Aktuális

Két évig dolgozott a vb-sajton Anita

R. K.

2018. február 25. vasárnap 09:30

<p>Félkemény, édeskés, diós és karamellás.</p>

Forrás: Csíz Sajtműhely

Az ország talán legjobb sajtját készíti egy baracskai házaspár. A Csíz Sajtműhely terméke megnyerte a hazai rendezésű Nemzetek Sajtfesztiválját, így kijutott a nyári, franciaországi Mondial du Fromage-ra, azaz a Nemzetek Sajtversenyére. Az igencsak nívós sajtvilágbajnokságon magyar versenyző még sosem vett részt, így most világhírű sajtlovagok előtt bizonyíthat a Fejér megyei műhely.

– A versenyre egy hat hónapos érlelésű, félkemény gouda sajttal neveztünk, ami egy eredeti holland formában készült, igencsak méretes, tízkilós guriga – mondta a Borsnak Kun Anita, az egyik alapító. – Aranysárga a színe, édeskés, diós, karamellás íze van. Kétéves kísérletezés eredménye, de még korántsem gondolom, hogy készen lenne, a francia versenyig még sokat kell dolgozni rajta.

Anita csak néhány éve foglalkozik a férjével közösen sajtkészítéssel.

– Annak idején fontosnak tartottam az egészségtudatosságot, mert a boltokban nem találtam meg azt a minőséget, amit szívesen odatettem volna a családi asztalra. Otthon kezdtem el kísérletezni a sajtokkal, s a jelek szerint mindez egész jól sikerült – tette hozzá mosolyogva. És hogy szerinte milyen sajtot eszik a magyar?

– Az elmúlt néhány évben javuló tendenciát mutat a sajtfogyasztás idehaza, egyre többen keresik a jó minőségű sajtokat. A kézműves, háztáji termékeknek egyébként is kultusza van, hiszen ezek egészségesek, minőségi alapanyagokból készülnek, nem beszélve arról, hogy finomabbak is. Ezzel együtt az iparilag előállított trappista továbbra is vezető helyen áll – összegzett Kun Anita.

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet