Kelesztés a titka a tökéletes húsvéti kalácsnak

Kelesztés a titka a tökéletes húsvéti kalácsnak

ételméreg
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 27. 13:00
A húsvéti terülj-terülj asztalkám elmaradhatatlan kelléke a fonott kalács. Jobb, ha mi készítjük: két mesterszakács is segít ebben.
Zs.V. 

A hagyományok szerint a kalácsot az ünnepekre készítik a magyarok, többek között húsvétkor is az asztalra kerül, a sonka mellé (erről írt a Bors egy hete). Most lássuk, mitől igazi a húsvéti kalács! Van sós, édes és ezernyi más változat, akad, aki főételként, más desszertként tálalja, de mindenki a maga szájíze szerint készítheti el. Bár sokan inkább a boltokban vásárolják meg, azonban ezt nem ajánljuk, mivel a házi a legfinomabb, és egy jó sütés akár családi program is lehet.

Puha tészta és hosszú pihentetés

Nem csak húsvétkor van kalács

Dél-Alföldön, Szeged környékén készült a kóduskalács, amit mindenszentek ünnepére készítettek. Ilyenkor üres kalácsot sütöttek, amit szétosztottak a temetők kapujában ülő koldusoknak.

A foszlós kalács szép nagyra feljön, ha jól csináljuk.  – Ennél a húsvéti kalácsnál arra kell figyelni, hogy a tésztának puha, lágy, selymes állagúnak kell lennie, és el kell válnia az edény falától – mondta a Borsnak Némedi József mesterszakács. – Legalább egy órán át kell keleszteni, hogy a duplájára nőjön. Ha ez kész, akkor picit átdolgozzuk, nyomkodjuk ki belőle a levegőt és fonjuk össze. Sütéskor tegyük formába, mivel a lágy tészta elterülhet. Aki a zsírosabb változatot szereti, az használjon az élesztőnél tej helyett tejszínt. Némedi Józseféknél is van kedvenc változat: – Nálunk nagy sláger egy különleges fűszeres, sós kalács. Az elkészítése egyszerű: háromfelé veszem a tésztát a fonáshoz. A tésztákat elnyújtom, az elsőt juhtúró és tehéntúró keverékével, a másodikat vajjal elkevert medvehagymával, a harmadikat pedig sós tejföllel kenem meg. Ezeket feltekerem egyenként, majd összefonom. Nagyon finom főétel lesz belőle.

Ízesítsen!

A hagyományos ízeket kedvelôk készíthetik egyszerűen, mindenféle extra nélkül, de a bátrabbak több módszert is kipróbálhatnak. Aki édesen szereti, tehet bele mazsolát, de akár a boltokban kapható színes zselédarabokkal is feldobhatjuk a tésztáját. A gyerekek kedvence lehet, ha a fonáskor csokival kenjük be a tésztát.

Akik inkább a sós ízeket szeretik, a tésztába keverhetnek apróra vágott főt tojást és sonkát, de akár medvehagymával, kaporral vagy sajttal is felturbózhatja a kalácsot. Sütés előtt szórhatunk a tetejére díszítésnek mákot, szezám-, len-, de akár chiamagot is.

Bors-recept - Sági Szilárd trükkje: kétszer kelesszünk!

A mesterszakács saját oldalán (sagiszilard.hu) osztotta meg a húsvéti foszlós kalács receptjét.

Íme:

1–2 darab tojássárgája a kenéshez

3 darab tojás

1 mokkás-kanál só

80 gramm vaj

50 gramm porcukor

2 darab tojássárgája

3,5 deciliter tej

30 gramm élesztő

500 gramm liszt.

A liszthez hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt, összekeverjük galuskává, majd hagyjuk kelni. Ha kész, adjuk hozzá a maradék tejet, és cukrot, tojássárgáját, sót, majd alaposan dolgozzuk össze, és adjuk hozzá az olvasztott vajat. Kelesszük újra a kétszeresére. Gyúrjuk össze, három részre szedve fonjuk össze. Formába rakva kelesszük még. Kenjük be a tésztát tojássárgájával, majd előmelegített sütőben süssük. Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával betakarjuk. Ha a sütőrácsot eggyel lejjebb helyezzük, akkor nem fog megégni a teteje, és nem kell letakarni sem.

Ön szokott kalácsot sütni, és mivel fogyasztja?

Ecsedi Bernadett: – Nálunk a férjem a kalács- felelős, ő szokott sütni kalácsot, édesen, sok mazsolával és fonottan. Szeretjük sós felvágottakkal: kolbásszal, párizsival, sonkával, és eszünk hozzá sajtot is. Kakaót csak nagyon ritkán iszunk hozzá.

Tóth Erzsébet: – Van egy jó bevált receptkönyvem, abból szoktam a kalácsot is sütni. Édesre készítem, van benne a tej, a liszt és margarin mellett mazsola is. Fonottat készítek, úgy 60–70 dekásat. Mi megvajazzuk és kakaót iszunk hozzá.

Tunner Nikolett: – A mamám szokott kalácsot sütni, kétfélét is, mivel van, aki mazsolával és van, aki anélkül szereti a családban. Én készen veszem. Szerintem lekvárral vagy mogyorókrémmel a legjobb, és hozzá a tej vagy a kakaó illik.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.