Aktuális

Így ismeri fel a lóhúst

Létrehozva: 2013.02.14.

Bár Magyarországra nem érkezett a marhahúsként forgalmazott lóhúsból, a háziasszony, ha egészséges ételt akar tenni a családja asztalára, megnézi, hol és milyen árut vásárol.

Észre sem vették a vásárlók, hogy a marhahúsosként jelölt, romániai eredetű fagyasztott termék lóhúst tartalmazott. Hazánkba nem került a gyanús eredetű áruból, de nem árt résen lenni, ha az ember vacsorának valót vásárol. Egy nagy forgalmú budai hentesüzletben a hentest és háziasszonyokat kérdeztünk, mire érdemes figyelni.

– A húsok színe árulkodik leginkább – szögezi le Petró József, a nevét viselő hentesüzlet tulajdonosa. – A nyers húsok három napig frissek. A baromfinál azonnal kiütközik, ha régebbi: a hús zöldes árnyalatú lesz. A marha akkor friss, ha szép vörös a színe, de a lóhús egyenesen bíbor. A sertéshúsnak rózsaszínűnek, pirosasnak kell lennie. Ha barnás, zöldes árnyalatú, nem szabad megvenni. Aki darált húst szeretne, ragaszkodjon ahhoz, hogy a szeme láttára darálják.

A szag is lehet árulkodó, és a tapintás is: amikor ragad hozzá az ember keze, kicsit nyúlóssá válik, biztos, hogy nem jó. – Érdekes módon nálunk ezerből talán egy vásárló szeretné megszagolni a húst, amit soha nem ellenzünk – teszi hozzá Petró József.

Vajda Róbertné is a színe alapján vásárol húst. Szerinte az is fontos, hol vásárolunk. – Itt még soha nem jártam pórul, de két éve egy nagyobb élelmiszerlánc boltjában vásároltam libacombot. Vissza is vittem, mert már szaga volt. Azóta nem veszek előre csomagolt húsárut – teszi hozzá. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek