Aktuális

Párizsi vérfürdő: szitává lőtték a két terroristát

Bors

2015. január 9. péntek 18:25

Lelőtték a szerdán a Charlie Hebdo újság munkatársait lemészárló terroristákat, illetve a csütörtökön egy rendőrt megölő férfit is.

A terroristákra rendőrök ezrei vadásztak, végül péntek reggel akadtak nyomukra, amikor autót raboltak. A rendőrök kilométereken keresztül üldözték a menekülő párost. A Kouachi testvérek közben többször a rendőrökre lőttek.

Reggel fél kilenc körül a Párizstól 42 kilométerre, észak-keletre fekvő Dammartin-en-Goele településén behatoltak egy ipari területre, ahol elfoglaltak egy kisebb nyomdaüzemet, és egy túszt is ejtettek. A hatóságok kommandósokkal, katonákkal megerősítve bekerítették a Kouachi testvérek búvóhelyét. A helyszínre több helikopter, katonai terepjáró és harckocsi is érkezett.

A rendőrség túsztárgyalója folyamatosan próbált kapcsolatba lépni a párossal, de nem sikerült velük érdemben tárgyalni. Annyit üzentek meg, hogy mártírként fognak meghalni. A hatóságok lezárták a párizsi Charles de Gaulle repülőteret is, mivel nagyon közel volt a helyszínhez.

A helyzetet csak súlyosbította, hogy egy fegyveres férfi lövöldözött és elfoglalt egy kóser üzletet Párizs keleti részén. Túszokat is ejtett. Kiderült: Amedy Coulibaly-ról van szó, aki csütörtökön agyonlőtt egy rendőrnőt, és a Kouachi fivérek dzsihádista társa. Azt követelte, hogy engedjék el a testvéreket.

Végül a rendőrök mindkét helyszínen megindították az ostromot. A nyomdaüzemben több robbanás után heves tűzharc alakult ki, amely során mindkét merénylő meghalt. A túsz megúszta. A boltban szintén benyomultak a kommandósok. Ott is lövöldöztek, a túszejtő életét vesztette, két rendőr is megsérült. A túszok állapotáról ellentmondásos hírek érkeztek: jelenleg úgy tudni, négyen vesztették életüket. 

Ismerték egymást

A Charlie Hebdo szerkesztőségében lövöldöző Chérif Kouachi és bátyja, Said , illetve Amedy Coulibaly egyaránt annak az algériai terroristának, Djamel Beghalnak a tanítványa, akit már többször is letartóztattak. Beghal korábban Oszama bin Ladennel is találkozott, és öngyilkos merényletre készült. A most agyonlőtt terroristák halálával még nem biztos, hogy fellélegezhet Franciaország, ugyanis vannak még szabadlábon terroristák, például Coulibaly 26 éves élettársa, Hayat Boumeddiene is szökésben van.  

További cikkek

Diagnózis

„Soha nem fog meggyógyulni” – Sokkoló diagnózist közöltek a 3 hetes kisfiú anyukájával

kávé

Kapszulás kávékat vizsgáltak, szörnyű dolog derült ki róluk

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Zsidók és keresztények, népiek és urbánusok elmúlt évszázadbeli küzdelméről beszélt Márki-Zay a magyar kultúra napján

metropol.hu

Lehull a lepel, erőszakos is tud lenni II. Erzsébet királynő

origo.hu

26 évesen meghalt az Oscar-díjas színésznő egyetlen fia, éppen a születésnapján

hirtv.hu

Szörnyű autóbaleset részese volt Arnold Schwarzenegger

zaol.hu

Farkas Imre, az egykori Zalahús tulajdonosa: „Nem tudok elég nagy köszönetet mondani…”

origo.hu

Megtalálták az okát, hogy miért nem nőnek az égig a fák

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: nagyot küzdöttek a horvátok, de Dánia újra nyert

origo.hu

Eladó a Megváltónak épített száz éves luxuskastély - galéria

kemma.hu

Busz akadt el a tatabányai halálos baleset helyszínénél

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a beugró kapus parádéja, Hollandia felőrölte Montenegrót

origo.hu

Másképp érdemes zöldség-gyümölcsöt vásárolni, mint eddig tettük