Így ismeri fel a lóhúst

hentes
PUBLIKÁLÁS: 2013. február 14. 16:00
Bár Magyarországra nem érkezett a marhahúsként forgalmazott lóhúsból, a háziasszony, ha egészséges ételt akar tenni a családja asztalára, megnézi, hol és milyen árut vásárol.

Észre sem vették a vásárlók, hogy a marhahúsosként jelölt, romániai eredetű fagyasztott termék lóhúst tartalmazott. Hazánkba nem került a gyanús eredetű áruból, de nem árt résen lenni, ha az ember vacsorának valót vásárol. Egy nagy forgalmú budai hentesüzletben a hentest és háziasszonyokat kérdeztünk, mire érdemes figyelni.

– A húsok színe árulkodik leginkább – szögezi le Petró József, a nevét viselő hentesüzlet tulajdonosa. – A nyers húsok három napig frissek. A baromfinál azonnal kiütközik, ha régebbi: a hús zöldes árnyalatú lesz. A marha akkor friss, ha szép vörös a színe, de a lóhús egyenesen bíbor. A sertéshúsnak rózsaszínűnek, pirosasnak kell lennie. Ha barnás, zöldes árnyalatú, nem szabad megvenni. Aki darált húst szeretne, ragaszkodjon ahhoz, hogy a szeme láttára darálják.

A szag is lehet árulkodó, és a tapintás is: amikor ragad hozzá az ember keze, kicsit nyúlóssá válik, biztos, hogy nem jó. – Érdekes módon nálunk ezerből talán egy vásárló szeretné megszagolni a húst, amit soha nem ellenzünk – teszi hozzá Petró József.

Vajda Róbertné is a színe alapján vásárol húst. Szerinte az is fontos, hol vásárolunk. – Itt még soha nem jártam pórul, de két éve egy nagyobb élelmiszerlánc boltjában vásároltam libacombot. Vissza is vittem, mert már szaga volt. Azóta nem veszek előre csomagolt húsárut – teszi hozzá. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.