Aktuális

Magyar Oscar-díjasnak is tapsolt a filmes világ

H. Á., B. A.

Létrehozva: 2015.03.01.

Újabb magyar nyert Oscar-díjat: az Olaszországban született Dubay István tagja annak a vi­zuális tervezőcsapatnak, amely a tavalyi és az idei aranyszobrocskát is bezsebelte a legjobb animációs film kategóriában.

István elsőként a Borsnak nyilatkozott sikereiről. Stefano Du­bay emigráns magyar orvos szülők gyermekeként, Olaszországban született, de jól beszél magyarul, mert a fél gyermekkorát nagymamája Szondi utcai laká­sá­ban töltötte Budapesten. Az itteni rokonok csak Istvánnak vagy Pistinek hívják Stefanót.

– Nagyon szeretem Pestet, de édesapámmal a Bükkben és Pécsett is jártam már. Ma­gyarország gyönyörű, a kedvenc ételem a paprikás csirke és a kürtős kalács – mondja a Borsnak a Walt Disney Stúdió modellezője. Ők találják ki az animációs karaktereket, és Stefano készíti el az első rajzaikat, ami szerinte olyan, mint amikor egy ötlet testet ölt.

Tavaly a Jégvarázs, idén a Hős6os című 3D-s film nyerte a legjobb animációs film Oscar-díját. István mindkettőből kivette a részét: előbbiben a Jégszörny, utóbbiban a Baymax nevű figura megalkotásában vett részt.

– A szobrot maga a stúdió kapja, én nem vihettem haza, de fogtam a kezemben. Elég nehéz és nagyon-nagyon ragyog. Csodálatos érzés volt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek