Aktuális

Véget ért Dóra és Szabolcs szüleinek rémálma

Balajti Péter

2012. május 12. szombat 10:30

A philadelphiai kacsahajó-baleset két magyar áldozatának családja végre megnyugodhat, mondja dr. Rónai Péter ügyvéd, aki 3,3 milliárd forintos kártérítést harcolt ki Dóra és Szabolcs szüleinek.

 

Hatalmas megkönnyebbülés érte a két évvel ezelőtti philadelphiai kacsahajó-balesetben elhunyt két magyar fiatal, Dóra és Szabolcs szüleit, miután kiderült: váratlanul pont került a bíróság elé vitt ügy végére. A philadelphiai szövetségi bíró ugyanis kedden felfüggesztette a tárgyalást, hogy az érintett feleket peren kívül megállapodásra késztesse.

– Becsléseim szerint akár négy évig is elhúzódhatott volna ez a per, ha nem jön létre a peren kívüli megegyezés – közölte a Borssal a családokat képviselő Rónai Péter ügyvéd.

– A 15 millió dolláros, azaz 3,3 milliárd forintos kártérítési összeg nagyságát még fel sem fogták az időközben hazaérkező szülők, ezért még nem is döntöttek arról, mire használják fel. Számukra most az a legfontosabb, hogy többé nem kell újra meg újra, részletekbe menően meghallgatni a szörnyű tragédiát, melyben egy 76 méteres tolóhajó maga alá gyűrte a műszaki hiba miatt elakadt kacsahajót, és köztük imádott gyermekeiket. Ráadásul Dóra szülei számára a per során bebizonyosodott, hogy a 16 éves, szerencsétlenül járt lányuk hősként viselkedett a tragédia idején, saját mentőmellényével mentette meg a jármű egyik matrózát – tette hozzá a jogi képviselő, akit az idén, a toszkán partoknál zátonyra futott Costa Concordia négy túlélője is megbízott. Ők 200 millió dollár, azaz 44 milliárd forintos kártérítést követelnek az olasz hajótársaságtól.

Vajon mennyire reális ez az összeg, ahhoz képest, hogy 235 francia túlélő – peren kívüli megegyezéssel – fejenként kilencezer eurót kapott.

– Hallottam, hogy a franciák ügyvédje megegyezett a hajótársasággal, de a philadelphiai kacsahajó üzemeltetője is több túlélőnek felajánlotta, fizet fejenként 8000 dollárt, ha eltekintenek egy esetleges pertől. Voltak, akik éltek a lehetőséggel, de 18 túlélő inkább a jogi utat választotta, ahol peren kívüli megegyezéssel kétmillió dollárt, vagyis fejenként 24,7 millió forintot kaptak. Friss a megbízás, szeretném még jobban megismerni a részleteket, illetve arra törekszem, hogy Olaszország helyett az Egyesült Államokban tárgyalják az ügyet – mondta el lapunknak Rónai Péter ügyvéd.

 

Adómentes a kártérítés  

A fellelhető források szerint az Egyesült Államokban az ilyen ügyekben az ügyvédi sikerdíj általában a kártérítési összeg 33–45 százaléka, tehát Rónai Péter jutalma akár 6,75 millió dollárra is rúghat, ami több mint másfél milliárd forint. Igaz, ez találgatás, így az is lehet, hogy a család és az ügyvéd más arányokban egyezett meg.

Lapunk azt is kiderítette, hogy a károsultaknak folyósított összeg nem adóköteles.

– A hazánk és az USA közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény értelmében az adózó ebben az esetben magyarországi illetékességgel rendelkezik, tehát itthon kellene adóznia. Magyarországon az ügyvéd előtt történt peren kívüli megegyezésben megállapított baleseti kártérítés adómentes, amennyiben erkölcsi kártérítésről van szó – mondta el a PwC nemzetközi adó- és pénzügyi tanácsadó cég szakértője.  

További cikkek

Covid

Bors exkluzív! Először szólal meg Szilvia, aki mélyaltatásban hozta világra gyermekét

Gyász

Édesanyja karjai között hunyt el az újszülött kislány

Ez is érdekelhet

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

origo.hu

Nem tűnik fenevadnak a GeForce GT 1010

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó