Aktuális

Mostohája megrettent Szita Bence holttestétől

P. Gál Judit

2013. február 26. kedd 07:25

Átlagon felüli intelligenciával rendelkezik P. Erika, akit felbujtóként Szita Bence megölésével gyanúsítanak. Kirendelt ügyvédjét, Berlik Zoltánt kérdeztük az ügyről.

Ön hónapokkal korábban, már az elmeorvos-szakértői vizsgálatokat megelőzően arról nyilatkozott, hogy beszámítható az ügyfele. Mégis, van a szakértői véleményben bármi olyan megállapítás, ami magyarázatot adhat a gyilkosságra?

Konkrétumokról nem beszélhetek, ugyanakkor meggyőződésem, hogy szakmailag megalapozott a vélemény minden egyes állítása. Az is, hogy teljesen tiszta tudatú az ügyfelem, sem tudathasadása, sem személyiségzavara nincs. Pontosan felmérte a tette súlyát, amikor a bűncselekmény történt. Nem egy, hanem három szakértő jutott erre a következtetésre. Az más kérdés, hogy P. Erika állítja: kényszer hatására kísérte el a gyereket a gyilkosság helyszínéhez.

Ezzel szemben az egyik gyanúsított, K. József azt vallotta, hogy az asszony is bántalmazta a kisfiút…

Itt sokan sok mindent állítanak. Én viszont tudom: kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy P. Erika bántalmazta a gyereket.

Csütörtökön a kisfiú holttestéről készült képeket megmutatták P. Erikának. Hogyan hatott az asszonyra, amikor meglátta a fotókat?

Elfordította a fejét, nem akarta megnézni őket.

Azt viszont hallania kellett, amikor felolvasták, hogy Szita Bence holttestén pontosan milyen sérüléseket találtak. Jól tudom, hogy sírt P. Erika, amikor végighallgatta ezt, sőt volt, amikor azt mondta, hogy úristen, vagy Jézusom?

–Igen. A reakcióiból úgy tűnt, hogy nem tudta, pontosan hogyan végeztek a gyerekkel. Nekem az a személyes véleményem, soha nem fog kiderülni, hogy azok, akiknek a gyanú szerint közük van a kisfiú halálához, konkrétan milyen indítékok alapján tették, amit tettek. Pontosan mit reméltek a gyerek megölésétől. Az egész ügy legfontosabb üzenete az, hogy nem érdemes bűnözni, mert itt az élő példa, pillanatok alatt elkapják az embert.

Akkor is, ha – mint P. Erikának – 126-os IQ-ja van?

Igen, akkor is.

Ha abból indulunk ki, amit az ügyfele állít, nem bántotta a kisfiút. De miután ott volt a gyilkosság helyszínénél, legalábbis hallania kellett a gyerek segélykiáltásait.

Igen, mindig van egy perc, amikor még vissza lehet fordulni. Arra, hogy ő miért nem tette ezt meg, nem kaptam választ. Csak arról beszél, hogy rettegett, ezért ment el a gyerekkel a sántosi erdőbe.

Még mindig megtiltják, hogy P. Erikát látogathassák a rokonai? A gyerekei sem mehetnek be hozzá?

Igen. Ő nagyon szeretné látni a gyerekeit, de még levelet sem küldhet neki a családja. A 11 éves kisfiával kapcsolatban pedig én sem tartanám jó ötletnek, hogy a mostani állapotában lássa az anyját, aki nem könnyebbült meg attól, hogy beismerő vallomást tett. Össze van törve.

Önnek van gyereke?

Nincs.

Tudott aludni, miután látta a Bencéről készült képeket?

Igen, de nem kívánom senkinek azt, amit átél az ember, amikor egy gyerekről ilyen fotókat kell látnia.

Félelmek nélkül tartott gyilkosaival az erdőbe Bence

Mint ismert, a 11 éves Szita Bencét október 29-én előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel megölték. A rendőrség gyanúja szerint a kisfiú meggyilkolására a nevelőapa barátnője, P. Erika adott megbízást két férfinak, K. Józsefnek és B. Józsefnek, akik késsel, ásóval kínozták halálra a gyereket, majd ezek után élve eltemették.

Megtudtuk: Szita Bence önként ment be gyilkosaival a sántosi erdőbe, sejtelme sem volt arról, hogy akikkel együtt van, azok végezni akarnak vele. A gyanú szerint Bence nevelőapjának barátnője a kisfiút okolta azért, mert nem élhetett együtt a férfival.

További cikkek

Sértés

Márki-Zay Péter nevetgélve beszélt arról, hogy sértegette a fogyatékkal élőket

Börtön

Törölj mindent! – utasította diákját a vele szexelő tanárnő

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 26.: az Uránusz és a Vénusz fényszöge meglepő fordulatokat hozhat

borsonline.hu

Ennek a 3 csillagjegynek minden sikerülni fog 2022-ben

life.hu

Gregor Bernadett barátja megszólalt: "Nevezzük akárminek ezt a kapcsolatot, ez kialakult"

delmagyar.hu

A Tiszába ugrott egy személy Szegeden - Fotók

origo.hu

Az eddigi talán legnagyobb javítását kapta a OnePlus 9 Pro

nemzetisport.hu

Gyász: Amerikától Ausztráliáig – külföldön is megemlékeztek Csollány Szilveszterről

origo.hu

Csúnyán összevesztek a szupergazdagok egy New York-i repülőtér miatt

nemzetisport.hu

Női kézilabda: Kovacsics Anikó, az FTC irányítója gyermeket vár

boon.hu

Bezárja a baloldali városvezetés az Ellipsumot

vg.hu

Lefújja az utazási korlátozásokat az Európai Unió

origo.hu

Így állt meg az élet az extrém havazás miatt Isztambulban - galéria