Aktuális

Mindennap kifosztanak egy dohányboltot

Bors

2013. november 7. csütörtök 11:00

Még az ág is húzza a trafikosokat. Nem elég, hogy tavalyhoz képest csökkent az eladásokból származó jövedékiadó-bevétel, még a bűnözők és a vandálok is rászoktak a dohányboltokra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) statisztikái szerint a dohánytermékek után a szeptemberi jövedéki adóbevétel 36,2 milliárd forint, az októberi 28,8 milliárd forint volt.

– A két hónap adata a tavalyi év ugyanezen időszakához képest csaknem 5 milliárd forinttal, azaz 8,2 százalékkal több. A dohánytermékek utáni adóbefizetések hónapról hónapra változhatnak, ezért az egyes hónapok adatainak összehasonlításából nem indokolt messzemenő következtetéseket levonni – közölte az NGM.

A GfK Hungária ősz elején közölt kutatása megállapította, hogy az elmúlt években mutatott csökkenés után a 2012-es év volt az első, amikor a cigarettatermékek feketepiaca növekedni kezdett. Ennek egyik okaként a jövedéki adó emelkedését jelölték meg. Ugyanakkor az illegális dohányforgalom jelentősebb erősödését idén regisztrálták.

Ezt támasztja alá, hogy három hónap alatt közel egymilliárd forint értékben foglaltak le illegális dohánytermékeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei: július és szeptember között 5883 esetben kellett intézkedni. Összesen 20,7 millió szál cigarettát foglaltak le 803,52 millió forint értékben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata kérdésünkre közölte: idén júliustól szeptemberig az országban 108 esetben rendeltek el nyomozást ismeretlen tettesek ellen, akik támadást követtek el Nemzeti Dohányboltok ellen. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden napra jutott egy trafiktámadás.

– A legtöbb esetben csalás, rongálás, betöréses lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást – tájékoztatta lapunkat az ORFK. Azt bűnügyi érdekekre hivatkozva nem közölhették, hogy mekkora kárt szenvedtek el a trafikok egy-egy támadás során.

A legtöbb trafiktámadás három hónap leforgása alatt Budapesten történt: a fővárosban 28 esetet regisztráltak. 

Az ipari kameráknak köszönhetően minden bűncselekményt rögzítenek

1. Bukósisakos banditák

Augusztus 15-én a budapesti Fiastyúk utcában ment be két bukósisakos tag a Nemzeti Dohányboltba. Egyforma ruhát hordtak, azt sem lehetett biztosan megmondani, hogy férfiak vagy nők. Fegyvert fogtak az eladóra és elvitték a bevételt. A mai napig keresik őket.

2. Lefogták az eladót

Szeptember 12-én este egy 23 éves és egy 53 esztendős férfi rabolt ki egy kiskunfélegyházi trafikot. Az idősebb férfi egyszerűen lefogta az eladónőt, míg társa kirámolta a kasszát. Az ijesztő képsorok az egész országot bejárták. Azóta mindkét személyt elfogták a rendőrök.

3. Hason kúszott be

Egy gyorshajtás miatt igazoltatták a rendőrök egy XIII. kerületi trafik kirablóját. A csomagtartóban több karton dohányárut találtak, amivel a 48 éves Sz. József nem tudott elszámolni. Kiderült: hason kúszva lopózott be egy trafikba, ahonnét több karton cigit lopott.

További cikkek

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Horror

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

ripost.hu

Fehérbe borul az ország: kiderült, melyik nap éri el hazánkat a havazás

magyarnemzet.hu

Rendszerszintű gazdasági visszaélések történtek a kommunizmusban

kemma.hu

Exatlon - Váratlan helyről kapott üzenetet a megtört Esztergályos Patrik

origo.hu

Megleltek egy 4500 éves, látványos és elveszettnek hitt úthálózatot

nemzetisport.hu

MU: Ha Martial hazudik, végleg meg kell szabadulni tőle – Ferdinand

origo.hu

Új fővárost szavaztak meg egy 273 milliós országnak

astronet.hu

Heti angyalhoroszkóp: az égiek választ adnak a kérdéseinkre

borsonline.hu

Késelés a XVI. kerületben: Felesége előtt csuklott össze a szíven szúrt családapa

nemzetisport.hu

Videó: nemek közti MMA-meccset rendeztek, kitört a káosz

origo.hu

Az egész világon példátlan újítást vezettek be az Audi győri üzemében