Két évig dolgozott a vb-sajton Anita

Két évig dolgozott a vb-sajton Anita

tejtermék
PUBLIKÁLÁS: 2018. február 25. 09:30
<p>Félkemény, édeskés, diós és karamellás.</p>
R. K.

Az ország talán legjobb sajtját készíti egy baracskai házaspár. A Csíz Sajtműhely terméke megnyerte a hazai rendezésű Nemzetek Sajtfesztiválját, így kijutott a nyári, franciaországi Mondial du Fromage-ra, azaz a Nemzetek Sajtversenyére. Az igencsak nívós sajtvilágbajnokságon magyar versenyző még sosem vett részt, így most világhírű sajtlovagok előtt bizonyíthat a Fejér megyei műhely.

– A versenyre egy hat hónapos érlelésű, félkemény gouda sajttal neveztünk, ami egy eredeti holland formában készült, igencsak méretes, tízkilós guriga – mondta a Borsnak Kun Anita, az egyik alapító. – Aranysárga a színe, édeskés, diós, karamellás íze van. Kétéves kísérletezés eredménye, de még korántsem gondolom, hogy készen lenne, a francia versenyig még sokat kell dolgozni rajta.

Anita csak néhány éve foglalkozik a férjével közösen sajtkészítéssel.

– Annak idején fontosnak tartottam az egészségtudatosságot, mert a boltokban nem találtam meg azt a minőséget, amit szívesen odatettem volna a családi asztalra. Otthon kezdtem el kísérletezni a sajtokkal, s a jelek szerint mindez egész jól sikerült – tette hozzá mosolyogva. És hogy szerinte milyen sajtot eszik a magyar?

– Az elmúlt néhány évben javuló tendenciát mutat a sajtfogyasztás idehaza, egyre többen keresik a jó minőségű sajtokat. A kézműves, háztáji termékeknek egyébként is kultusza van, hiszen ezek egészségesek, minőségi alapanyagokból készülnek, nem beszélve arról, hogy finomabbak is. Ezzel együtt az iparilag előállított trappista továbbra is vezető helyen áll – összegzett Kun Anita.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.