Mit kezdjünk a húsvétról maradt főtt tojással és sonkával?

húsvéti sonka
PUBLIKÁLÁS: 2023. április 10. 14:02
A húsvéti ételeket illetően nem nehéz túlzásokba esni. Sokakkal előfordul, hogy csak az ünnep elteltével szembesülnek vele, mennyire elszámolták magukat a főtt tojást, a sonkát vagy épp a csokitojásokat illetően. Mivel ételt pazarolni ilyenkor sem szabad, az elkövetkező napokra érdemes olyan ételekben gondolkodni, amikhez felhasználhatjuk a maradékokat. Mutatunk hozzá pár trükköt és receptet.

Kezdjük is rögtön a csokitojásokkal. Aki össze tud állítani egy egyszerű, alap muffin tésztát, az a különböző töltött tojásokat belerejtheti a muffin közepébe. Betakarja még egy kanál tésztával és már mehet is a sütőbe a megadott ideig. De ugyanezt a bújtatós játékot el lehet játszani egy kevert piskóta tésztával is, amibe máskor meggy kompótot vagy barackot tennénk. Most menjen bele több különböző apró csokitojás, és máris felhasználtuk a maradékot.

kaja,maradék Forrás: Shutterstock.com

A fejevesztett maradék nyuszicsokiból pedig készítsünk fondut! Első lépésként törjük össze a csokikat. Körülbelül 30 dkg csokoládéhoz kell 2,5 dl tej és 1 dl tejszín. A kettőt forraljuk fel, majd adjuk hozzá az összetört csokoládét és 5 dkg vajat. Kevergessük kis lángon egészen addig, míg sima krém nem lesz belőle. Ebbe már mártogathatjuk a maradék, kockákra vágott kalácsot, esetleg áfonyát és körte darabokat, ha van még a hűtőben.

Brunch a maradék tojásból

Akár festett akár nem, az íze egyre megy, persze nem 2 hét után, de a héten még bőven fogyasztható. Többek között készíthetünk belőle majonézes tojássalátát, felhasználhatjuk a következő rakott krumplihoz, vagy összedobhatunk belőle és a maradék sonkából egy pazar Benedek tojás (Egg Benedict) változatot.

Benedek tojás változat - Illusztráció Forrás: Shutterstock.com

A kiadós szendvics ebben a változatban nem buggyantott tojással, hanem a megmaradt főtt tojással készült, bacon helyett pedig egy szelet vastagabb főtt sonkával. Azzal kell dolgozni, ami otthon van címszó alatt most a hollandi mártás is kimaradt, helyette egy francia alapmártás, a besamel került a kenyérre.

Megpirítunk, majd megvajazunk két szép szelet félbarna kenyeret, arra fektetjük fel a sonkát. Majd érkeznek a főtt tojás szeletek, két-három evőkanál besamel mártás, amit sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezünk. Végül pedig egy jól olvadó, de nem mozzarella jellegű sajt kerüljön a tetejére, a szendvicstornyot pedig a sütő grill fokozatán süssük ropogósra! Ennél tökéletesebb, maradékból készült brunch ételt nehéz összedobni!

Pásztorok pitéje - ezúttal csülökből

A pásztor pite (Shepard's pie) azért hatalmas kedvenc, mert tényleg szinte minden finom maradékkal el lehet készíteni. Jó akkor, ha van egy féltálca darálthús és egy kis zöldborsó a mélyhűtőben, és a korábbi napról megmaradt a krumplipüré vagy a főtt krumpli (de akár még karfiolpürével is elkészíthető). A piacon vett maradék gomba és sárgarépa is jól jön, és a megkezdett sürített paradicsom konzerv is; a palack alján várakozó vörösborról nem is beszélve.

A pásztor pite alaprecept szerint, darált hússal Forrás: Shutterstock.com

A pásztor pite lényege, hogy készítünk egy fűszeres ragut a vöröshagymán megpárolt darált húsból, amihez hozzáadjuk a gombát, a lereszelt vagy kockákra vágott sárgarépát, a borsót és a vörösbort, illetve a paradicsompürét, ami jó ízt ad a szaftnak. Ha ez összefőtt, elterítjük egy tűzálló tálban.

Ha frissen készítjük a krumplipürét, akkor adagtól függően a vaj mellé üssünk bele 1-2 tojást, illetve reszelhetünk bele egy kis parmezán sajtot is. Ettől tartja majd meg a formáját sütés közben. Az eredeti receptet jól összefoglalja a skót szakács, Gordon Ramsey tempós receptvideója:

Legutóbb a maradék csülökhússal próbáltuk ki a receptet. A különbség csak az összeállításban volt. Az összetépkedett füstös ízű húst csak a végén adtuk a raguhoz, miután a zöldségek már finoman megfőttek. Alaposan összeforgattuk a hozzávalókat, majd mehetett rá a burgonyatakaró. Végül 180 Celsius fokon addig sütöttük, amíg a krumpli teteje meg nem pirult. Jól illik hozzá egy zöldfűszeres, olívaolajos saláta és egy pohár száraz vörösbor.

Forrás: Travelo.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.