Aktuális

Vákuumcsomagolással verik át a vásárlókat!

V. G.

Létrehozva: 2018.03.28.

<p>A húsvéti sonka vásárlása, kiválasztása bizalmi kérdés. Nem mindegy, milyen forrásból származik. Kérje ki hentese tanácsát!</p>

Forrás: Zsolnai Péter

Hiába olcsóbb a boltokban kapható hús, jobban járunk, ha inkább a minőségi árut vesszük meg. Egyenesen a hentesektől tudtuk meg, hogy milyen húsokat érdemes keresni az ünnepi asztalra.

Már a vásárlásnál eldől, hogy a húsvétra beszerzett sonkánk milyen ízű lesz. A bevásárlóközpontok sajnos zsúfolásig vannak a rossz, silány minőségű, vizes, felpuffadt sonkákkal.

Sok vásárló észre sem veszi, hogy átverik, mert amit megvesznek ol­csón, tulajdonképpen ma­nipulált élelmiszer. Adalékanyagokkal fecskendezik, állományjavítókkal turbózzák, és eladják sonkaként a sonkaszerű valamit.

Hentesünk most lerántja a leplet

Mindenki azt tanácsolja, a hentesnél kell vásárolni, mivel fontos, hogy a sonka megbízható forrásból érkezzen.

– A bevásárlóközpontokban rengeteg rossz minőségű termékkel bombázzák a vevőket. A probléma ott kezdődik, hogy ezek a húskészítmények olcsók ugyan, de nem minőségi termékek. Úgy nyernek harminc-ötven százalékot az eredeti árból, hogy a gyártástechnológiát felgyorsítják, vízzel pumpálják a húsokat. A vákuumcsomagolás is azért van, hogy a sonka ne veszítsen a súlyából – árulta el a titkot Eszes Gábor, a Petró húsbolt munkatársa.

Széles a sonkaválaszték

Szinte minden háztartásban másfajta hús kerül az asztalra, mindenki a saját szájíze szerint válogat.

– Füstölt csülök, füstölt tarja, darabolt vagy füstölt comb és lapocka fogy a legjobban húsvétkor. A füstölt lapocka olyan, mint a parasztsonka, csontos, és kisebb a mérete. A parasztlapocka és a parasztsonka, azaz a comb is csontos – mondta el lapunknak Petró Gábor hentes.

A kínálatból a legolcsóbb a füstölt csülök, aminek kilója 1600 forint, utána következik a kötözött sonka, ami vagy combból vagy lapockából van, ennek ára 2000 forint.

A füstölt tarja kilója 2600 forint, de ez is nagyon keresett, ugyanúgy, mint a szívsonka, aminek kilója 2800 forint. A csontos parasztsonkát 2800 forintért kínáljuk, a parasztlapocka kicsit olcsóbb, ennek 2500 forint kilója – tette hozzá a hentes.

A szár­nyas­kedvelők sincsenek bajban az ünnepekkor. – Akik csak szárnyasból készült terméket vesznek, azok általában ilyenkor füstölt pulykacombot vagy füstölt libát kérnek tőlünk.

A magyar szürke szarvasmarha nagy valószínűséggel a honfoglaló magyarsággal együtt érkezett a Kárpát-medencébe.

A szürke marha sonka igazi kuriózum – mondta el a Borsnak a Hungaricumok, magyar húskülönlegességek munkatársa. – Most érkezett hozzánk is, so­kan fogyasztják, akik felekezeti okokból vagy az ízvilág miatt nem választanak disznóhúsból készült terméket. A mangalicasonkánk is gyönyörű, nem is gondolnák, milyen nagy igény van rá.

Az eladók is azt tapasztalják, hogy a minőség már fontosabb az árnál. – Nálunk a házi füstölt, kötözött fogy a legjobban, ennek 2980 forint a kilónkénti ára. Egyre nagyobb a kereslet a minőség iránt – mesélte Blénessyné Bégány Ma­tild, a Kézműves Húsok szakértője.

Használja fel a maradékot!

A húsvét a második legnagyobb ünnepünk, így sokszor előfordul, hogy túlértékeljük a helyzetet, több sonkát veszünk, nehogy szégyenben maradjunk a vendégek előtt. Semmi sincs veszve, a főtt sonka hetekig eláll a hűtőszekrényben, majd apró taktikákkal felhasználhatjuk azt tésztákhoz, főzelékek mellé, lepiríthatjuk olajon alapíznek, vagy készíthetünk belőle leveles tésztába tölteléket. Rakott ételekbe is kiváló alapanyag, de leveshez is használhatjuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180501_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámaian megváltoztak a Beverly Hills 90210 sztárjai az elmúlt harminc év alatt - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181952_auto_resized.jpg
vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183116_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182480_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Orbán Viktor: Még elkerülhető a legrosszabb!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27686_resized.jpg?avcount=1714670110
origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174399_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27678_resized.jpg?avcount=1714670110
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714670110
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714670110
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van