Magyar csapat diadalmaskodott a fagylalt-Európa-bajnokságon

gasztro
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 31. 12:42

Egy hete számoltunk be a fantasztikus magyar gsztro sikerről, mely szerint a 19. Bocuse d'Or szakácsversenyen a dobogó harmadik helyét a magyar csapat foglalhatta el, és most itt egy újabb! A világ legrangosabb kézművesfagylalt-készítő csapatbajnokságát Riminiben tartották. Az európai döntőre hét nemzet delegálta magát: a többszörös kupagyőztes Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Ausztria, Egyesült Királyság, és Magyarország. A magyar csapat hatalmas eredményt ért el, bronz érmet szerzett és ott lehet 2024 januárjában a fagylalt világkupán!

Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook.com

A Gelato Europe Cup, vagyis a fagylalt-Európa-bajnokság a Gelato World Cup világverseny európai döntője, mely Olaszországban és egyben a világon a legrangosabb csapatbajnokság, ami a kézműves fagylaltra épül.

A versenyt 2003-ban hozták létre, és szigorúan meghívásos alapon működik.

Vagyis a szervezők figyelembe veszik az adott ország nemzetközi versenyeken való szereplését és eredményeit, ezek szerint vehet részt ezen a megmérettetésen. A Cukrász Ipartestület elmondása szerint hazánk most kapott először lehetőséget arra, hogy csapatszinten is megmérettesse magát a többi, sokszor nagyon rutinos európai országgal.

Az első helyezett Olaszország, a második Németország, a harmadik Magyarország, a negyedik pedig Ausztria csapata lett Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook.com

A csapatnak minden országban ugyanúgy kellett összeállnia: egy a fagylaltkészítésben jártas szakemberből, vagyis egy fagylaltmesterből (a magyar csapatban Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia vezető cukrásza), egy cukrász szakemberből (Füredi Krisztián, Hisztéria Cukrászda vezető cukrásza), valamint egy csapatkapitányból (Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó fagylaltmestere).

A magyar csapat témája az „Erdő és mező virágai" voltak, és ennek megfelelően készítette el a magyar ízvilágot bemutató fagyos desszertkülönlegességeket.

Első versenyszám egy dekorált fagylalttégely elkészítése és bemutatása volt, a második versenyszám egy fagylalttorta volt, amelyből összesen 3, egymással teljesen megegyező darabot kellett elkészíteni. A harmadik versenyszám egy monodesszert volt, amelyet meghatározott méretű és súlyú pohárban kellett a zsűri elé tálalni. A magyar csapat mindvégig követve az erdő tematikát.

Az utolsó napon egy „ropogós szobrot", kellett prezentálni. A magyar csapat egy 1,25 méter magas, mesebeli fát álmodott meg Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület / Facebook.com

A szép közös munkával sikerült megszerezni a dobogó 3. helyét, így 2024 januárjában a magyar csapat ott lesz a fagylalt világkupán, ahol a világ minden tájáról érkező országokkal méretteti meg magát, köztük Taipei, Dél-Korea, Szingapúr, Brazília, Peru, Argentína, Olaszország, Németország és Ausztria.

Forrás: Turizmus.com; Gelato Europe Cup

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.