Aktuális

Vízkereszt van, véget ért a karácsonyi ünnepkör

Kovács Erika, Délmagyarország

Létrehozva: 2018.01.06.

Hódmezővásárhely, Pitvaros - Vízkereszt napja van. Ma ér véget a karácsonyi ünnepkör. A hagyomány szerint sokan ilyenkor bontják le a karácsonyfát. Ennél azonban sokkal mélyebb jelentése van az ünnepnek.

Forrás: Kovács Erika/Délmagyarország

– Mi mindig vízkeresztkor bontjuk le a karácsonyfát, akár hétköznapra esik, akár hétvégére – mondta a hódmezővásárhelyi Halász Istvánné.

– A díszeket szépen elcsomagoljuk, külön-külön mindegyiket selyempapírba, mert jövőre is szükség lesz rájuk, ha Isten is úgy akarja – mondta. Hogy tulajdonképpen minek az ünnepe is vízkereszt, ezt sem ő, sem pedig az ugyancsak vásárhelyi Verasztó Józsefné nem tudta.

– Régen, fiatal lány koromban, vízkeresztkor mi nemcsak karácsonyfát bontottunk, hanem jósoltunk is. Papírra írtuk a fiúk nevét, majd húztunk egyet. Úgy gondoltuk, hogy olyan nevű férjünk lesz. De az csak játék volt – emlékezett vissza az idős hölgy.

– Vízkereszt az egyik legősibb keresztény ünnep, a harmadik századtól él. A keleti kereszténység Jézus születését ünnepelte vízkeresztkor, a nyugati kereszténység életében más tartalmat kapott, három momentumot is összefogott – tudtuk meg Kasuba Róbert pitvarosi plébánostól.

Annak az ünnepe, hogy a napkeleti bölcsek meglátogatták Jézust a betlehemi istállóban. Jézus megkeresztelkedése a Jordán folyóban ugyancsak az ünnep momentuma, akárcsak Jézus első csodája a kánai menyegzőn. Vízkeresztkor ér véget a karácsonyi ünnepkör.

– Ilyenkor szokás a templomokban a vízszentelés. Nálunk is lesz. A megszentelt vízből haza is vihetnek az emberek. A szentelt vízbe sót teszünk, ami a romolhatatlanság jelképe – tette hozzá. A jövő héten már a házszentelések is kezdődnek. Az ajtóra a dátumot írják, illetve a három napkeleti bölcs nevének kezdőbetűit. – Az előző években itt, Pitvaroson körülbelül 50-60-an kérték a házszentelést – említette meg a plébános.

Kasuba atyától megtudtuk, régen vízkeresztkor hirdették ki a mozgó ünnepek, például a húsvét dátumát, illetve számos népszokás is kötődött az ünnephez. Többek között a férjjóslás. Ma már inkább csak a karácsonyfabontás él a hagyományok között.

– Ez sem mindenhol. Mi például itt, a pitvarosi templomban február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján szoktuk leszedni a karácsonyfáról a díszeket. Idén is így lesz.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek