Tetőfokára hág az izgalom: A Bocuse d'Or európai döntője már a startvonalnál áll

izgalom
PUBLIKÁLÁS: 2022. március 22. 14:08
Már csak egy nap, és március 23-án elkezdődik a világ egyik legismertebb szakácsversenyének európai döntője. A felkészülés utolsó pillanatairól Dalnoki Bencével, a magyar csapat versenyzőjével is beszélgettünk, de a Sirha Budapest programjaiból is felvillantunk párat.

Idén március 22-től 24-ig rendezik meg a Hungexpón Közép-Kelet Európa legrangosabb élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállítását, a Sirha Budapestet. A kiállítás keretein belül pedig az év egyik legjobban várt gasztroeseményét, a Bocuse d'Or európai döntőjét is élőben láthatja végre a közönség.

Széll Tamás tála 2017-ből Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/AFP

A kontinentális döntő több szempontból is fontos esemény, egyrészről azért, mert a járvány miatti üres lelátókat végre újra megtölthetik a szurkolók, akik bizony olyan hangulatot képesek varázsolni a helyszínre, mintha egy több ezres sporteseményen lennénk, másrészről pedig azért, mert a nemzetközi verseny történetében először rendezik meg az európai döntőt második alkalommal is ugyanabban a városban.

Már a Bocuse d'Or sajtótájékoztatóján is érezhető volt, hogy mekkora megtiszteltetést jelent minden, a gasztro szektorban tevékenykedő séf, szakács, szervező, felszolgáló és újságíró számára, hogy 2016 után, idén ismét Budapesten kerül sor a rangos szakácsversenyre.

A két március 23-i és 24-i versenynapon kívül azonban a Sirha is olyan szakmai programokat kínál a látogatóknak, amelyek nemcsak a gasztronómiai szektorban dolgozók, hanem a laikusok számára is fontos ismereteket közvetítenek – olvasható a rendezvény közleményében.

Mindent percre pontosan begyakorolnak Forrás: Magyaror Bocuse d’Or Akadémia

Már a mai, kezdő napon is beülhetünk olyan előadásokra, melyeken többek között érdekességekről mesél a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), az IIDC Austria GmbH, a Halal-szabványok tanúsító szervezete, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA), valamint a Felelős Gasztrohős is.

A kiállításon kerül sor a díjnyertes magyar fagylaltok kóstolójára, és a 2022-es Magyarország Tortájának élő zsűrizése is itt történik.

Sőt a Bocuse d'Or mellett más versenyeken is izgulhatunk majd a versenyzőkért. Például az ötödik alkalommal megrendezett Sirha Budapest Desszert Versenyen, vagy a Közétkeztetési Szakácsversenyen, illetve a Sirha Coffee Challenge-n, ami a baristák versenye, és idén a növényi italokra helyezi a hangsúlyt.

A felkészülés utolsó pillanatai

2016-ban ott voltunk az első európai döntőn, amit Budapesten rendeztek meg, és még mindig emlékszünk arra a csendes, precíz, átgondolt munkára, ami a konyhabox-okban folyt, és amit a szurkolók hangos és örömteli bíztatása tett örök élménnyé. És persze arra a hatalmas örömre, amikor Széll Tamás, – akkor versenyző, idén a magyar csapat coach-a –, a magasba emelte az elsőnek járó szobrot, és lassítva hullani kezdett az arany konfetti eső.

A tét idén is az „Európa-bajnoki" cím és a lyoni döntőbe jutás. Ezért szurkolhatunk majd a Dalnoki Bence által vezetett magyar csapatnak, ahol Nyikos Patrik lesz a commis (segéd), Széll Tamás a coach, Szulló Szabina pedig az elnök. A magyar csapat a szokott módon a Hungexpo területén található Bocuse d'Or versenykonyhában készült a megmérettetésre, átlagosan heti hat napot. A felkészülés során előkészítő, illetve timing jellegű gyakorlások váltották egymást, míg a versenyételek elérték végleges formájukat – írták a közelményben.

A csapatoknak két ételt kell készíteniük 5 óra 35 perc alatt. A hústál kötelező eleme az őzgerinc és -comb, valamint a kacsamáj, a tejföl és a túró, a tányértéma kötelező fő alapanyaga pedig a burgonya.

A versenynapokat tekintve a 17 csapat két részre osztva készíti majd el a hústálat és a tavaszi tányért. Az orosz és az ukrán csapat visszalépésével 23-án 8 csapat versenyez, 24-én pedig 9 csapat méri össze a tudását.

A magyar csapat a második versenynapon, azaz csütörtökön versenyez majd, aznap a harmadik rajtolóként. A rajt reggel 9-kor lesz, az első versenyétel 14, a második 14 óra 35 perckor kerül a zsűri elé. Az eredményhirdetésre a második versenynapon 18 órakor kerül sor.

A felkészülés utolsó pillanatairól Dalnoki Bencével beszélgettünk


A fenti kisfilmben láthattuk, hogy a vadászat, a vadhúsok ismerete komoly része az életednek. Sikerült ezt a tudást valahogy hasznosítanod az idei hústálak kialakításakor?

♦ Sokat segített, hogy nem most először láttam és dolgoztam őzhússal, ami a Bocuse d'Or idei hústáljának a kötelező alapanyaga. De mivel a konyhában is szívesen használjuk, mert jó magyar alapanyag, ezért a főzési technikái sem voltak ismeretlenek számomra.


Miután megtudtátok a tálak és tányérok témáit, miként kell elképzelni a megjelenésük kialakítását?

♦ Úgy ülünk neki, mint bármilyen más projektnek. Összedugjuk a fejünket, ötletelünk, a legérdekesebbeket lejegyezzük, és megrajzoljuk a tál és a tányér megjelenését is – mit hova szeretnénk majd rakni. És amelyik változat mindenkinek tetszik, amellett döntünk, annak az elkészítését kezdjük el begyakorolni. Az előző kérdéshez visszatérve, a mostani tál esetében sok inspirációt adott az erdő, a vadvirágok ... de hogy milyen lett a végeredmény, azt hagyjuk meg a versenynapra.


A többi csapat elképzeléseire van valamilyen rálátásotok?

♦ Mindenki jól titkolja, hogy mivel készül majd a versenyre, de egyébként is úgy voltam vele a felkészülési idő alatt, hogy csak magunkra koncentráljunk, ne tekintgessünk jobbra-balra. De a verseny előtt pár nappal azért már el lehet csípni egy-két információ morzsát, amik leginkább a nézők és a szurkolók örömére jelennek meg.


Aki ott volt a 2016-os magyar döntőn az tudja, hogy egy ilyen versenyen is legalább akkora a hangzavar és a szurkolás, mint egy sporteseményen. Ezt, hogy tudjátok kezelni fejben?

♦ Nincs más lehetőség, teljesen ki kell zárni a verseny ideje alatt. De a magyar döntőn is úgy éreztem, hogy jól teljesítek ekkora nyomás mellett is. Ami megfordul ilyenkor az ember fejében, hogy mi lesz ha a csendes konyháról, ahol legyakoroltunk mindent, kilépünk a hangzavarba a boxok közé. De mivel tényleg mindent, az utolsó mozdulatig begyakoroltunk már, és az óra elindulása után már csak azt csináljuk, amit a coach mond, ezért úgy érzem 24-én sem lesz semmi gond.

A Bocuse d'Or valóban a legizgalmasabb, leglátványosabb gasztronómiai erőpróbák egyike, így azok a gasztrorajongók sem maradhatnak ki belőle, akik nem tudnak ott lenni a helyszínen. Rájuk gondolt a vince.hu gasztronómiai portál, így a kiemelt eseményt kétnapos élő közvetítés segítségével viszi el az érdeklődők otthonába. Az élő közvetítés ezen a linken lesz követhető: vince.hu/bocuse-d-or-budapest-kozvetites

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.