Aktuális

Barnáéknál már jár a győri metró

Balajti Péter

2014. március 19. szerda 12:00

Földre festik az eget, hajózhatóvá teszik az egyetemet, vagy homlokzattal dobják fel a korábban ocsmány tűzfalat. Jankovits Barnabás és csapata, a Neopaint nem ismer határokat.

Szélsőséges reakciók ösztönzik az ifjú magyar térfestő csapatot, a Neopaintet. Míg a térhatású homlokzatnak álcázott tűzfalaikat olykor észre sem veszik az emberek, mert teljesen beleolvadnak a környezetbe, addig a háromdimenziós földfestéseik láttán szinte mindenki pózol és fényképez.

Jankovits Barnabás és barátai a graffitik, illetve a grafikai tervezés világából érkeztek, s tízévnyi munka árán sikerült elérniük, hogy ma már a fal- és földdekoráció hallatán ne a rongálás, hanem a varázslat jusson az emberek eszébe. – Öten dolgozunk, s olykor bizony tovább tart egy-egy ötletelés, mint maga a festés. A Klauzál téri tér­hatású homlokzatot például két hétig terveztük, majd a megvalósítás is ugyanannyi időt igényelt.

A 3D-s földfestéssel gyorsabban haladunk, általában két nap alatt végzünk eggyel. Utóbbi kivitelezése egyébként egy sémára épül, ezért viszonylag behatárolt, miket lehet jól megfesteni, s bizony ezen a területen nincs nagyon új a nap alatt. Ám az egyik legnagyobb sikerünket, a győri metrót abszolút saját ötletből valósítottuk meg – mondja büszkén.

Nekik köszönhetően nemrég a Corvinus egyetemen hajókázni lehetett, egy optikai csalódásnak köszönhetően pedig lebegővé varázsolták az egyik fővárosi bevásárlóközpontot. – Ezek az ötször tizenöt méteres, térhatású munkák egyetlen szögből működnek csak, ám onnan szemlélve mélységet és magasságot is vihetünk egy valójában nem létező világba – magyarázza Barna, aki társaival igyekszik maximálisan kitolni a határokat.

– Hosszú évekig csak a szenvedélyünk vitt előre, lassan két éve azonban megengedhetjük magunknak, hogy kizárólag ezzel foglalkozhassunk. Erzsébetvárosban például az eddigi fél tucat tűzfalmentés után idén várhatóan újabb hat-hét gigantikus meglepetéssel rukkolhatunk elő, egyre közelebb kerülve ahhoz a célunkhoz, hogy Budapest legyen a galériánk.

Már most léteznek olyan városnéző túrák, amelyek a mi munkáink mentén haladnak. De dolgoztunk már Dubajban is, idővel azonban szeretnénk Nyugat-Európát is meghódítani – összegez.

További cikkek

Borzalom

„Sikítást hallottam” – nem tudta megmenteni az édesapa a két gyermekét és feleségét

Bukta

Levideózták Karácsony Gergelyt, megint lebukott a polgármester

Ez is érdekelhet

metropol.hu

Filléres trükk a lakásban, erre is használhatod a szódabikarbónát

origo.hu

Egy különös nő, aki az egyik férfiből kisfiút csinál, a másikat a halálba kergeti

hirtv.hu

A határvédők életére törnek az embercsempészek

vaol.hu

Rálőttek egy határőrre Szentpéterfánál, a TEK is kivonult a helyszínre - frissítve, fotók

origo.hu

Újabb szolgáltatás tette ki a szexmunkások szűrét

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Szijjártó Péter és Kocsis Máté is reagált a maszkhasználattal kapcsolatos szlovákiai híresztelésre

origo.hu

Mintegy tízezer cég választotta az év végi hajrában a kivát

astronet.hu

Lezárást és új kezdeteket hoz a Rák telihold a héten

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

life.hu

Szinte biztos, hogy elkapjuk a koronavírust, ha ebbe a helyzetbe kerülünk

origo.hu

Nézze meg az elmúlt hét legérdekesebb képeit!