Aktuális

Lesöpörték az asztalról az abortuszpirulát

mkr, Hu-Zo

Létrehozva: 2012.05.23.

Sikerült politikai ügyet kovácsolni az abortusztablettát érintő szakmai kérdésből, az orvosok közül már alig mer valaki megszólalni. Vitatkoznak helyettük a civilek, tüntetnek ellene és mellette.

 

Hatalmas vihart kavart, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet regisztrálta az úgynevezett abortusztablettát. A feministák az abortusz szabadságáért tüntettek, a magzatvédő Alfa Szövetségmára szervezett demonstrációt a tabletta bevezetése ellen.

– Megeshet, hogy a szedésébe nem csupán a magzat, de az anya is belehal, 2005 esetből 11 alkalommal az anya életét vesztette. Az immunrendszert lerombolja, sokszor hosszú vérzéssel jár – idézett külföldi tanulmányokat dr. Téglásy Imre, az Alfa elnöke, aki maga nem orvos. A tablettát eddig hazánkban egyetlen magánintézmény alkalmazza, két éve, egyedi importengedéllyel.

– Ez a készítmény két tablettát tartalmaz. Az elsőt klinikai körülmények között beveszi a páciens, ekkor gyakorlatilag megszakad a terhesség, mert meggátolja a terhességi hormon termelődését. Másnap beveszi a másodikat, amely kiüríti a méhet – mondta a napokban a klinika tulajdonos főorvosa az RTL Klub Híradójának. Tegnap a főorvos már nem kívánt nyilatkozni, mondván: arra nem alkalmas a társadalmi közeg. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ugyanis bejelentette, hogy a termék gyógyszerészeti regisztrációja még nem jelenti azt, hogy alkalmazhatják. A bejelentés után sok megkeresett szülész-nőgyógyász szakorvos utasította vissza érdeklődésünket. Dr. Garamvölgyi György, az Uzsoki utcai kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának főorvosa azonban nem tart a véleménynyilvánítástól.

– Ez egy harmincéves vita. A szakmai vezetés dolga megállapítani, hogy a nem tiltott, de engedélyköteles terhességmegszakításokat milyen módszerrel hajthatják végre az orvosok. A páciensek szempontjából tapasztalataim szerint lelkileg nincs nagy különbség. A tabletta csak újabb módszer a palettán, nem változtat azon a problémán, ami a terhességmegszakítások még mindig nagyon magas számának a gyökere. A megelőzés hatékonyságáról lenne érdemes vitatkozni – szögezi le Garamvölgyi.

A katolikus egyház az abortusz minden formáját ellenzi.

– Nekünk az élet mellett kell kiállnunk, és az élet kezdete szerintünk a fogamzás pillanata – mondja Vass Zoltán plébános. – A magzat elpusztítása, tegyék ezt bármilyenmódszerrel, súlyos bűnnek számít. Ma már sok lehetőség van arra, hogy egy gyerek az édesanyától függetlenül is felnevelkedhessen.

A szexuálpszichológus szerint az abortusz a szülők kapcsolatára is káros hatással lehet.

– Az abortusz majdnem mindig komoly párkapcsolati konfliktushoz vezet, ugyanis borzalmas lelki teher a nő és sokszor a férfi számára is – mondja Csides Kata. – Ha egy felelősségteljes nő védekezés mellett teherbe esik, akkor pokoljáráson megy keresztül. Úgy érzi, megöli a gyermekét, történjék az bárhogyan.

Az orvosi kockázatokról nem beszél egyetlen szakember sem, mondván: tapasztalat híján nem ismerik részletesen a tabletta klinikai működését. A szakirodalom szerint azonban 2-7 százalékban fordul elő, hogy a szer nem hatékony, és a terhességet mégis művi úton kell megszakítani. Kardiológiai kockázatokról is beszélnek a kritikusok, de erre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre. Ma Magyarországon százezer terhességmegszakításból 14 halálos kimenetelű. Tavaly 88 ezer csecsemő született, míg 38 ezer abortuszt végeztek el. A tabletta nem növelné az abortuszok számát, hanem a már elhatározott és engedélyezett terhességmegszakítások egy részénél alkalmazható módszer lenne.

– Kétségtelen, hogy a megoldás az abortuszok számának csökkentése, de az sem mindegy, milyen körülmények között kerül sor egy-egy abortuszra. Nagy szégyen, hogy ha már egy nő rákényszerül erre a lépésre, akkor nem választhat korszerű, hatékony és a műtétnél kevésbé megrázó módszert – fakadt ki dr. Czeizel Endre orvos-genetikus.

– A művi terhességmegszakítás legnagyobb kockázata az eljárást megelőző méhnyaktágítás, emiatt nő a későbbi terhességnél a koraszülés kockázata – folytatta a szakember. – Jó, ha ez elkerülhető. A tiltás nem megoldás, mert egy nő két dologért hajlandó cimborálni az ördöggel: azért, hogy legyen és azért, hogy ne legyen gyermeke. Ha erőszakkal próbálják őket a magzatmegtartására rászorítani, akkor illegális megoldásokat keresnek.

 

A nőgyógyászok dolga, hogy döntsenek a kérdésben 

A kormányzat igyekszik előmozdítani az abortuszok számának csökkenését. Tavaly kampányt indítottak az örökbefogadás népszerűsítéséért. Igaz, ezt később leállították, miután kiderült: engedély nélkül használtak fel hozzá EU-s pénzeket. Az alaptörvénybe is bekerült a magzat védelme. A KDNP most élesen tiltakozik az abortusztabletta ellen. Nagy Kálmán a parlamentben elmondta: a kisebbik kormánypárt az abortusz minden formáját elutasítja, szerinte vitatható, hogy ez a nők önrendelkezési jogához tartozna. A KDNP-s politikus kérdésére Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kijelentette: bár az uniós kötelezettség miatt regisztrálták a szert, ez nem jelenti azt, hogy alkalmazható is lesz.

Zombor Gábor, a parlament egészségügyi bizottságának fideszes tagja lapunk kérdésére úgy vélte: az orvosi szakmának kell a kérdésben döntést hoznia.

– Én dolgoztam nőgyógyászként, ezért azt gondolom, ha a szakmai szervezetek egyet értenek, akkor bekerülhet ez a tabletta az orvosok szakmai eszköztárába, de kizárólag kórházi körülmények között. 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek