Aktuális

28 ezer forinttal csökken az éves rezsi

Hu-Zo

Létrehozva: 2012.12.08.

Tíz százalékkal csökkenti a gáz- és áramárakat a kormány január elsejétől – erről döntött a kabinet. A részletek még kidolgozatlanok, így több kérdőjel is van a tervezet körül. Egy átlagos család akár évi 28 ezer forintot is megtakaríthat.

Egy átlagos család akár 25-30 ezer forintot is megtakaríthat évente a kormány döntésével, amely értelmében január elsejétől 10 százalékkal csökkentik a rezsiárakat. A gáz- és villanyszámlákat érintő intézkedésről Szijjártó Péter elmondta: nem volt váratlan. Ennek ellenére a cégek meglepődtek, igaz, nyilatkozni nem kívántak. Lapunk több közműcéget is megkeresett a kormány döntésével kapcsolatban, egyelőre azonban egyik sem kívánta kommentálni azt.

– A médiából értesültünk a hírről, meg kell várni a pontos szabályozást, ennek függvényében tudunk reagálni. Annyit leszögeznék, hogy társaságunk eddig is betartotta a törvényeket, és ezután is így lesz – mondta a Borsnak Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője. Boross Norbert, az ELMŰ szóvivője a rendelet megjelenéséig szintén türelmet kért.

Furcsa és váratlan lépésnek tartja a most bejelentett intézkedést Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója.

– Van egy törvényes metodika az árak kialakításakor, aminek végeredményét a Magyar Energia Hivatal terjeszti a kormány elé. Most a minisztérium álmodott valamit. Ezt a cégek kénytelenek lesznek lenyelni, mert a villany és a gáz ára hatósági ár, azaz az állam szabja meg. A mostani árcsökkentést csak létszámleépítésekkel és a fejlesztések elhagyásával lehet megvalósítani.

A szakember hozzátette: a külföldi tulajdonú energiacégek esetében azonban nem kell attól tartani, hogy kivonulnak az országból, mert hatalmas műszaki befektetéseik vannak itt, amit nem hagynak veszni. A központi árcsökkentéssel csökken a vállalatok árbevétele, ez csökkenő adóbefizetést is jelent, és a fogyasztók alacsonyabb számlái is kevesebb adóbevételt jelentenek az állami költségvetésben. Ezek együtt akár 80 milliárd forint kiesést is jelenthetnek.

Ezt a hiányt valahonnan pótolni kell, amit pedig mindenkinek fizetnie kell, nem csak a villany-és gázfogyasztóknak. Például azoknak is, akik szénnel vagy fával fűtenek, azaz a vidéken élő szegény rétegeknek. Márpedig ez igazságtalan – vélekedett Hegedűs.

Megkerestük a szabályozásért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is, ők azonban kérdéseinkre nem válaszoltak, arra hivatkozva, hogy „a lakossági gáz- és áramcsökkentéssel kapcsolatos intézkedések folyamatban vannak, a részletek kidolgozása jelenleg is zajlik”.

Egy átlagos családot figyelembe véve

Havi gázdíj (átalány) 15 000 Ft

Havi villanyszámla 8 000 Ft

Összesen 23 000 Ft

Havi megtakarítás 2 300 Ft

Éves megtakarítás 27 600 Ft

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek