Aktuális

Orbánék nem nyugszanak: téli olimpiát rendezne Magyarország

Munkatársunktól

2017. május 17. szerda 05:00

A jelek szerint óriásit tévedtek azok, akik azt hitték, nyugvópontra jutott a magyarországi olimpiarendezés ügye. Új, eddiginél is vadabb ötlet körvonalazódik.

A Bors biztos információból megtudta, hogy Ma­gyarország fontolgatja, hogy megpályázza a 2026-os téli olimpia rendezését. Elsőre az ötlet ugyan teljes őrültségnek tűnik, de annyira mégsem az. Természetesen a Kárpát-medence dombszerű hegyei alkalmatlanok például az alpesi számok lebonyolítására, s a hóbiztonság mifelénk közelít a nullához, de a Magyar Olimpiai Bizottság nem egyedül, hanem az osztrákokkal együtt pályázna. Informátoraink szerint hazánk a jeges számoknak (gyorskorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya, műkorcsolya és részben a jégkorongtornának) adna otthont, a havas sportágaknak Ausztria lenne a házi­gazdája.

Ugyancsak fontos érv, hogy idén szeptemberben nagy valószínűséggel Párizs kapja a 2024-es játékokat, ez pedig azt jelenti, hogy a nyári versenyek legjobb esetben is 2036-ban jöhetnek vissza Európába. Ellenben a téli versenyek elmúlt és közeljövőbeni helyszínei (2010 Kanada, 2014 Oroszország, 2018 Dél-Korea, 2022 Kína) kínálják, hogy 2026-ban újra Európa legyen a házi­gazda. Ráadásul itt nem mega­poliszokkal (mint Párizs és Los Angeles) kell vetélkedni, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Chartája az Agenda 2020-nak megfelelően már megengedi, hogy két ország közösen adjon otthont az ötkarikás eseménynek.

Információink szerint – amit egyébként a MOB legbelső körei­ből is megerősítettek – az ötletgazda Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, nem mellékesen a Fidesz parlamenti francióvezetője.

Érdeklődtünk persze az Osztrák Olimpiai Bizottságnál is, ahol Wolfgang Eichler sajtófőnök azt mondta, hivatalos választ csak a főtitkárral való megbeszélés után tud adni. Lapzártánkkor jött a válasz: a sajtófőnök elismerte, hogy Ausztria megpályázza a 2026-os téli olimpia megrendezését, de azt nem erôsítette meg, hogy ezt Magyarországgal közösen tenné.

Egy pár debreceni

Köztudott, Kósa Lajos debreceni, 1998 és 2014 között a város polgármestere volt. Ugyanebben az időben (1999– 2014) volt a Debreceni Sportcentrum vezetője Orendi Mihály. Lehet, hogy csak véletlen, de ugyanő lett a közelmúltban tisztújításon átesett Magyar Olimpiai Bizottság téli sportágakért is felelős alelnöke.

Kisvárosi környezet

A téli olimpiák 1924 óta íródó történetében szinte mindig kis­ települések voltak a rendezők. Oslo (1952) vagy Torino (2006) már kifejezetten nagy városnak számított a házigazdák sorában. Kivételt a 2022-es téli játékoknak otthont adó Peking jelent, amely egyben az első olyan város lesz, amelyik nyári után téli olimpiát is rendezhet. Mellesleg a 22 millió lakosú kínai főváros 43 méterrel fekszik a tengerszint felett, alacsonyabban, mint Magyarország legmélyebb pontja.

Magyar reménységek

Egy sikeres olimpiának feltétele, hogy a házigazdáknak legyen aranyesélyesük. Ugyan Magyarország téli olimpiai aranyat még nem nyert, de ezüstöt kettőt is: Kékessy Andrea és Király Ede páros műkorcsolyázásban 1948-ban, Regőczy Krisztina és Sallay András pedig 1980-ban jégtáncban. A rövid pályás gyorskorcsolyázás világbajnoka  Liu Shaolin Sándor, és öccse, a vb-ezüst­érmes Liu Shaoang nagyon fiatal, 2026-ban még javában versenyezhetnek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Öngyilkosságnak álcáztak egy gyilkosságot Budapesten - videó

origo.hu

Megdöbbentő, mi került a talált tárgyak osztályára a Szigeten

borsonline.hu

„Börtönbe is zárhatnak, akkor is bebizonyítom” - újabb fejlemények Babicsek Bernát tragédiájáról

mandiner.hu

Szakértő: Putyin azonnal megtámadja Moldovát, amint végzett Ukrajnával

ripost.hu

8 milliót követelnek Majkától a lemondott koncert miatt

mandiner.hu

Indul a választásokon a 95 éves Lollobrigida

mindmegette.hu

5 zseniális nyári recept, ha van otthon egy cső kukorica

origo.hu

Exkluzív dokumentumfilm sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

borsonline.hu

Kiderült, ki a gyanúsítottja a VV Anett drámájába fulladt szeánsznak

borsonline.hu

Így vesznek végső búcsút Leblanc Győző feleségétől

További cikkek

Rezsi

Rezsicsökkentés: így spórolhatnak a feltöltőkártyás áramvásárlók

Dráma

Harmadik születésnapján derült ki a tündéri kislányról, hogy halálos beteg