Az év végi ünnepek alatt azok is koccintanak, akik egyébként nem fogyasztanak alkoholt. Nézzük, a karácsonyi és újévi időszakban melyek a helyi kedvenc italok, hol mivel ünnepelnek!
Bor, pezsgő, konyak – de nem mindegy, milyen. A világ egyik felében gyümölcsös vörösborokkal, míg a másikban inkább a mínusz hét fok alatt szüretelt szemekből készült jégborral koccintanak. Az ünnepek közeledtével a Vince Budapest utánajárt, vajon mit isznak általában az emberek a világ különböző országaiban karácsonykor.
Franciaország: champagne
Nincs az a francia, aki másért merne nyúlni a fa alatt, mint (legalább) egy palack champagne-ért, pláne hogy a világ legnagyobb része ugyanígy tesz. A leghíresebb ünnepi ital ráadásul minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy étkezést.
Tudta? A francia pezsgő azért olyan drága, mert Champagne-ban a legdrágább a szőlőterület a világon.
Egyesült Királyság: portói
A szigetországban még mindig a portói számít a karácsonyi nemzeti italnak. Az ünnepekkor jellemző időjárás még kedvez is az erősített boroknak – bár Angliában gyakorlatilag egész évben portóiszezon van… Desszerthez és sajthoz tökéletes választás.
Tudta? A portói úgy készül, hogy alkoholt adnak hozzá, ezért erősebb, mint egy normál bor, az alkoholfoka 18-20 körül van.
Spanyolország: vörösbor
Az egész világ rajong érte, ezért egyértelmű, hogy a spanyolok is a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vidék szőlőiből főként mély színű és gyümölcsös vörösborokat készítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók.
Tudta? A spanyolok sokáig érlelik a borokat hordóban, a legfiatalabb a joven, aztán jön a crianza, a reserva már hosszan érlelt, a gran reserva pedig sok-sok éves.
Svédország: karácsonyi sör
A karácsonyi sör intézménye is meglehetősen elterjedt. Svédországban egyenesen kötelező: nemzeti italuk az alkoholmentes julmust és az erős, édes karácsonyi sör.
Tudta? A globális felmelegedés miatt már az északi országokban is megterem a szőlő, de Svédországban nem, ott csak gyümölcsbor készül.
Kanada: pezsgő
Kanadában az éghajlatnak köszönhetően gyönyörű tradicionális pezsgőket is készítenek. Az egyik legelismertebb pezsgőház a L’Acadie skóciai borászat, kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag saját szőlőből készíti a pezsgőit.
Tudta? A kanadaiak legfontosabb bora a jégbor, a Niagara-vízesésnél fesztivált is rendeznek a tiszteletére.
Alaszka: jégbor
Borvidékeken élőknek viccesen hangozhat, hogy az USA minden államában termelnek bort – így Alaszkában is. Az állam legismertebb borászata a Denali: a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet franc-ból készít jégbort.
Tudta? A jégbornak való szőlőt –7 C-fok alatt szüretelik, gyakran éjszaka, így a jégborszüret igazán romantikus.
Mexikó: bor a Kaliforniai-félszigetről
A Mexikóban élőknek is természetes, hogy az ünnepi asztalra bor kerül. A Guadalupe-völgyben készült borok az Egyesült Államokban sem csak az egzotikum miatt keresettek: a borvidék adottságait a szakértők Toszkánáéhoz hasonlítják.
Tudta? Bor szempontjából az Európán kívüli bortermelő országokat nevezzük újvilágnak.
Venezuela: petit verdot
A dél-amerikai bortermelő vidékek állandó presztízsharcban állnak egymással: komoly nemzeti büszkeség övezi a bortermelést minden országban. Ennek megfelelően Venezuelában is egy helyi különlegesség, a petit verdot kerül az ünnepi asztalra. Ez a klasszikus bordeaux-i szőlőfajta szakértők szerint új hazára lelt ezen a vidéken, s Venezuela klímáján a legjobb arcát tudja megmutatni.
Tudta? A petit verdot szőlőfajta régebben Bordeaux egyik fő fajtája volt, mára „kiment a divatból”.
Dél-Afrika: brandy
A helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandyt, mint bort. Annak ellenére, hogy karácsonykor tombol leginkább a nyár, strandidőben is ragaszkodnak a megszokott márkájú borpárlatokhoz, ami nem csoda, hiszen 2014-ben a Paarl borvidékről került ki a világ legjobb brandyje.
Tudta? A brandy más szóval borpárlat, a cognac szó azonban nem használható bármilyen brandyre, csak a francia Cognac vidékén készült párlatra.
Ausztrália: shiraz pezsgő
Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Mivel a karácsonyt ők is a strandokon töltik, nem is baj, ha nem a testes és magas alkoholtartalmú vörösborokkal ünnepelnek. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és persze tannintartalommal bírnak, mint filigrán fehér fajtákból készült buborékos társaik.
Tudta? A shiraz szőlőfajta más néven syrah, és semmi köze a perzsiai (ma Irán) Shiraz városához.
Magyarország: koccintsunk aszúval!
A tokaji aszú igazi kincs, tökéletesen illik az ünnepi menükhöz. De választhatjuk valamelyik villányi cabernet franc-t, és aki fehérborra vágyik, az is megtalálja a magának valót: az illatos Irsai Olivértől kezdve a ritka juhfarkig. A buborékimádók is örülhetnek, szinte minden borvidékről találunk már remek pezsgőt.
Tudta? A tokaji aszúhoz kézzel szedik az aszúszemeket, és ebben a helyi asszonyok a legügyesebbek.