Aktuális

Zuckerberg: Egy zseni a Gutenberg-galaxison

Szűcs Anita

2016. április 8. péntek 18:00

A világ egyik legnagyobb internetes cégének vezetője elhatározta, hogy a könyvek felé fordul, egy teljes évet szentel az olvasásnak, ugyanerre ösztönözve a közösségi oldalak rajongóit is. Kampányt indított a Facebookon, ahol kéthetente közzétette kiolvasott köteteit és csevegésre hívta követőit. Mark Zuckerberg, a netguru egyetlen kezdeményezéssel a Gutenberg-galaxisra kacsintott.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója újévi fogadalmat tett, miszerint 2015-ben egy éven át minden két hétben elolvas és ajánl egy könyvet. Vállalását betartva létrehozta a Year of Books (Könyvek éve) közösséget a Facebookon, ahol több mint húsz kötetet osztott meg. A könyvek többsége ismeretterjesztő, tudományos munka, de mind izgalmas olvasnivalót ígér.

– Rájöttem, hogy a könyvolvasás intellektuálisan feltölt. Jobban, mélyebben megismerem a témát, mint a legtöbb mostani médiumon keresztül. Az olvasás számos témát és gondolkodnivalót adott nekem: többet tudok általuk a tudományról, a jólétről és a szegénységről, az energiafelhasználásról, az egészségről, a történelemről, a politikáról és a fizikáról is. Kihívásomat az a remény és optimizmus vezérelte, hogy a társadalom a könyvek nyújtotta ismeret által több területen is fejlődni fog, előreléphet – vallotta Zuckerberg, akinek kezdeményezését több mint hatszázezren követték figyelemmel. Az üzletember bevallotta azt is, nem gondolta, hogy ilyen tartalmas beszélgetések alakulnak ki az ajánlók kapcsán, nagyon hálás ezekért.

A végtelen kezdete

A Year of Books oldalon – amelynek idén eddig nem volt folytatása – a legutóbbi bejegyzést múlt év december 28-án tették közzé. A Facebook alapítója David Deutsch The Beginning of Infinity: Explanations That Transform the World (szó szerinti fordítás: A végtelenség kezdete: Magyarázatok, amelyek átalakítják a világot) című kötetével teljesítette fogadalmát – talán nem véletlenül búcsúzott ezzel, hiszen az oldal ismertetőjében azt ígéri: kulturális, vallási, történelmi és technológiai könyvekből válogat.

David Deutsch könyvét provokatívként és fantáziadúsként jellemzik. A 2011-ben megjelent kötet a mémek természetét és a kreativitás kialakulását is vizsgálja, meglehetősen sajátos módon. Olvasmányos, könnyen érthető, a tempós olvasást nem a nyelv fogja gátolni, hanem az, hogy szinte minden oldalon találunk valami olyat, ami elgondolkodtató. Rögtön az elején: David Deutsch már könyve bevezetőjében elárulja, mi a véleménye arról a feltevésről, hogy az emberiség a vég(zete) felé rohan.

Egy képzeletbeli galaxis

A másik könyv, ami nemcsak Zuckerberg kedvence, hanem a science fiction irodalom rajongói is többször toplistára sorolták, az 1988-ban megjelent Iain M. Banks világhírű science fiction szerző Játékmester (The Player of Games) című könyve. A történet az életet végigpartizó és -szórakozó társadalomról szól, itt az emberek már az egész galaxist meghódították, kolóniákat hoztak létre, a betegségek megszűntek és a technológiának köszönhetően az élet nem más, mint önfeledt szórakozás. Mindig akad persze egy lázadó, ebben a regényben Jernau Morat Gurgeh, a galaxis leghíresebb játékosa, aki a galaxis egyik távoli bolygójára megy, hogy egy legendás játékban tegye próbára magát. A fődíj a birodalom császári címe, de az odavezető út összeesküvéssel, zsarolással, intrikával és árulással van kikövezve.
A Year of The Books oldalon szinte minden hozzászólásban magasztalják Bankset, sokan vélik úgy, hogy ez a legjobb regénye.

Merre tart a világ?

Henry Kissinger Világrend című könyve az egyik a listából, amelyet magyarul is olvashatunk. A Nobel-békedíjas diplomatáról és politikusról érdemes tudni, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, majd külügyminisztere volt Richard Nixon és Gerald Ford elnöksége alatt. A könyvében a XXI. század kihívására keresi a választ: hogyan lehet az ideológiai szélsőségek, az ütköző történeti víziók és a gyorsuló technicizálódás világában közös, a békét biztosító világrendet kialakítani? A nyugati világ fölé kerekedik-e a gazdaságilag erősödő Kelet?

A további tartalomból

Divat: Giorgio Armani és a hülyék, akik sosem elegánsak
Soma Mamagésa: Egységben önmagammal
Kritika: Patrick Modiano: Nászút
KétHarisnya blog: Előbújtunk Mikszáth hasából
Pom Pom meséi: Szegény Gombóc Artúr
Történelem: Harc a tévhitek ellen
Krúdy Gyula: Függvényesi, az ország keresztapja
Arany-év lesz 2017
Mark Zuckerberg ajánlásával: A törvénytelenség fekete dobozai 

„Káosz fenyeget a mindeddig példátlan egymásrautaltság és kölcsönös függőség dacára: a tömegpusztító fegyverek terjedése, az államok szétesése, a környezetrombolás hatásai, a népirtás ma is jelen levő gyakorlata és azoknak az új technológiáknak a terjedése, amelyek lassan kontrollálhatatlanná és emberi ésszel már-már felfoghatatlanná teszik a konfliktusokat” – fogalmazza meg sokat sejtetően az előszóban mélyen elgondolkodtatva minden olvasóját.

Egy éve a könyvek világában

A Year of The Books oldalon ajánlott kötetek szerzői arra keresik a választ, mi lesz társadalmunk sorsa – a megközelítés persze minden könyvben más, de talán elmondható, hogy a remény mindegyikben benne van, hogy nem csupán túlélni fogunk, hanem hasznosan tevékenykedünk és megérdemelten élhetünk.
A közösségben Zuckerberg nem méltatja a könyveket, mindössze annyit írt a könyv szerzője és címe mellett, hogy mindenki bátran mondja el a véleményét és a beszélgetés ne térjen el a tárgytól. Tehát inkább egy könyvlistát kapunk, nem könyvajánlót. Nyilván nem lehet elvárni Zuckerbergtől, hogy recenziót írjon, az viszont szerencsés lett volna, ha néhány gondolatot még hozzáfűz az adott könyv posztja mellé – ezt az oldal kedvelői is várták. A Year of Books nemcsak a könyvajánlásról és csevegésről szólt, a tárgyalt könyvek szerzőinek nagy részét is sikerült megszólaltatni. Több interjút videón is meg lehet nézni. Aki most ismerte meg a kezdeményezést, felzárkózhat, hiszen az oldal ma is elérhető.  

Fordította: Nyemcsok Éva

További cikkek

Havazás

Kiadták a riasztást: Ezeket a megyéket borítja be mindjárt a hó

Botrány

Autót akartak feltörni, nyilvános szex lett belőle

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meglátta az egyetlen üres helyet a járdán, úgy parkolt le, ahogy csak a legnagyobb profik tudnak

borsonline.hu

Brutális balesetben elhunyt nyíregyházi anya utolsó szavai: "Szia drágám, délután jövök érted"

origo.hu

Másképp érdemes zöldség-gyümölcsöt vásárolni, mint eddig tettük

vg.hu

Európai Gyógyszerügynökség: emlékeztető oltásra van szükség az omikron ellen

kemma.hu

Videón az Oroszlányban rendőrökkel szembeszálló anya: gyerekéért harcolt

origo.hu

Generációs kapcsolatot mutattak ki a dohányzás és a testzsír között

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: norvég győzelem a tartalékos németek felett

origo.hu

Meghökkentő, de igaz: a világon létezik még egy Hősök tere - galéria

ripost.hu

Szerelme és szülei hosszú percekig küzdöttek a 26 éves nő életéért Vácon - Fotó

life.hu

"Szépek az ikrek!" - Tolvai Reni mellei felborzolták a kedélyeket, nem bírnak magukkal a rajongók

life.hu

Így néznek ki a legnagyobb sztárok smink nélkül: megdöbbentő a különbség - Fotó

origo.hu

Diplomát hamisított magának Bangóné?