Aktuális

Bércsökkentés lehet az IMF-hitel ára

K. Cs.

Létrehozva: 2012.09.06.

Információink szerint 300-350 milliárdos spórolást vár az IMF a kormány által kért 15 milliárd eurós kölcsönért cserébe. A megoldás az állami szektorban dolgozók bércsökkentése lenne.

A Bors a magyar kormányhoz közeli forrásból úgy tudja: az IMF az elmúlt napokban küldte meg a hitel feltételeit. Információnk szerint minden kérésük alapja a radikális kiadáscsökkentés, amire több verziót is kidolgoztak. Ezek közül az egyik az állami szférában dolgozók bérének 5-8 százalékos csökkentése lenne. Felmerült a közszolgáltatásokra – kórházak, közlekedés – költött pénzek csökkentése is.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője lapunknak azt mondta: nem a kiadáscsökkentést tartják az egyetlen jó megoldásnak. Bod Péter Ákos közgazdász szerint az IMF elsősorban azért kérheti a kiadáscsökkentést, mert a jövő évi költségvetésben rengeteg bizonytalan adóbevétel szerepel.

– A hiánycél tartásához tehát szükséges lehet meghúzni a nadrágszíjat – véli. – Nagyjából 300- 400 milliárd forintot kellene megspórolni. Bizonyos támogatásokon csökkenthetnek, például a gyógyszerek vagy a közlekedés esetében. A legegyszerűbb viszont a személyi jövedelemadó változtatása lenne. A kormány ragaszkodik az egykulcsos rendszerhez, de ha emelnék 3-4 százalékkal az adó mértékét, az sok problémát megoldana – tette hozzá Bod.

Jövőre megy a szuperbruttó

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus végén beszélt arról, hogy csökkenteni kell a személyi jövedelemadót. Ennek egyik eszköze, hogy jövőre kivezetik a szuperbruttót. Az eredményt viszont csak a gazdagabbak érzik majd meg. Az átlagbért, bruttó 210-220 ezer forintot keresők mindössze 300-400 forinttal visznek majd haza többet. Aki viszont legalább bruttó 500 ezer forintot keres, annak 12 874 forinttal emelkedik a bére.

ENNYIT KÖLTÜNK MOST

A 2012-es költségvetés szerint idén 15 013 milliárd forint Magyarország kiadása. Néhány főbb tétel:

Nyugdíjak 2 749,6 milliárd Ft

Egészségbizt. alap 1 735,4 milliárd Ft

Felsőoktatás 157,5 milliárd Ft

Rendőrség 20,7 milliárd Ft

OKF 47,5 milliárd Ft

NAV 120,9 milliárd Ft

Bíróságok 77,6 milliárd Ft

Ügyészségek 36,8 milliárd Ft

Önkormányzatok 1 041,9 milliárd Ft

Családi tám. 456,1 milliárd Ft

Szociális int. 1,8 milliárd Ft

Kulturális int. 2,2 milliárd Ft

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek