Aktuális

Brüsszelben kap szobrot Horn Gyula

Bors

Létrehozva: 2015.09.01.

Antall József után Horn Gyula is azon magyar miniszterelnökök közé kerül, akiknek szobra van az Európai Parlament brüsszeli székházában – tudta meg a Bors. A 2013-ban elhunyt szocialista politikus fejszobra a Jókai utcai volt MSZP-székház Horn-szobrának másolata lesz.

A Kocsis András Sándor szobrász által készített bronzalkotást az EP Horn Gyuláról elnevezett terme előtt avatják majd fel szeptember 15-én. Az ünnepségen az MSZP vezető politikusai mellett jelen lesznek az EP szociáldemokrata frakciójának tagjai, valamint Martin Schulz, az EP elnöke is.

A szoborállítást Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő kezdeményezte. Úgy tudjuk, hogy a több százezer forintra rúgó költségeket is maga állja. Szanyit telefonon értük utol Brüsszelben, s elmondta: Horn Gyula rendszerváltásban és az európai egység megteremtésében játszott szerepét ismerte el a szoborral Brüsszel.

– Talán az is üzenetértékű, hogy egy olyan magyar kormányfő kap szobrot, aki egykor kerítéseket bontott (Szanyi a vasfüggöny átvágására utalt – a szerk.), miközben a jelenlegi magyar kormányfő kerítéseket épít a déli határra – tette hozzá a politikus.

Hornnak a volt szocialista székházon kívül több emlékműve is van Magyarországon. A XIII. kerületi Gyermek téren egy egész alakos szobra van, Marcaliban pedig mellszobra. Utóbbi szinte pontos másolata az MSZP-székházban lévő és a Brüsszelben is elhelyezendő alkotásnak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek