Aktuális

85 milliót is érhet a narancsos csendélet

V. Zs. 

Létrehozva: 2017.09.23.

A szakértők szerint akár 85 millióig is elmehet a licit Kontuly Béla csend­életénél a Kieselbach Ga­léria októberi árverésén. Mindez a külső szemlélőnek azért is meglepő lehet, mert az árverésen sokkal ismertebb művészek képeire is lehet majd licitálni. Zichy Mihály, Czóbel Béla, Gulácsy Lajos, Czigány Dezső alkotásaiért is mélyen a pénztárcájukba kell nyúlniuk a gyűjtőknek, ám közelébe sem érnek Kontuly festményéhez. A galéria 45 és 85 millió forint közé teszi a kép becsült értékét.

Kontuly Béla 1933-as Csendélet kaktusszal és narancsokkal című képéről Molnos Péter művészettörténész így ír: „A modern magyar festészet egyik legszebb csendélete, tökéletes példája annak a letisztult, hűvösségig elegáns stílusnak, amely az 1920-as évek második felétől egész Európát meghódította. Nemzetközi rangú műalkotás, amely a világ bármely múzeumában méltó módon képviselné a harmincas évek magyar festészetét.”

Kontuly Béla 1904-ben született Miskolcon. Tanulmányait a prágai képzőművészeti akadémián és a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1928-tól 1930-ig a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt, s ez számos művére, köztük a kaktuszos-narancsos csendéletre is hatott. Az 1983-ban elhunyt Kontulynak 1974-ben Tokióban is szerveztek egy gyűjteményes kiállítást, amely egyben az utolsó tárlata is volt.

– Kontulynak ott a helye Európa képzőmûvészeti elitjében. Igaz, alkotásait még csak most kezdik el szélesebb körben megismerni – nyilatkozta a Borsnak Kieselbach Tamás, az aukciósház vezetője.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek