Már eldőlt, milyen ételek kerülnek az asztalra. Szikszai István, a Magyar Sommelier Club alapító tagja gyűjtötte össze, hogy a hagyományos karácsonyi menüsor mellé milyen borok illenek.
Halászlé
A magyarországi karácsonyi vacsorák elengedhetetlen első fogása, ami mellé a szakértő szerint friss, fiatal vörösbort érdemes beszereznünk, például kékfrankost, portugiesert vagy pinot noirt.
Töltött káposzta
A kellemesen fűszeres káposztához a sommelier szerint a legjobb választás a hagyományos, testes fehérbor, például egy palack olaszrizling vagy hárslevelű, s hasonlóan jó döntés lehet, ha például egy palack üde, gyümölcsös rosét választunk.
Bejgli, mákosguba
Amennyiben a mákot meghagyjuk kesernyésen, karakteresen a süteményekben, úgy a tökéletes kísérője a száraz, testes vörösbor, például a bordeaux-i cuvée vagy a fajta jellegzetes borai (például a cabernet sauvignon, a cabernet franc vagy a merlot). Ha valaki az édesebb desszerteket kedveli, úgy érdemes desszertbort, például egy kellemes aszút vagy késői szüretből készült bort választani.