Aktuális

150 millióért rendez idén tűzijátékot a kormány

Bors

Létrehozva: 2013.08.10.

Elsőre soknak tűnik az összeg, valójában mégsem az. Legalábbis, ha az elmúlt évek augusztus 20-i ünnepi költségvetésével hasonlítjuk össze. Igaz, egy látványos ünnepi dunai tűzijátékot már ötvenmillióból is ki lehet hozni.

A Fidesz-kormány az elmúlt tizenhárom évben tartott már 247 millióból is tűzijátékot, s volt, amikor sikerült 12,5 millióból is kihozniuk a pirotechnikai kavalkádot. Az idei az elmúlt évek 150 milliós átlagát tartja, igaz, ennyi pénzért a főváros mellett hat vidéki helyszín is részesül a petárdaesőből.

Idén az augusztus 20-i rendezvény összköltségvetése 250 millió forint, ebből 150 millió forint a tűzijátékra szánt összeg, amelyben benne van mind a fővárosi, mind a balatoni tűzijátékok költsége is. Az ünnepi pillanatokban Havasi Balázs kompozíciója hallható, a szerző nem kap honoráriumot. Mándoki László siófoki programja nem kap állami pénzt, legalábbis a minisztériumoktól nem. A Közigazgatási Minisztérium arra nem tudott választ adni, hogy egyéb állami támogatásban részesül-e a koncert. 

2012: A tűzijáték ára: 150 millió

A teljes költségvetés nem érte el a 270 millió forintot, ebből 150 millió forintba került – a biztosítási kiadásokkal együtt – a tűzijáték.

2011: A tűzijáték ára: 132 millió

A tűzijáték 132 millió forintba került, míg a többi állami ünnepséggel együtt összesen 300 millió forint lett a számla. A korabeli közbeszerzési Értesítőből kiderül: az összegben benne volt a tűzijáték, a zene és a rendezvények logisztikai ellátása és egy legalább 250 millió forint értékű kötelező felelősségbiztosítás. Három helyszínen, Budapesten, Baján és Debrecenben lőtték fel a rakétákat.

2010: A tűzijáték ára: 12,5 millió

A tűzijáték cirka 50 milliós költségét egy szombathelyi cégvezető állta. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az áfát vállalta át. Ez nagyjából 12,5 millió forint volt, ennyibe került tehát a show az államnak. Abban az évben csak uszályokról lőttek rakétákat, a rakpartokat és a Gellért-hegyet kihagyták.

2009: A tűzijáték ára: 110 millió

Hatezer bombát lőttek fel húsz perc alatt. Az attrakciót a Citadellától ötven kilométerre is jól lehetett látni – ez igazi kuriózumnak számított. Az ünnepi rendezvények költsége nettó 239 millió forintba került.

2006: A tűzijáték ára: 90 millió

Az ünnepség ítéletidőben zajlott, szervezési hibákkal. Öten meghaltak 68 embernek pedig összesen 251,41 millió forintot utaltak át kértérítésként.

2001: A tűzijáték ára: 247 millió

Ez volt az elmúlt évek egyik legdrágább tűzijátéka. Az 1990-es években 80–90 millió forint volt a tűzijáték költsége, a 2001-es büdzséje azonban 247 millió forint volt, viszont – indokolta akkoriban az első Orbán-kormány –,összesen 2,2 millió ember nézte végig. Ez akkori számításaik szerint hétszer több nézőt jelentett az előző évekhez képest. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek