Aktuális

Lekapcsolták a lélegeztetőgépről a kisfiút - Hiába ajánlotta fel segítségét Ferenc pápa

Bors

Létrehozva: 2018.04.28.

<p>Szülei hiába harcoltak a bíróságon a 23 hónapos Alfie-ért. Ferenc pápa közbenjárására egy olaszországi gyermekkórház vállalta, hogy átveszik a kis beteget, de a felajánlás az angol kórház vezetőinek részéről süket fülekre talált.</p>

Forrás: Facebook

„Az én gladiátorom letette a pajzsát, és felöltötte szárnyait” – így búcsúzott édesapja a kis Alfie Evanstől, aki több hónapos, heroikus küzdelem után tegnap örökre elaludt.

A 23 hónapos Alfie, és szüleinek harca a halálos kórral, és a közönyös hivatalokkal szemben, az utóbbi évek legszívszorítóbb története lett Angliában.

A kisfiú életben tartásáért és gyógykezeléséért csatározó szülők megpróbáltatásait milliók figyelték lélegzetvisszafojtva, de hiába ment el az édesapa a katolikus egyházfőig is, Alfie menthetetlen volt.

A gyermeket április 23-án kapcsolták le a létfenntartó gépekről, s bár öt napig még önállóan lélegzett, kis szíve végül feladta a harcot.

Alfie Evans 2016. május kilencedikén született Liverpoolban. Fiatal szülei, a 20 éves Kate és 21 éves Tom egészségesen vitték haza a kórházból a kisfiút, akin csak pár hónappal később jelentkeztek betegségének tünetei. Társainál lassabban fejlődött, december elején pedig görcsrohamot kapott, ami után kórházba került.

Az Alder Hey gyermekklinikán kezelték, de diagnózist nem tudtak felállítani, ahogy a folyamatosan jelentkező, súlyos agytörzsi rohamokkal sem tudtak mit kezdeni. Alfie egy éve kómába zuhant, géppel lélegeztették mesterségesen táplálták, szüleivel pedig közölték a szörnyű hírt: kisfiukon nem lehet segíteni.

A kórház két héttel Alfie bekerülése után bírósághoz fordult, miután az orvosok és a szülők nem tudtak megegyezni a további kezelésben. Az Alder Hey jogi képviselői a szülői jogok felfüggesztését kérték, és engedélyt, hogy a gyermeket lekapcsolhassák a gépekről, és hagyják méltósággal meghalni.

Tom és Kate azonban hallani sem akart erről, ellenkeresetet nyújtottak be, és a kisfiú másik kórházba való átszállítását kezdeményezték. Szóba jött egy amerikai gyógykezelés is, de diagnózis híján a tengerentúlon sem vállalták Alfie-t.

Az édesapa egy hete még a katolikus egyház vezetőjéhez, Ferenc pápához is ellátogatott, menedéket kérve a kisfiúnak. A bíróság pedig idő közben döntött: Alfie-t le kell kapcsolni a létfenntartó gépekről.

A szülők fellebbeztek, Ferenc pápa közbenjárására pedig egy olaszországi gyermekkórház vállalta, hogy átveszik a kis beteget. A külügyminisztérium még olasz állampolgárságot ajánlott Alfie-nak, ami jogi hátteret biztosított volna az átszállításhoz.

Így virrasztottak az emberek Alfiért:

Alfie története addigra bejárta a világot, emberek milliói fejezték ki közösségi oldalukon együttérzésüket, az Alder Hey kórház előtt pedig tüntetők százai tiltakoztak a kisfiú „megölése” ellen. A szülők kérelmét azonban a brit legfelsőbb bíróság és az Európai Emberi Jogok Bírósága is elutasította, így április 23-án hétfőn az orvosok lekapcsolták a gyermeket a gépről, sem oxigént, sem tápanyagot nem adtak neki.

A gyermek még öt napig élt, végül péntek éjjel megállt a szíve.

Rejtélyes betegség

Alfie Evans 23 hónappal ezelőtt egészségesen született, de később nem fejlődött rendesen. Édesanyja két hónaposan vette észre, hogy a kisfiú nem tartja vele a szemkontaktust, később már a fejét sem tudta megemelni, megtartani. Nyolc hónaposan még sem ülni, sem kúszni nem tudott, az orvosok azonban nem találtak nála elváltozást, így azzal biztatták a szülőket, hogy a kis Alfie-juk csak lassabban fejlődik. Kilenc hónapos korában kezdődtek a rohamok, Alfie szeme többször körbeforgott, majd fennakadt, rángásos görcsöt kapott, elvesztette az eszméletét. Kórházba került, de a többszöri kivizsgálás sem derített fényt állapotának okára. A rohamok miatt egy éve kómába esett, később megállapították az agyhalált.

Charlie-t sem hagyták élni

Alfie tragédiája kísértetiesen emlékeztet a kis Charlie Gardéra, aki 2016. augusztusában született egy ritka, mitokondriális rendellenességgel. Betegsége miatt Charlie izmai elsorvadtak, belső szervei sorra leálltak. Szülei öt hónapon át küzdöttek a bíróságon hogy a kórházban életben tartsák a kicsit, és hogy átszállíttathassák az USA-ba, ahol kísérleti kezelést kapott volna. A kis Gard fiú ügyét Donald Trump elnök is felkarolta, de végül az angol bíróság a létfenntartó gépek kikapcsolása mellett döntött. Charlie tavaly július 29-én halt meg, egy héttel első születésnapja előtt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183298_auto_resized.jpg
origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27724_resized.jpg?avcount=1714768816
origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszólalt a bűvész, aki egy tízmilliós autót nyert a Zsákbamacska adásában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186450_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Sztankovics távozásáról és a Fradi új mezéről is beszélt Kubatov a klub 125. születésnapján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183458_auto_resized.png
metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185006_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27726_resized.jpg?avcount=1714768816
origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183174_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nincs megállás: sikert sikerre halmoz az ország kedvenc roma pékje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714768816
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt