Aktuális

Elfogadta a parlament azt a törvényt, amely ellen rengetegen tüntettek

Bors

Létrehozva: 2017.06.13.

A Fidesz-KDNP megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely alapján a 7,2 millió forint külföldről kapott támogatás esetén a civil szervezeteknek öt éven keresztül „külföldről támogatott szervezetként” kell definiálniuk magukat és azt minden kiadványukon fel kell tüntetniük. Akiket a kormány támogat külföldi pénzből azokra ez a passzus nem vonatkozik.

Ezt sokan a civil szervezetek megbélyegzésének tartják, a javaslat ellen az Európai Tanács és a Velencei Bizottság is szót emelt.

A javaslathoz a Jobbik és az LMP is adott be módosító indítányt azokat nem, a Fidesz által benyújtottakat viszont elfogadta a kormánytöbbség.

A Nyílt Társadalom Alapítványok európai igazgatója, Goran Buldioski szerint „Ez a törvény el akarja fojtani a demokratikus hangokat Magyarországon, éppen akkor, amikor azokra a legnagyobb szükség lenne. Azokat a magyar állampolgárokat támadja, akik a korrupció és az önkény ellen küzdenek, és kiállnak a szabad és független média, a nyilvános vitakultúra mellett”.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a törvény megszavazása után közleményt adott ki, amelyben arról írnak, bojkottálják a törvényt, mert az jogsértő.A gazdálkodásuk, tevékenységük eddig is nyilvános volt, ezen nem változtatnak a jövőben sem, írták.

A civil szervezetek átláthatósága eddig is elég széleskörű volt, eddig sem volt olyan bevételük, amelyről nem kellett volna beszámolniuk. 

A törvény egyébként nagy hasonlóságot mutat egy 2012-ben meghozott orosz törvényre, ott azóta a szervezeteknek „külföldi ügynöknek” kell magukat nevezniük.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek