Budapesten rengeteg jó pékséget találni, sőt egyre többet, ha minőségi pékárura és persze kenyérre éhezünk. Megfordult a trend, és nem a kézműves pékségeket túrják ki a felfújt, térfogatnövelőktől puffadt briósok és bukták, hanem fordítva.
Az olyan elődök mellett, mint a már sokat tapasztalt és bizonyított Marmorstein – mely az első fecske volt a fővárosi kézműves pékségek között 2010-ben –, vagy a Pipacs Pékség, az Artizán Budapest, a Jacques Liszt és a Brot, feltörekvőben vannak a kisebb kézműves helyek is.
Erre a pékségre még régebben, egy korán kezdett piacnapon találtunk rá a második kerületi Lövőház utcában, a Fény utcai piac árnyékában. A Szerelmeslevél nem feltűnő jelenség, legalábbis nem az utcára néző telepakolt pékáru pult vonzza be ide a vásárlókat. Inkább a családias, kicsit félhomályos hangulat, ami bent uralkodik. És persze a jó illatok, mivel a kenyerek és a sós-édes péksütemények, falatnyi tarte-ok és csokis mazsolás bucik mellett kávékat is kínálnak, aminek friss illata csalogatóbb, mint bármilyen dizájnelem.
Az ötletgazda és egyben tulajdonos Vajda József a szociológus végzettségével először a biztonságtechnikai rendszerek forgalmazásánál kötött ki, majd a péksütemények felé fordult, ma pedig már két másik üzlete is van. A Pékműhelyt a Batthyány utcában és a Bartók Béla úton találjuk. De ami a lényeg, hogy mindegyikben kaphatók a pékség jellegzetes papucsai, amiket a legkülönfélébb töltelékekkel pakolnak meg. A fokhagymás-tejfölös-sonkás, a márványsajtos, az aszalt paradicsomos és a barackos-túrós, vagy a fahéjas-szilvás közül választani is alig lehet.
Ezt a kézműves pékséget az egyik kedvenc környékünkön, a Pozsonyi úton találtuk, nem sokkal a 2017-es nyitást követően. Azóta már elég széles törzsvásárlói köre van, és nem csak a XIII., hanem a VI. kerületben is van már egy üzlete. A visszatérő vásárlók a bizonyítékok arra, hogy itt minőségi kenyereket, péksüteményeket és szendvicseket készítenek, illetve tradicionális francia recept alapján gyúrják és hajtogatják a baguette-eket és croissant-okat.
Egy terméket nem lehet kiemelni a repertoárjukból, de azért a mogyorós-barackos és a fügés-barackos vekniük nagyon odakívánkozik az asztalra egy jófajta házi vaj mellé. A leírás szerint a vekniket adalékmentes búzalisztből és egy csipetnyi teljes kiőrlésű, kövön őrölt rozslisztből készítik, sok mogyoróval, kockára vágott barackkal és egy csepp mézzel.
A Hollán Ernő utcában található Fill Good kicsi, de remek sütöde; vegetáriánus, péksüteményes street food-ot kínál. Minőségi alapanyagokkal dolgoznak, és olyan ínyencségeket igyekeznek készíteni, amilyenekkel más pékségek még nem próbálkoztak, vagy legalábbis nem ilyen formában. A Fill október 7-én lett négyéves. 2018-ban pedig Budapest tíz legjobb vegán konyhája és kézműves péksége közé sorolta a Magyar Konyha.
Amikor rátaláltunk egy séta során, szinte az összes apró színes pogácsából és töltött batyuból vásároltunk egy kis kóstolót. A pogácsák közül a prímet a paradicsomos vitte, amiben találkozik a készítők magyar és olasz énje. Majd jött a gombás batyu és a Tavaszi tekercs, ami egy káposztás-sárgarépás, szaftos tölteléket rejtett. Ezekért azóta is visszajárunk.
Pletrich Ákos, Juhász Gábor és Kovács Tamás tulajdonosokkal először 2011-ben találkoztam a Millenárison megrendezett Gourmet Fesztiválon. Újak voltak a kiállítók között, és olyan finomságokkal érkeztek, mint a krémsajtos-sonkás-epres croissant, aminek a harmóniájára még ma is jó visszaemlékezni. Jó volt velük ott és akkor beszélgetni, megtudni, hogy mindhárman teljesen más területről érkeztek és vágtak bele egy pékség megnyitásába.
Ez a jó hangulatú beszélgetés az, ami a Budai Pékséget, a Budai Kettőt, a Budai 3-at és a Budai Pékség és Speciality Kávézót olyan szerethetővé teszi. Idővel mind a 4 üzlet népszerű lett, de a különleges péksütemények, az izgalmas töltött leveles tészta batyuk, a bagel és croissant szendvicsek útja mégiscsak a mozaik csempével díszített, városmajori Budai Pékségből indultak. Idén ünneplik 10. évfordulójukat.
Ahogy az eddigi pékségeket, a Bake My Day pékáruit is egy piacnapi reggel ismertük meg. A piacozás tehát nem csak arra jó, hogy beszerezzük a hétvégi zöldség- és virágcsokor szükségleteinket, hanem a reggeli kávé és tea igényünk miatt egy csapásra új helyeket is felfedezzünk. Egy-egy jó piacért pedig hajlandóak vagyunk elvándorolni is. Így jutottunk el a Bikás piacra (persze nem ez volt itt az első beszerző körutunk), és a Bake My Day finomságaival is itt találkoztunk először.
A kézműves pékség 2018 januárjában nyitotta meg kapuit a budai Böszörményi úton és a Kérő utcában, a Kelenföldi vasútállomás környékén. A megváltozott munkaképességűek által működtetett pékség az üzletben és a Bikás piacon is olyan kenyerekkel csábít, mint az almás-zabos vagy az olívabogyós kenyerek, illetve a savanyú káposztás-baconos és a kurkumás-burgonyás vekni. Azt vettük észre, hogy mindig előrukkolnak valami új ízzel, így a kenyereik felérnek egy péksüteménnyel is, csak nagyobb az adag.
Barátnőimmel Balatonhenyén tartottunk háromnapos lánybúcsút. Kellett a jó kenyér a reggelihez. Már a szervezés időszakában rátaláltunk az Andriska Pékbisztróra, ami a minőségi kenyereket, péksüteményeket kedvelő balatoniak és fővárosiak körében már egy ismert és elismert helyszín.
Sokan térnek be ide egy komplett reggelire, de van, aki csak a szendvicsek (a padlizsánkrémes zsemle verhetetlen), a pisztáciakrémmel töltött croissant és a mákos-sárgarépás-egész mogyorós vekniért áll sorba. Mi mindháromra lecsaptunk, de a szaftos, ropogós vekniért bármikor visszarobognánk Budapestről Kővágóörsig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.