Ezt issza a világ karácsonykor - összeállítás

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2015. december 17. 11:30
Az év végi ünnepek alatt azok is koccintanak, akik egyébként nem fogyasztanak alkoholt. Nézzük, a karácsonyi és újévi időszakban melyek a helyi kedvenc italok, hol mivel ünnepelnek!
Bors

Bor, pezsgő, ko­nyak – de nem mindegy, milyen. A világ egyik felében gyümölcsös vörösborokkal, míg a másikban inkább a mínusz hét fok alatt szüretelt szemekből készült jégborral koccintanak. Az ünnepek közeledtével a Vince Budapest utánajárt, vajon mit isznak általában az emberek a világ különböző országaiban karácsony­kor.

Franciaország: champagne

Nincs az a francia, aki másért merne nyúlni a fa alatt, mint (legalább) egy palack champagne-ért, pláne hogy a világ legnagyobb része ugyanígy tesz. A leghíresebb ünnepi ital ráadásul minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy étkezést.

Tudta? A francia pezsgő azért olyan drága, mert Champagne-ban a legdrágább a szőlőterület a világon.

Egyesült Királyság: portói

A szigetországban még mindig a portói számít a karácsonyi nemzeti italnak. Az ünnepekkor jellemző időjárás még kedvez is az erősített boroknak – bár Angliában gyakorlatilag egész évben portóiszezon van… Desszerthez és sajthoz tökéletes választás.

Tudta? A portói úgy készül, hogy alkoholt adnak hozzá, ezért erősebb, mint egy normál bor, az alkoholfoka 18-20 körül van.

Spanyolország: vörösbor

Az egész világ rajong érte, ezért egyértelmű, hogy a spanyolok is a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vi­dék szőlőiből főként mély színű és gyümölcsös vörösborokat ké­szítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók.

Tudta? A spanyolok sokáig érlelik a borokat hordóban, a legfiatalabb a joven, aztán jön a crianza, a reserva már hosszan érlelt, a gran reserva pedig sok-sok éves.

Svédország: karácsonyi sör

A karácsonyi sör intézménye is meglehetősen elterjedt. Svédországban egyenesen kötelező: nemzeti italuk az alkoholmentes julmust és az erős, édes karácsonyi sör.

Tudta? A globális felmelegedés miatt már az északi országokban is megterem a szőlő, de Svédországban nem, ott csak gyümölcsbor készül.

Kanada: pezsgő

Kanadában az éghajlatnak köszönhetően gyönyörű tradicionális pezsgőket is készítenek. Az egyik legelismertebb pezsgőház a L’Acadie skóciai borászat, kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag saját szőlőből készíti a pezsgőit.

Tudta? A kanadaiak legfontosabb bora a jégbor, a Niagara-vízesésnél fesztivált is rendeznek a tiszteletére.

Alaszka: jégbor

Borvidékeken élőknek viccesen hangozhat, hogy az USA minden államában termelnek bort – így Alaszkában is. Az állam legismertebb borászata a Denali: a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet franc-ból készít jégbort.

Tudta? A jégbornak való szőlőt –7 C-fok alatt szüretelik, gyakran éjszaka, így a jégborszüret igazán romantikus.

Mexikó: bor a Kaliforniai-félszigetről

A Mexikóban élőknek is természetes, hogy az ünnepi asztalra bor kerül. A Guadalupe-völgyben készült borok az Egyesült Államokban sem csak az egzotikum miatt keresettek: a borvidék adottságait a szakértők Toszkánáéhoz hasonlítják.

Tudta? Bor szempontjából az Európán kívüli bortermelő országokat nevezzük újvilágnak.

Venezuela: petit verdot

A dél-amerikai bortermelő vidékek állandó presztízsharcban állnak egymással: komoly nemzeti büszkeség övezi a bortermelést minden országban. Ennek megfelelően Venezuelában is egy helyi különlegesség, a petit verdot kerül az ünnepi asztalra. Ez a klasszikus bordeaux-i szőlőfajta szakértők szerint új hazára lelt ezen a vidéken, s Venezuela klímáján a legjobb arcát tudja megmutatni.

Tudta? A petit verdot szőlőfajta régebben Bordeaux egyik fő fajtája volt, mára „kiment a divatból”.

Dél-Afrika: brandy

A helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandyt, mint bort. Annak ellenére, hogy karácsonykor tombol leginkább a nyár, strandidőben is ragaszkodnak a megszokott márkájú borpárlatokhoz, ami nem csoda, hiszen 2014-ben a Paarl borvidékről került ki a világ legjobb brandyje.
Tudta? A brandy más szóval borpárlat, a cognac szó azonban nem használható bármilyen brandyre, csak a francia Cognac vidékén készült párlatra.

Ausztrália: shiraz pezsgő

Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Mivel a karácsonyt ők is a strandokon töltik, nem is baj, ha nem a testes és magas alkoholtartalmú vörösborokkal ünnepelnek. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és persze tannintartalommal bírnak, mint fi­ligrán fehér fajtákból készült buborékos társaik.

Tudta? A shiraz szőlőfajta más néven syrah, és semmi köze a perzsiai (ma Irán) Shiraz városához.

Magyarország: koccintsunk aszúval!

A tokaji aszú igazi kincs, tökéletesen illik az ünnepi me­nükhöz. De választhatjuk valamelyik villányi cabernet franc-t, és aki fehérborra vágyik, az is megtalálja a magának valót: az illatos Irsai Olivértől kezdve a ritka juhfarkig. A buborékimádók is örülhetnek, szinte minden borvidékről találunk már remek pezsgőt.

Tudta? A tokaji aszúhoz kézzel szedik az aszúszemeket, és ebben a helyi asszonyok a legügyesebbek.
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.