Füst, gél és szivacs alakban tálalja az ételeket Ferenc

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2016. március 14. 15:00
Keresztes Ferenc molekuláris gasztronómiával foglalkozik, keze alatt minden étel és ital elképesztő formát vesz fel. A limonádé habbá válik, kaviárrá a koktél és kocsonyává a saláta.
B. B.

Leginkább egy laboratóriumra hasonlít Keresztes Ferenc konyhája.

– Bártenderként dolgoztam már évek óta, amikor 2008-ban úgy döntöttem, hogy valami újat próbálok ki – meséli a Borsnak Ferenc. – Olyat akartam, amit más nem csinál. Ekkor találtam rá a molekuláris gasztronómiára. Itthon azonban ezzel még akkoriban nem foglalkoztak, így magamtól, autodidakta módon tanultam. Egy német cég alapkészletét rendeltem meg, azzal dolgoztam – sorolja.

Ferenc évekig gyakorolt, ugyanis a molekuláris gasztronómia a konyhaművészetet elegyíti a kémiával és a fizikával. Különböző tudományos eljárásokkal érik el, hogy egy alkoholból apró, kaviárhoz hasonló golyók váljanak, folyékony nitrogénnel hűtik le a koktélt, az ételeket füst alakban tálalják, vagy éppen gél, szivacs vagy gumicukor állagban. A rengeteg gyakorlás Ferencnek meghozta a sikert, 2010-ben különös állagú koktéljaival megnyert egy rangos spanyol versenyt, az El Jimadort.

– Bártenderként italokkal foglalkozom, de fúziós munkában szakácsokkal együtt tervezzük meg a menüsort. Ezek után lefőzzük az ételeket, elkészítjük hozzá az italokat – meséli.

A tudományos főzés nem gyors munka: egy átlagos menüsor csaknem 12 óráig tart és 50–60 fogásból áll, a főzést körültekintően kell végezni.

– Itt nincs olyan, hogy vá­runk, mert ha egy adott kémiai folyamat beindul, azt nem lehet megállítani, így mindent azonnal és frissen kell tálalni. Vigyázni is kell: külföldön egy folyékony nitrogénnel készült koktéltól komolyan megsérült egy fogyasztó. Én magamon kísérleteztem ki, hogyan fo­gyasszam – teszi hozzá mosolyogva.

A férfit már rengeteg helyre hívják dolgozni, idén a Közel-Keletre és Indonéziába is megy.

– A jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni, cégeknek is dolgozom, igyekszem fejlődni tovább, hiszen ez az ág is folyamatosan fejlődik – mondja.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.