Aktuális

Látványos üstökös közeledik felénk

Bors

Létrehozva: 2013.11.15.

Emlékezetes látványt nyújthat az égbolton november második felében és december elején a Nap felé robogó ISON üstökös, amitől a tudósok azt remélik: többet megtudhatnak a földi élet keletkezéséről.

Új üstökös az ISON, csak egy éve, szeptember 12-én fedezte fel két csillagász Oroszországban. Nemsokára a Nap felé tartva robog el a Föld mellett.

November 28-án kerül hozzá legközelebb, 1,2 millió kilométerre. Elképzelhető, hogy darabjaira hullik vagy elpárolog, de az is, hogy fényesen világít, egyes feltételezések szerint teliholdként ragyoghat az égen. November második felében hajnalonként már szabad szemmel is látható lesz a tiszta égbolton, igaz, észlelését a Hold fénye nehezíti.

Ha túléli a Nap közelségét, de­cem­ber elején is érdemes kémlelni az eget. A Föld ugyanis január 14–15-én keresztezi majd az üstökös pályáját, ekkor jelentős meteorzápornak lehetünk tanúi.

A tudósok azt remélik, hogy az ISON vizsgálata kö­zelebb viheti őket annak a megválaszolásához, miként került a Földre az élet kialakulását lehetővé tévő víz. Az üstökösök felének tömegét ugyanis víz teszi ki.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek