Aktuális

Viccből indult a választáson a Terminátor

Bors

Létrehozva: 2013.04.28.

Egyesek szerint a politika és a színészet nem áll távol egymástól. Talán így véli a HOPPart társulat színésze, Barabás Richárd is – az elmúlt hónapokban a Hallgatói Hálózat vezéralakja volt –, mert politikai szerepet vállal. Tán Richárdnak is terem babér politikusként, hírneves pályatársait ugyanis a hatalom csúcsára repítették képességeik.

Hét és fél éven át Kalifornia kormányzója volt Arnold Schwarzenegger, de nem a hozzáértése, hanem jól hangzó ígéretei miatt választották meg kétszer is. Győzelméhez hozzájárult az ismertsége és az, hogy színészként rengeteg rajongót gyűjtött. Ráadásul Kennedy lányt vett feleségül, ami az amerikai szavazóknál mindig jó pont.

Sajnos a rossz kormányzás eredményeként megtriplázta Kalifornia adósságállományát, és bár lemondott tisztségéről, nem a legdicsőbb módon vonult vissza.

– Annak idején éppen a Jay Leno Show-ba igyekeztem, és útközben találtam ki, milyen poén lenne indulni a választáson. Aztán megnyertem, de nem volt tervem arra, hogy mit akarok csinálni. Hiszen ez az egész viccnek indult. Nem hittem, hogy ennyien szavaznak rám. De utólag tudom, nem a választóimnak kellett volna kedveznem, megszorítások kellettek volna – ismerte el Schwarzenegger a lemondása után.

Az elnök embere

Shirley Temple-t úgy tartják számon, mint a világ legsikeresebb gyerekszínészét, felnőttként azonban sorra buktak meg a filmjei. Aztán a politika dobott neki mentőövet: ismertségét kihasználva a kaliforniai republikánus párt felkérte, hogy induljon az 1967-es képviselőválasztáson.

Az előzetes felmérések ellenére Temple nem győzött, de később Nixon elnöksége idején ENSZ-küldöttségi tag, majd nagykövet volt. Később Gerald R. Ford elnök protokollfőnökének választotta, és ebben a tisztségében nagy ­si­kereket ért el. Ennek köszönhette, hogy George H. W. Bush 1989-ben csehszlovákiai nagykövetté tette meg.

A színésznő volt az első ismert ember, aki beszélt a mellrákjáról, és arról, hogyan győzte le.  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek