor kezdődik, amikor a hús kisül a grillen, és megpirul a zsemle belseje. A zsemle aljára rakunk egy salátalevelet, hogy a hús szaftja és a zöldségek leve ne áztassa el a zsemlét. Erre kerül a hús, a ráolvadt sajttal a tetején, majd rétegezve a többi zöldség: paradicsom, uborka, lilahagyma, végül a ketchup, mustár és majonéz, ki hogyan szereti. Végül a zsemle a teteje – azonnal fogyasszuk!

Főétel: Burgert házilag

Marhahúsból

Elkészítési idő: 10 perc+sütés

Hozzávalók (10 darab): 1 kg darált, sovány marhahús

1 egész tojás

1 kk őrölt koriandermag

1 kk őrölt bors

10 vékony szelet cheddar sajt

Elkészítés: Egy tálban könnyed mozdulatokkal összekeverjük a húst a borssal, a korianderrel és egy felvert tojással, majd félórára a hűtőbe tesszük. Vigyázat: nem szabad megsózni! Vizes kézzel kb. 1,5 cm vastag, 10 cm átmérőjű pogácsákat formázunk belőle, amelyeket a sütésig visszateszünk  a hűtőbe. Közvetlenül tálalás előtt, grillen vagy egy vastag falú serpenyőben sütjük ki őket, és a szendvics összeállítása előtt sózzuk. A sajtot  a sütés utolsó fázisában tegyük a pogácsák tetejére, hogy ráolvadjon – innen azonnal a szendvicsbe kerül.

Pulykából (10 db)

1 kg pulykamellfilé

1 nagy fej lilahagyma

1 csokor petrezselyemzöld

1 kk őrölt fekete bors

Halból (10 db)

1 kg harcsafilé

1 tojás

1 kk fehér bors

Zöldségekből (10 db)

1 kg brokkoli

1 közepes sárgarépa

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tojás

5 ek zabpehely

4 szál petrezselyem

5 ek zsemlemorzsa

1 kk só

1 kk bors

A nagymama receptfüzetéből: Hamburgerbuci

Elkészítési idő: 2,5 óra

Hozzávalók: 200 ml tej

2 ek kristálycukor

25 g friss élesztő

450 g búzaliszt

150 g rétesliszt

40 g olaj

1 csapott tk só

1 db tojás

100 g natúr joghurt

A tetejére: 1 db tojás 5 ek szezámmag

Elkészítés: A langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és meleg helyre tegyük félre 10-15 percre, míg felfut. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet, a sót, az olajat, a tojást és a joghurtot. Az élesztőt hozzáadva keverjük össze, majd dagasszuk, míg sima, rugalmas tésztát kapunk (15 perc). Borítsuk egy vékonyan lisztezett deszkára, formázzuk gömbölyűre. A dagasztótál alját vékonyan olajozzuk át, tegyük vissza a tésztát, a felületét is olajozzuk meg, hogy ne bőrösödjön, majd lefedve, meleg helyen kelesszük legalább 1 órát.

Újra borítsuk ki a deszkára, formázzuk rúd alakúra, vágjuk 10 egyenlő darabra, és formázzunk belőle kerek bucikat. Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt sütőlapra vagy tepsibe, egymástól kb. 10 cm távolságra. Kissé lapítsuk el a felületüket, és lefedve kelesszük további félórát – ez idő alatt  az eredeti méret másfélszeresére nőnek.

A felületüket kenjük be a felvert tojással, és szórjuk meg szezámmag­gal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Miközben a burgerpogácsákat kisütjük, a félbevágott bucikat a vágott felületükkel lefelé tegyük a grillre, és pirítsuk meg.

Köret: Fűszeres sült krumpli

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók (10 adag)

1,5 kg krumpli

10 ek olaj

2 tk pirospaprika

1 tk só

1/2 tk bors

1/2 tk csili

Elkészítés: A megmosott krumplit félig megfőzzük. Hasábokra vágjuk, és az olajjal összekevert fűszerekkel leöntjük, majd összerázzuk, hogy egyenletesen bevonja a krumplihasábokat. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rendezzük, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Kímélő megoldás: Coleslow saláta

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + állás

Hozzávalók (10 adag)

1 kisebb fej káposzta

2 közepes répa

1 apróra vágott vöröshagyma

1 ek só

8 ek majonéz

4 ek tejföl

4 ek zsíros tejszín

2 ek méz

2 ek citromlé

1/2 csokor petrezselyem

1 csapott mk őrölt fehérbors

1 kk ecetes torma

1 kk őrölt koriander

Elkészítés: Egy hamburgerparti elmaradhatatlan része a klasszikus amerikai káposztasaláta. A zöldségeket finomra reszeljük, egy tálban összekeverjük, megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. Ezt követően vízzel átmossuk, jól kinyomkodjuk. A többi hozzávalóból sima öntetet keverünk, és beleforgatjuk a salátába. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit fogyasztás előtt. Érdemes előző este összeállítani!

Desszert: Triplacsokis brownie

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

100 g liszt

2 egész tojás

150 g melaszos barna cukor

120 g vaj

60 g durvára vágott mo­gyoró

300 g jó minőségű fekete csokoládé

3 ek jó minőségű kakaópor

3 ek rumos meggybefőtt

1 csipet só

Tipp

Tálaláskor melegítsük fel, és egy gombóc fagyival koronázzuk meg az élményt!

Elkészítés: Egy keverőtálban, vízgőz fölött összeolvasztjuk a csokoládét és a vajat. Robotgéppel, közepes fokozaton belekeverjük a lisztet, a kakaóport, a cukrot, a két egész tojást és a sót, végül hozzáadjuk a meggyet is. A tetejét megszórjuk a vágott mogyoróval. 23 cm átmérőjű, kivajazott piteformába kanalazzuk, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben szilárdulásig (kb. 25 perc) sütjük.

Diétás tipp: Eperfagyi cukor nélkül

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

350 g natúr joghurt

50 g eritrit

200 g eper

Elkészítés: A megmosott epret villával összetörjük. Hozzákeverjük a joghurtot és az eritritet, és a behűtött fagylaltgépbe öntjük. 20 perc múlva fogyaszthatjuk. Gép hiányában egy műanyag tálban tegyük a mélyhűtőbe, és kb. 20 percenként vegyük elő, és keverjük át, hogy összezúzzuk a képződő jégkristályokat – így kb. 2,5 óra a készítési idő.

Bezselics Ildikó gasztroblogger rovata

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.